Flere gravide på BarniMagen.com forteller at de er plaget med ubehagelige drømmer under graviditeten:

"Drømte i natt at jeg hadde fått en kjempestor baby (str 6 mnd.), som ikke var noe fin og som hele tiden buktet og vred seg ut av armene mine. Jeg gruet meg veldig til storesøstrene og far skulle komme og se dette vesenet. Godt å våkne", skriver en kvinne som er gravid i tredje trimester.

Andre forteller at de har mareritt om dødfødsel:

"Jeg drømte at jeg mistet babyen. Et dødt foster viste seg på ultralydskjermen", skriver Maja-mor.

Flere har lignende drømmer:

"Om det er en trøst så "døde" min baby i natt. Helt grusomt!", svarer Vibeke26.

Både glede, bekymring og frykt er følelser som hos mange gravide dukker opp i løpet av nattens drømmer. Noen gravide drømmer om eksen.

Få mer ut av drømmene:

Ønsker du å forstå mer av ditt eget drømmeliv, anbefaler Eirin Røgeberg følgende metode:

1. Gi drømmen din en overskrift. Det kan hjelpe deg til å få frem essensen i drømmen.

2. Kjenn etter hvilke følelser du hadde i drømmen. Følelsene kan ofte være sterke. Var det frykt, forvirring og kaos, sinne? De sier noe om dine ubevisste følelser.

3. Skriv opp drømmens symboler, og hvilke assosiasjoner disse symbolene gir deg. Et drømmeleksikon kan være til hjelp. Røgeberg anbefaler "Drømmesymboler" av Benedicte Thiis.

4. Drømmer inneholder gjerne dagsrester, noe du har sett på tv eller lest dagen før, som dukker opp i nattens drømmene. Men også dette er viktig å få med, det er en grunn til at nettopp disse dagsrestene dukker opp i drømmen din.

5. Hvordan oppfører drømme-jeget seg? Er det aktivt, eller har det en mer passiv holdning? Flykter det fra en konflikt i drømmen? Det sier noe om hvordan du selv takler livet.

6. Se på oppførselen til de andre personenen som er med i drømmen. Alle representerer nemlig sider ved deg selv.

Les mer om drømmetyding: Slik kan du tyde drømmer

Normalt med sterke drømmer

Ifølge psykoterapeut Nini Marie Torp er det helt normalt å ha ekstra sterke eller vonde drømmer når man er gravid.

- Å bli gravid, særlig når det er første gang, er en helt ny situasjon som endrer tilværelsen radikalt. Det er ikke noe rart at den store omveltningen, både fysisk og psykisk, oppleves som ganske skummel for mange - noe som gjenspeiles i drømmene, sier Torp.

Hun er daglig leder ved Høvik kurssenter, som blant annet tilbyr kurs i drømmearbeid og samtaleterapi.

Psykoterapeuten tror at drømmene først og fremst er med på å hjelpe kvinnen til å forberede seg på fødselen og den nye rollen som mamma. Fødselsdrømmer kan være med på å skape en trygg følelse av gjenkjennelse når fødselen først er i gang.

Drømmene kan også være med på gjøre deg bevisst hvilke temaer engster deg for og behøver å se nærmere på.

- Det å skulle føde et barn vekker mange følelser. Ikke vet du hva slags barn du kommer til å få, eller hvordan du vil takle morsrollen, sier Torp.

- Forholdet til partneren din forandrer seg og blir tettere, og dere blir mer avhengige av hverandre enn før. Det vil innebære store forandringer å gå inn i foreldrerollen for dere begge.

Drømmene hjelper deg

Også psykoterapeut Eirin Røgeberg har jobbet med drømmer i flere år. Hun er enig med Torp i at de de vonde drømmene kan gjøre den gravide bevisst hva hun er redd for - for eksempel dødfødsel.

- Drømmen kan hjelpe deg til å bearbeide det du frykter, ved å vise deg dine ubevisste redsler i forhold til fødselen og barnet, tror hun.

For selv om de er vonde, er drømmene til hjelp for den gravide, understreker Nini Marie Torp.

- Å drømme om det som dypest sett bekymrer deg, hjelper følelsene til å komme ut, sier hun.

Og drømmer lyver ikke, men er som et speilbilde av hva som foregår i ditt ubevisste.

Les om de vanligste drømmene og hva de sier til deg

Mange gruer seg til selve fødselen. Andre kan være i tvil om de vil bli en god nok mor. Det kan være at du sliter med prestasjonsangst, en ubevisst frykt for ikke å strekke til, eller for ikke å knytte deg til barnet når det kommer, som gir seg utslag i rare drømmer om barnet som er på vei.

- Drømmer du for eksempel at du ikke klarer å ta godt nok vare på babyen, eller at du ikke knytter bånd til det nyfødte barnet, kan det tyde på en ubevisst frykt for at barnet ditt ikke vil bli tatt godt imot, av deg selv eller familien din, forklarer Nini Marie Torp, og legger til.

- Det kan hjelpe å diskutere disse vonde tankene med noen, spesielt er det viktig å ta det opp med partneren.

DRØMMER

DRØMMER: Drømmer du om fødselen, kan det være med på å forberede deg på det som skal skje. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Gir kroppen en erfaring

Drømmen kan også være en måte å bearbeide mulige vanskelige opplevelser i fremtiden.

- Drømmer du at det skjer noe under fødselen eller med barnet, vil det å ha drømt det, være en erfaring kroppen bærer med seg. Det kan hjelpe deg til å bearbeide opplevelsen om noe vondt mot formodning faktisk skulle skje, tror Røgeberg.

Men drømmer du at barnet ditt er dødfødt, kan det også være et symbol på din egen følelse av manglende selvutvikling, forteller Røgeberg.

- Drømmer skal ikke tas bokstavelig. I en drøm vil en baby gjerne være symbol på noe nytt, en forandring i livet. Er barnet i drømmen dødfødt, kan det være et tegn på at du selv nettopp har takket nei til eller gått glipp en mulighet, for eksempel i karrieren din, som mange gravide kan bekymre seg over, forklarer psykoterapeuten.

Sliter du med gjentakende mareritt, tyder det på at du har temaer i livet du trenger å jobbe med.

Da kan det være til nytte å ta kontakt med en profesjonell som kan hjelpe deg med å bearbeide drømmene, anbefaler Røgeberg.

Åpner opp for glemte barndomsminner

En graviditet kan dessuten være med på å åpne opp for minner - og traumer - fra egen barndom, som dukker opp igjen drømmene, ifølge Torp.

- Vi mennesker har en tendens til å undertrykke vonde minner og følelser. Men når vi hengir oss til søvnen, slipper vi kontrollen, og dermed kan disse følelsene vende tilbake og komme til oss i drømmer, slik at vi kan forholde oss til dem.

På den måten kan du forholde deg bevisst til det som har vært ubevisst, ifølge psykoterapeuten.

- Når du husker hvordan du selv hadde det som barn, kan du velge om det er slik du også vil ha det, eller om du vil skape en familie basert på andre verdier. Det kan hjelpe paret til å reflektere over og bli bevisst hva slags familie de ønsker å skape, sier Torp.

Les hele saken