=

OMDISKUTERT: Dette er hjertelydmaskinen Doppler. Vi har spurt eksperten hva hun mener om produktet.

Det er ikke alltid lett å vite om selvtesting er til å stole på.

Vanskelig å forstå

Et produkt som den siste tiden har tatt av for gravide er hjertelyd-måleren Doppler.

Leserne på Barnimagen.com diskuterer fram og tilbake om Doppler fungerer eller ikke.

"Vi har prøvd vår Doppler noen ganger, men vi syntes ikke den er så lett å forstå. Blinker jo sånne hjerteslag hele tiden. Men i går tror jeg vi fant hjertelyden. Var en helt spesiell lyd vi fant, men mistet den etter noen sekunder. Har så lyst å prøve å finne den igjen i dag," men tør ikke å bruke den for ofte heller, skriver «anonym» i forumet.

Også «augustibarn09» er usikker på når man kan og bør bruke apparatet.

"Selv var jeg på legekontroll i uke 16+5 og da fant ikke legen hjertelydene heller. Selv om han prøvde å berolige meg så hjalp det ikke noe særlig og det endte med at vi dro rett til privat ultralyd. Der fikk vi se en meget sterk og pigg baby med flotte hjerteslag (148 slag i minuttet).

Når jeg sjekket med en nære bekjent til familien som er veldig erfaren jordmor i Sverige ble hun rystet. I Sverige sjekker de ikke hjertelydene med Doppler før uke 25, akkurat fordi det er så vanskelig å finne og at det bare skaper redsel hos de blivende foreldrene når man ikke finner dem," skriver hun.

Det hersker også forvirring rundt når man egentlig kan bruke Doppler.

"Da jeg spurte legen om han kunne høre etter hjertelyden i uke 11, sa han at det ikke var noe poeng å bruke doppler før i hvert fall uke 20. Jordmor syntes dette var rart sagt og fant hjertelyden i uke 12! Er generelt stor forskjell på det legen og jordmor sier," skriver «anonym» i forumet hos Dinbaby.com.

Anbefaler ikke Doppler

Jordmor Karin Johansson hos Oslo jordmor og kvinnesenter sier til klikk at Doppler fungerer etter samme prinsipp som en ultralyd.

- Når man holder den mot magen sender den lydbølger som tar opp fosterlyden slik at man kan høre den. Det samme bruker vi på førden under fødselen for overvåkning av fosteret, sier Johansson.

Hun anbefaler ikke gravide å kjøpe Doppler.

- Det kan noen ganger være vanskelig å høre fosterets puls, avhengig av graviditetslengde og hvordan barnet ligger i magen. Noen ganger er det også lettere å få inn kvinnens egen puls og ikke barnets. Det å ikke finne fosterlyden eller å få inn kvinnens egen puls er selvfølgelig noe som gjør den gravide bekymret og stresset dersom det skulle skje, råder jordmoren.

Hun anbefaler heller kvinnene til å kjenne etter fosterbevegelser hver dag da dette er et godt tegn på at barnet har det bra.

Doppler selges ikke i Norge, men kan fåes kjøpt på internett.

Les også:

Test hvor lenge du er fruktbar

Slik spiser du deg fruktbar

Ikke si dette til gravide

Lyst til å teste din egen puls? Her er de beste pulsklokkene

Les hele saken