Tvillinger i vente

Dobbelt opp

Å få vite at det er to og ikke én i vente, er et sjokk for mange.

Sjansen for å få tvillinger er større hos noen folkeslag enn andre.
Sjansen for å få tvillinger er større hos noen folkeslag enn andre. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock
Sist oppdatert

Men når beskjeden har sunket inn, vil selv de mest lamslåtte synes dette er kjempegøy. De aller mest sjokkerte foreldrene trenger kanskje tid til å venne seg til tanken på at det kommer to til verden og ikke bare én.

Disponert for tvillinger

Sjansen for å få tvillinger er større hos noen folkeslag enn andre. Med tvillinger i familien er man mer disponert for å få det selv. Har man født toeggete tvillinger tidligere, er man mer disponert for gjenta dåden. Dersom du har hyppig sex eller er over 35 år og har født før øker også sjansen for å få tvillinger. Og er du høyere og tyngre enn gjennomsnittet, øker også det sjansen for tvillinger.

Tvillinger har i snitt lavere fødselsvekt uten at det trenger ligge noe dramatikk i det. Det finnes to typer tvillinger, det er eneggede (monozygote) og toeggede (dizygote).

Toeggede

Toeggete tvillinger er rett og slett to egg som har blitt befruktet med to sædceller. Disse barna er like forskjellige som andre søsken. De kan være av samme kjønn eller én av hver.

Toeggede tvillinger vil aldri ligge i samme fostersekk. De vil alltid ha hver sin morkake (placenta) og hver sin navlesnor.

Eneggede

Eneggete tvillinger er alltid av samme kjønn. Her er det en eggcelle som har delt seg etter befruktningen. Jo tidligere denne delingen skjer, jo mindre vil tvillingene dele av hinner og morkake. Ved siamesiske tvillinger har denne delingen skjedd senere enn 13 dager etter befruktning.

Hos eneggede tvillinger kan det være flere varianter - fra at de ligger i samme fostersekk og deler morkake, til at de er like separate som toeggede tvillinger. Mellom her ligger varianten hvor tvillingene ligger i hver sin amnionhinne (den innerste av fostersekkene), men har en felles chorionhinne (den ytterste av fostersekkene). Hvorvidt de deler sekker er som oftest vanskelig å se med ultralyd under graviditeten fordi hinnene er så flortynne. Noen ganger er det til og med nesten umulig å se etter fødselen.

To barn, to fedre

Det er også mulig å ha to egg fra to forskjellige sykluser som blir befruktet, og man kan da, rent teknisk, ha to fedre til disse tvillingene. Det har skjedd, men er ikke så vanlig.

Graviditeten

Selv om de aller fleste har hatt en mistanke, kan det ta tid før man får vite at det er to barn i vente. Det begynner som regel med at livmoren vokser raskere enn når det bare er én i magen. En del tar ultralyd før den man rutinemessig blir tilbudt rundt uke 17 og får beskjeden der. Men for mange er det på rutineundersøkelsen tvillingene blir oppdaget.

Mange vil merke at de er veldig kvalme, og det er en av "varselklokkene" for oss jordmødre. Å være utrolig trett er også et tegn.

Mot slutten av svangerskapet sliter en del gravide med den store magen som er vanskelig å plassere. Det kan bli vanskelig å finne hvile, men da kan det hjelpe å ha mange store og små puter som man kan dandere rundt seg for å få støtte. Det blir et prosjekt og legge seg og å snu seg i sengen om natten. I mange mager er det også ekstra livat.

Tyngre

Ved en vanlig graviditet er det normalt å legge på seg rundt 12 kg. Når man er gravid med tvillinger, vil man legge på seg mer fordi det er dobbelt opp av det meste. Livmoren blir større enn ved "enlinger", det er mer fostervann. Mors blodvolum øker og det er to barn som vokser der inne.

Det er ikke så mange som orker å trene noe særlig etter hvert fordi man blir så tung. Da kan gymnastikk i vann være en ypperlig løsning fordi vannet gjør at du føler det lettere å bevege deg.

Før var det vanligere å føde tvillinger relativt tidlig i graviditeten, med alle de komplikasjonene det medførte. I dag blir tvillinggravide automatisk sykmeldt fra uke 28 uten at det gjøres rede for sykdom. De fleste blir sykmeldt allerede i uke 24 (Kilde: helsenett.no). De tidlige sykmeldingene har minsket frekvensen av komplikasjoner og for tidlig fødsel dramatisk. Fortsatt fødes tvillinger i snitt rundt uke 37, altså tre uker før vanlig termin. Med trillinger og firlinger øker også sjansen ganske kraftig for å føde før tiden. Jo flere barn man har i magen, desto tidligere vil man bli sykemeldt .

Komplikasjoner

Tvillingenes utvikling følges nøye. De er spesielt viktig å se om de vokser likt. I tilfellene hvor det er eneggete tvillinger som deler samme sekk, er sjansen for komplikasjoner ganske stor. Dette er den sjeldneste formen for tvillinger. Det man frykter er at mesteparten av næringen går til bare den ene tvillingen. Det kan også bli kritisk dersom tvillingene snurrer seg inn i hverandres navlesnorer slik at disse blir klemt av.

Mor er også utsatt for komplikasjoner i større grad enn ellers. Sjansen for svangerskapsforgiftning øker. Mye fostervann (polyhydramnion) og graviditetsbetinget hypertoni (høyt blodtrykk) forekommer oftere. Det høye blodtrykket gir seg som oftest etter fødselen, men det kan ta noen måneder.

Trykksymptomer er også noe som man sliter med i større grad, fordi magen øker et større press og et tidligere press. Dette gir seg utslag i treg mage, hovne ben, hemorroider, åreknuter og vond rygg, for å nevne noen.

Fordi man er mer utsatt som tvillinggravid, vil man bli fulgt tettere opp hos lege og jordmor. Etterhvert blir det også hyppige kontroller på sykehuset med ultralyd og CTG-tester.

Dobbelt hjelp

Svært mange tvillingfødsler er planlagt. En grunn er å sikre at det er nok personell tilgjengelig, for også ved fødselen får du to av alt, inkludert fødselslegene. Så det er fullt i fødestua, men da er du og tvillingene i ekstra gode hender. De fleste opplever at det er en del ting som blir gjort "i tilfelle", men det er fordi det skjer mye på kort tid og tid kan være et knapphetsgode når det kommer to til verden nesten samtidig.

Mange tvillingfødsler foregår "kontrollert", dvs. ved keisersnitt eller kontrollert igangsetting. Grunner til at det blir keisersitt er for eksempel at tvilling 1, ligger i tverrleie. Da er det umulig med vanlig fødsel.

Tvilling 2 vil man alltid søke å lede ned slik at den kommer med hodet eller rumpen først. Skulle den legge seg på tvers etter at den første har kommet kan det skje at man må gjøre keisersnitt for å få ut nr 2.

Tvillingfødsel

Dersom fødselen skal foregå på "vanlig måte", er det viktig at du tar kontakt med stedet du skal føde så fort du kjenner tegn på at noe skjer - enten at du begynner med rier eller hvis vannet går. Du vil muligens oppleve et litt lenger opphold på sykehuset før babyene kommer, men det er for å være på den sikre siden. Det vanligste er å føde vaginalt, og det går som oftest veldig bra.

Les mer:

Tvillinger med ulik hudfarge

Delta i tvilling/flerling-forumet

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også