– Det er masse hormoner i kroppen under et svangerskap, og dette fører blant annet til at man blir kvalm, kjenner fort på uvelhet ved enkelte lukter og smaker, og at man får andre smakspreferanser enn når man ikke er gravid, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Overlevelsesinstinkt?

Hun forteller at det er mulig man her har med en eldgammel, innebygd forsvarsmekanisme å gjøre, og at dette skulle være med på å skjerme den gravide kvinnen mot å spise bedervet, farlig eller giftig mat.

– Helt sikker er man imidlertid ikke på hvorfor noen får slike cravings, eller pica, som er den mer ekstreme formen. Det er også mulig at det skyldes mangel på enkelte mineraler som sink og jern, sier hun.

Sand og lakris

Det er ikke alle som begynner å bli fysen på spesielle eller nye ting mens de er gravide.

Mange opplever ingen særlige endringer i matvanene, annet enn at de kanskje er litt kvalme og ugne særlig i begynnelsen av svangerskapet.

Andre kan få lyst på de rareste ting.

– Det kan være alt fra at noen gnager på stein eller har lyst på sand, til at man bare må ha lakris eller klementiner hele dagen, sier hun.

Eksempler på cravings fra vårt forum

- Rødbeter

- Rødbetjuice

- Suppe

- Seibiff med løk

- Fisk

- Stekt løk

- Stekt sopp

- Potetgull

- Ris

- Popcorn

- Lakris

- Isbiter

- Iste

- Sitronvann

- Sjokolademelk

- Melk

- Syltede chili

- Salat med dressing

- Parmesan

- Pepsi Max

- Berlinerboller

- Knekkebrød med makrell i tomat

- Kaffe

- Klementiner

Ensidig kosthold

Selv husker Mogstad at hun drakk varm, salt buljong hele tiden de første tre månedene av sitt første svangerskap.

– Jeg ble kvalm bare ved tanken på noe søtt, så dette er veldig forskjellig. Det kan også variere mye fra svangerskap til svangerskap hos samme kvinne, sier hun.

De som har cravings kan ifølge legen ha en tendens til å spise veldig ensidig i en periode.

– Derfor er det jo greit dersom man har lyst på noe sunt og ikke bare snop eller fete, usunne matvarer, sier hun.

Brød med prim

I vårt forum er det mange som forteller om sine cravings i svangerskapet, og mens noen er så heldige at de er fysne på rødbeter og fisk, er det andre som bare må ha søtere saker.

«Jeg er gravid for tredje gang, og med de to andre fikk jeg dilla på helmelk og brødskive med prim mot slutten av svangerskapet. Det kommer vel denne gangen og, men jeg skal begrense meg litt. Helmelk er ganske så kaloririkt, men godt var det», skriver en forumdeltager.

Ukjent fenomen

Andre har helt andre lyster.

«Jeg husker ikke helt hvilken uke jeg begynte, men med begge mine barn bare måtte jeg ha isbiter. Fulle glass med isbiter å tygge», skriver en mor.

En annen forteller at det for henne var suppe, iste og varme rundstykker med jordbærsyltetøy som var tingen.

«I tillegg fikk jeg veldig lyst på løk stekt i stekepanne, og det selv om jeg egentlig ikke liker løk», skriver hun.

For noen er også hele fenomenet ukjent.

«Jeg har aldri hatt noen diller, og jeg venter nå nummer fire», skriver en annen.

Kjendiser med lyster

Du er altså ikke alene dersom du går og lyster på noe litt sært, og her er heller ikke kjendisene annerledes enn oss andre.

Kate Middleton har fortalt Woman's Day at det kongelige kjøkken knapt kunne holde henne med cupcakes, kjeks og bringebæris da hun var gravid, mens Alicia Keys holdt en knapp på grillede bananer.

Natalie Portman spiste det meste bare det inneholdt eddik under sin graviditet, og for Pink var det surt godteri i alle varianter som gjaldt.

Greit å begrense seg

Noe ekstra må man jo kunne unne seg når man er gravid, men skulle dillen dreie seg om noe svært usunt, er det viktig å begrense seg.

For mye snop og usunn mat er ikke bra, og det vil straffe seg på sikt. Det er ikke slik at man bør stappe i seg det man vil, selv om man er gravid, har lege og spesialist i gynekologi ved Oslo Medisinske Senter, Einar J. Berle tidligere uttalt til klikk.no.

Og er det du lyster på faktisk uspiselig, bør du naturligvis holde deg helt unna.

Berle kan ikke anbefale verken asfalt, jord og gress.

– Jord og gress kan kanskje virke uskyldig, men det kan være bakterier fra både hunder og mennesker der, sa han.

Fysen når man har mensen

Cravings er forresten ikke kun for gravide.

Også under menstruasjon er det mange kvinner som fyser på bestemte matvarer, eller de spiser mer søtt enn til vanlig.

– Slik fysing under menstruasjon er ikke ulikt pica eller cravings. Det er på en måte som om vi bygger oss opp til å tåle et tap ved å spise litt ekstra. Jeg tror vi skal lytte til kroppens signaler, men mitt råd er likevel å forsøke å bytte ut noe av snopet med for eksempel oppskåret frukt, grønnsaker og nøtter, har jordmor Cecilie Sommerstad tidligere sagt til klikk.no.

Les hele saken