GRAVID:

Er det trygt å ta sovepiller?

Her er svarene på hvilke medisiner du kan ta under graviditeten.

Det er ikke alle medisiner som er like bra når du er gravid. Jordmora gir deg svarene.

Det er ikke alle medisiner som er like bra når du er gravid. Jordmora gir deg svarene. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Sliter du med migrene og lurer på om du kan ta medisinen din selv om du er gravid?

Jordmora gir deg svarene på det du måtte lure på innen medisiner:

* Kan jeg få influensa-vaksine? I Norge er det vanlig å anbefale influensavaksine spesielt for eldre og folk med sykdommer der en hard influensa ville representere en hard belastning.

Hos oss er det er ikke gått ut noen generell anbefaling til gravide eller de som prøver å bli gravide om å ta influensavaksinen. Men det kan være greit å vite at i USA har Centers for Desease Control and Prevention (CDC) anbefalt vår gruppe å la seg vaksinere.

De har veid fordelene (slippe å få hardt utbrudd av influensa med risiko for lungebetennelse osv.) mot ulempene (litt slapp et par-tre dager etter vaksinen), og kommet til at gravide bør ta vaksinen. Spør du meg til råds, vil jeg si at det kan være en god ide å ta vaksinen hvis du har astma, diabetes, en nyre- eller hjertelidelse, HIV / Aids slik at du ikke risikerer å få influensa i tillegg under svangerskapet.

Men er du i tvil om dette, så ta en prat med din lege. Norske helsemyndigheter har som sagt ikke gitt generelt råd om å la seg vaksinere.

* Kan jeg bruke migrenemedisinen min? Hvis du er plaget av migrene og tar medisiner mot dine plager, synes jeg at du skal ta en prat med din lege om hvordan du skal forholde deg under svangerskapet.

Det beste er å avtale dette på forhånd med legen din, slik at du er forberedt når du blir gravid.

Tradisjonelle medisiner mot migrene kan faktisk brukes, noen av dem, men for å være på den sikre siden må du kun ta dette i samråd med legen din.

Noen får også migrene av å være gravid, men det er heldigvis ikke mange!

* Kan jeg ta allergimedisiner? Når du er gravid vil alle slimhinner i kroppen heve seg litt. Det gjelder for også i nesen. Derfor kan det godt hende at du vil føle deg mer plaget av allergi når du blir gravid, enn det du var på forhånd.

Når det gjelder bruk av allergimedisin, er det ikke påvist skadelige effekter av verken gamle travere blant de vanlige medisinene, eller nye medikamenter på markedet. For sikkerhets skyld ville jeg likevel tatt en prat med legen.

En helt generell betraktning kan være å ta minst mulig medisiner i første trimester når barnet dannes inne i magen. Men hvis dette for deg betyr potte tett nese i tre måneder, så ville i alle fall ikke jeg selv vært så firkantet på det.

Altså: Ta en prat med legen for sikkerhets skyld, men antakelig er det greit å fortsette med dine allergimedisiner.

* Kan jeg bruke nesespray? Det er vanligvis trygt, men det varierer med hvilken type nesespray du bruker. Du kan derfor sjekke navnet på sprayen opp mot www.felleskatalogen.no . Alternativt høre på apoteket eller der du har kjøpt sprayen.

* Kan jeg ta sovepiller? Problemet med mange sovemedisiner er at de er vanedannende. Skulle du bli avhengig av slike medisiner under svangerskapet, vil også din baby være det etter fødselen og må avvennes.

Noen av de nyere sovemedisinene er kanskje mer OK, men problemet med dem er at vi ikke har data fra mange år og kan ikke med 100 prosent sikkerhet si at det er trygt. Danske forskere har påvist noe de tror er en sammenheng mellom bruk av sovemedikamenter under svangerskapet og lavere IQ hos baby.

Det beste er selvfølgelig å klare seg uten, men trenger du sovemedisin en natt, eller en kort periode og din lege sier at det er OK, så ta dem med god samvittighet.

* Er det trygt å ta solhatt? Solhattekstrakt bør du være litt forsiktig med, inntil vi vet mer.

Jeg har lest vurderinger fra eksperter innen farmakologi og medisin som trekker helt forskjellige konklusjoner. En sier aboslutt nei til solhatt, en annen sier at det er lite forskning på feltet men at det antakelig er greit.

Hvis du velger å bruke solhatt til tross for denne usikkerheten, så vil jeg i alle fall anbefale at du holder deg til dosene som står på flasken / pakningen.

* Kan jeg bruke vaskemidler?

* Kan jeg male barnerommet? Maling inneholder en masse kjemiske forbindelser, for eksempel løsemidler, olje, vinyl, akryl, latex, og tungmetaller som sink, aluminium og bly.

Skal jeg si noe generelt må det være å forsøke å holde seg unna maling når du er gravid. Nøyaktig hvor stor eksponering som skal til før det kan være farlig for barnet i magen vet vi ikke. Det vil være forskjell mellom ulike typer maling og det vil være forskjell mellom ulike forhold - maling i lukket rom er mer farlig enn maling med åpne vinduer eller utendørs.

Maling av en liten vegg, eller ett lite rom kan kanskje være OK, mens det ikke er OK å være utsatt for maling timevis hver dag gjennom jobben. Mitt råd til gravide er - for sikkerhets skyld: Få noen andre til å ta skrape- og malejobben. Er det vanskelig å få til, sørg i det minste for god lufting og ikke opphold deg der det er malt i tørketiden.

* Er det trygt å bruke mikrobølgeovn? Jeg har aldri lest eller hørt noe om at det skulle være risiko forbundet med å bruke mikrobølgeovn, verken for gravide eller andre.

Hvis din ovn er "gått ut på dato" så ikke du får lukket døra ordentlig og du føler på deg at dette ikke kan være trygt så er det selvfølgelig en annen sak.

Bruk sunn fornuft her som ellers. (Kanskje du skulle investere i en ny mikro, så er du på den sikre siden?)

Gullsmokken.no gir deg svar på alt du lurer på når du er gravid. Meld deg inn her!

Les også:

Disse medisinene må gravide holde seg unna

Dette trenger du til babyen

Når kan man gi barn sovemedisin?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning