Eggløsning

Seks tegn på at du har eggløsning

Du trenger ikke å kjøpe rådyre tester for å finne ut når du er fruktbar. Her er seks tegn på at du har eggløsning.

EGGLØSNING: Hos de fleste kvinner inntreffer eggløsningen dag 14 i syklusen. Men ikke alltid. Det finnes mange tegn du kan se etter.

EGGLØSNING: Hos de fleste kvinner inntreffer eggløsningen dag 14 i syklusen. Men ikke alltid. Det finnes mange tegn du kan se etter. Foto: FOTO Getty Images

Publisert Oppdatert

Vi har tidligere skrevet om at du bør starte prøvingen nå, dersom du ønsker å få barn innen barnehagefristen 31. august neste år. Mange som forsøker å bli gravide tyr til eggløsningstester for å finne ut når de er mest fruktbare.

Det kan imidlertid bli en dyr affære. En pakke med syv Clearblue digital eggløsningstester koster for eksempel kr 365 hos Apotek1.

Med vår eggløsningskalkulator kan du finne ut når du har størst sjanse for å bli gravid. Kjenner du kroppen din godt nok kan du imidlertid finne ut når du har eggløsning uten å teste deg.

- Det er fullt mulig å kjenne selv på kroppen når man har eggløsning. Men det er svært forskjellig hvor flinke folk er til å lytte til kroppens signaler, sier privatpraktiserende jordmor Kari Hvidsten til Foreldre & Barn.

Har du noen tips til hvordan man kan bli raskt gravid? Delta i debatten her.

Hvor raskt kan du regne med å bli gravid?

Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 % lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 % blir gravide innen ett år, mens 90-95 % lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten (5-10 %), regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Eggløsning dag 14 i syklusen?

De fleste har nok hørt at eggløsningen inntreffer den 14. dagen i syklusen, men det er kun om du har en 28 dager lang syklus.

- Gjennomsnittlig har kvinner en syklus som varer i 28 dager. Altså at det går 28 dager fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mens. Men dette varierer. Noen har et par dager kortere og noen har et par dager lengre, forteller Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim.

Har du kortere eller lengre syklus enn 28 dager kan du finne omtrentlig dag for eggløsning ved å regne to uker tilbake.

Har du en syklus som varer i 32 dager, har du altså eggløsning rundt den 18. dagen.

Men noen har forskjellig lengde på syklusen fra måned til måned, og da kan det være vanskelig å regne seg fram til riktig dag.

- Mitt beste tips er ikke å telle og regne altfor mye på når man har eggløsning, det medfører bare stress. Men jeg forstår jo at man kan bli opptatt av dette hvis man har forsøkt en stund, sier Mogstad til Foreldre & Barn.

Når i syklusen bør du ha sex?

- Når du merker at du har eggløsning, må du da ha sex umiddelbart eller har du litt tid på deg?

- Egget kan leve i egglederen opp til to døgn, så du har litt tid på deg. Det er ikke slik at du må kaste alt og ha sex med en gang du får eggløsning, forteller Hvidsten.

Sædcellen kan leve opptil fem dager, så du kan også bli gravid dersom du har hatt sex i dagene før eggløsning.

Bortsett fra å telle dager i syklusen, er det flere andre måter å finne ut at du har eggløsning på:

1. Tykt slim

Ved eggløsning forandres livmorhalsslimet seg. Det blir seigere og gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite. Du kan teste dette ved å stikke en finger inn i skjeden og hente ut litt slim. Ta slimet mellom tommel og pekefinger.

Er slimet så seigt at du får en tynn stripe når du drar fingrene fra hverandre, er eggløsningen på vei. Du kan også se på dopapiret etter å ha vært på do. Slimet vil ikke trekke seg ned i papiret, men bli liggende igjen oppå. Når slimet forsvinner har du hatt eggløsning.

2. Smerter

Enkelte kvinner får smerter i nedre del av magen eller i underlivet under eggløsning. Disse smertene kan ligne litt på menssmerter. For noen varer smertene i et døgn eller to, for andre varer de kortere. Det er også helt normalt å ikke kjenne noe smerter.

3. Høyere kroppstemperatur

Tidspunkt for eggløsning kan bestemmes ved hjelp av å måle kroppstemperaturen. Normalt vil temperaturen stige med ca. 0,5 grader rundt tidspunktet for eggløsning.

4. Oppblåst

Enkelte føler seg litt oppblåste i tiden rundt eggløsning.

5. Økt sexlyst

Tidligere undersøkelser har vist at kvinner føler seg mer attraktive i dagene før eggløsningen, noe som kan gjøre dem kåtere og mer tiltrekkende på partnerne. Det er jo praktisk når man forsøker å bli gravid...

6. Ømme bryster

Noen kvinner opplever å få litt ømme bryster under eller rett etter eggløsning. Dette kommer av hormonforandring.

Kilde: Norsk helseinformatikk, jordmor Kari Hvidsten og lege Kari Løvendahl Mogstad

Les også:

17 tegn på at du er gravid

Slik blir du fort gravid

Husmoporno kan føre til baby boom

Denne drikken kan gjøre deg mer fruktbar

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag