DILLA

© Foto: iStockphoto

Sjokolade, lakris og isbiter på topp

I 2006 spurte BarniMagen.com 8 715 norske gravide og småbarnsmødre i detalj om svangerskapsdilla.

Ifølge denne undersøkelsen kjenner hele 7 av 10 gravide en intens lyst eller ulyst på mat, drikke og lukt.

Sjokolade, lakris, salte og sure godterier kom øverst på rankinglisten.

Men også vann, isbiter, iskrem, appelsin og andre sitrusfrukter lå høyt oppe.

Det viser seg at isbiter er en gjenganger også i 2011:

"Herregud, jeg elsker isbiter! Vet ikke hvor lenge jeg har hatt isbitdilla, men det har vart ganske mange uker nå. Spiser alt fra 24 til 60 isbiter om dagen", skriver en kvinne.

Hun er ikke den eneste:

"Jeg hadde dilla på isbiter i mitt forrige svangerskap (8 mnd siden). Knasket isbiter så jeg mistet biter av tennene. Dyr tannlegeregning skal jeg si deg, så pass på", advarer trebarnsmor.

Det er mye merkelig gravide kvinner kan bli hektet på eller eller elske lukten av. I dilla-debatten på BarniMagen diskuterer gravide hvilke diller de har.

Salt lakris er en gjenganger, det samme er lollipop-saftis, lukten av Omo vaskepulver, Jif spray, bensin og neglelakk.

Drømmer om vasketabletter

«Love lakris, sjoookolaaade (sukk), salte og sure godterier, frukt, kjellerlukt, isvann med store isbiter, hvit ajax vaskemiddel, lukta av java mocca kaffe lukta», skriver en gravid.

En annen vasker klær som aldri før, kun fordi hun har dilla på lukten av Omo vasketabletter.

«Jeg elsker å åpne den boksen med Omo Vasketabletter. Hatt et intenst sug etter å spise dem, dessuten! Men det har jeg selvfølgelig ikke gjort. Etter at jeg fikk jerntabletter av legen, så har spisetrangen gått litt over. Jeg hadde veldig lave verdier i kroppen, så det er vel det som utløste det. Men Gud, så godt det lukter», skriver anonym gravid.

Hormonene kan ha skylda

Denne voldsomme lysten på en smak eller lukt kalles pica, forteller jordmor Åse Olivia Grette ved Hjemmefødsel.no.

- Det finnes ingen vitenskapelig forklaring på fenomenet, men det blir antatt at det er hormonelle prosesser som ligger bak. Det er i alle fall veldig vanlig å få slike spesielle diller under graviditeten, sier hun.

Overlege Mette Haase Moen ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital har tidligere fortalt til BarniMagen at de sterke lystene og ulystene kan skyldes hormonet progesteron, et hormon som øker kraftig under graviditeten.

Ulike svangerskap, ulike barn

Jordmor Grette forteller at hun selv var veldig sugen på rått kjøtt i sitt første svangerskap. Det kunne hun jo ikke spise, men hun spiste mye biff.

- Barnet jeg fikk, elsket da også kjøtt fra hun var bitte liten. Med nummer to var det helt motsatt, bare tanken på kjøtt fikk meg til å kaste opp. Og dette barnet viste seg å være nærmest vegetarianer i matveien, forteller jordmoren, som synes at dette er et mystisk fenomen.

- Denne erfaringen fikk meg til å undres over om det er barnet i magen som påvirker morens matlyst, eller moren som påvirker barnet under graviditeten. Barn er jo født forskjellige, men forskjellig gemytt, og kvinner forteller også at de kan føle seg helt annerledes fra det ene svangerskapet til det neste, så kanskje dette henger sammen, på et vis? spekulerer jordmoren.

Sutteklut og gummistrikk

Det er ikke bare lukter og smaker gravide får dilla på. Samme kvinnen som elsker lukten av vaskepulver, har nemlig også en annen merkelig dille:

«En annen ting er at jeg har fått meg sutteklut. Et sånt lite håndkle. Som jeg har i munnen og suger eller tygger på. Så biter jeg liksom fast i trådene og drar dem løs og tygger på dem, men svelger ikke. Storkoser meg faktisk, det er veldig snodig», skriver en anonym gravid.

En annen elsker å dra i gummistrikker:

«Har tømt to bokser. Ganske sært. Finner gummistrikker strukket under senga, på gulvet og på badet, overalt», skriver hun.

Dilla på snø under skoene

Grette bekrefter at gravid-dilla kan gå på lyder og berøring.

- Det handler ikke alltid om smak. Jeg vet om en gravid kvinne som dilla på av lyden av snø som knirket under skoene. Selv hadde jeg dilla på å lukte ned i fryseboksen. Jeg vet også om gravide som har fortalt at de drømmer om å knase potetmel eller kaffegrut mellom tennene. Ikke på grunn av smaken, men på grunn av følelsen det gir. Det er merkelige greier, sier hun.

Gal etter kritt

En kvinne på BarniMagen innrømmer at hun er hektet på å ta på skolekritt, og nå har gitt etter for lysten:

«I natt satt jeg på baderomsgulvet klokka halv fire om natten og skrapet kritt opp i en liten boks, så satt jeg bare og tok på det. Hadde så vondt i ryggen og var så rastløs at jeg ikke fikk sove, men dette roet meg veldig ned, og jeg hadde det som plommen i egget. Lurer på hvor lenge jeg kan klare å holde det skjult for mannen egentlig. Sær og rar dille vil jeg nok kalle det. Har hatt lyst å spise det også, men der har jeg satt strek, for innbiller meg det ikke er så sunt», forteller en gravid kvinne.

Spysjuk av brødlukt

Like vanlig som å få dilla, er anti-dilla, og kjenne total avsmak for spesielle lukter og matvarer. Elsket du kaffe før du ble gravid, kan bare tanken på dette gjøre deg kvalm under svangerskapet.

«Jeg har fått totalt avsmak på brød i alle former og farger. Bare tanken på nystekt ferskt brød gjør meg spysjuk», skriver Vanilla83 i anti-dilla-tråden.

Andre får samme reaksjon av kaffelukt, leverpostei, gryteretter og mat med sterke lukter.

Ikke alle får diller

Noen gravide har dårlig matlyst og ikke dilla på noen ting.

Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordmor i Bergen, forteller at hennes erfaring er at de fleste gravide ikke får dilla på noe.

- Jeg tror at diller også kan handle om at den gravide forventer at dette skal oppstå, fordi hun har hørt at det er vanlig når man venter barn, sier hun.

- Men hvis lystene hele tiden trekkes mot snop og usunne ting, må du rett og slett bestemme deg for at «jeg spiser ikke 100 gram sjokolade om dagen», selv om det er det du vil ha, legger hun til.

Les hele saken