- Vi vet at det er et vanlig problem, og at det ikke er mye vi kan gjøre med det. Mattilsynet sitt fokus er derfor å gi info til gravide.

Kokt og ovnsbakt fenalår

VÆR OBS: Fenalår og annet fårekjøtt kan inneholde parasitten Toksoplasma gondii. © Foto: Inkognito/matprat.no

Derfor er det viktig at gravide ikke spiser dårlig varmebehandlet fårekjøtt.

En rapport utarbeidet av Helsetjenestene for storfe, svin, sau, geit og fjørfe slår fast at 44 prosent av fårebesetningene i Norge var infisert av parasitten Toksoplasma gondii, en parasitt vi som oftest forbinder med katteavføring ettersom katter er hovedvert for parasitten.

Rapporten er publisert mai 2002, men først nå vurderer Mattilsynet om de skal gå ut med en advarsel til gravide om ikke å spise for eksempel spekepølse.

Del saken med andre!

Cyster inni kjøttet

- Vi vurderer om vi skal gå ut med råd til gravide angående konsumering av spekepølse i tillegg til annen spekemat. Men når det kommer til pinnekjøtt har man ikke har noe å frykte. Det skal koke i mange timer, og Toksoplasma blir uskadeliggjort, sier seniorrådgiver, seksjon for animalsk mat i Mattilsynet, Ragnhild Arnesen til Klikk.no.

- Kan det heller ikke smitte fra pinnekjøtt via kontaminering, hvis man har dårlig hygiene på kjøkkenet?

- Nei, det vil jeg ikke tro at det gjør. Pinnekjøtt er veldig salt og godt tørket. Og i fårekjøtt ligger Toksoplasma som cyster inne i kjøttet, og vil derfor ikke smitte over på andre ting like fort som hvis smitten kommer fra for eksempel grønnsaker og frukt. Toksoplasma på sitter utenpå grønnsaker og frukt, som løse egg, og kontaminering kan skje både fra frukten eller grønnsaken - eller fra vannet som renner av etter man har skylt dem.

Les også: Stor test av pinnekjøtt

Foto: Wikipedia

PARASITT: Toksoplasma gondii er en encellet parasitt som kan forårsake sykdommen Toksoplasmose hos både mennesker, husdyr og ville dyr. © Foto: Wikipedia

Tre smitteformer

Toksoplasma smitter hyppigst via lammekjøtt, grønnsaker og katteavføring, og man kan få parasitten på tre måter. "Ved direkte eller indirekte kontakt med avføring fra katter. Direkte smitte fra katteavføring kan for eksempel skje ved at man gjør ren kattekassen eller klapper infiserte katter.

Indirekte kan man bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra katter, for eksempel uvaskede grønnsaker eller frukt. Man kan også bli smittet gjennom kontakt med jord og sand der katter har gravd ned avføringen sin.

Man kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med Toxoplasma. Parasitten finnes i kjøttet hos slike dyr, selv om dyrene ikke viser tegn til sykdom. Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller -stekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C. Derimot overlever den trolig graving og kaldrøking av kjøtt," skriver matportalen.no.

Vær forsiktig

Mattilsynet undersøker ikke lenger dyr for Toksoplasma gondii.

- Vi vet at det er et vanlig problem, og at det ikke er mye vi kan gjøre med det. Mattilsynet sitt fokus er derfor å gi info til gravide, sier Arnesen.

Ifølge rapporten fra 2002 smittes 0,17 prosent av gravide kvinner med Toksoplasma i løpet av svangerskapet, og 0,60 prosent av innvandrerkvinner. Dette tilsvarer rundt 100 kvinner årlig, hvorav 30 prosent aborterer eller føder barn med til dels alvorlig hjerneskade.

"Undersøkelser viste at rått eller ikke gjennomstekt lammekjøtt er den viktigste enkeltfaktoren," står det i rapporten.

- Dårlig varmebehandlet lammekjøtt, uvaskede grønnsaker og avføring fra katter ligger på en delt "førsteplass". Krysskontaminering fra kjøtt, svinekjøtt og kjøttdeig tror jeg ikke man blir like ofte smittet av, sier Arnesen. Hun legger til at toksoplasmacycter også kan forekomme i vilt-kjøtt, som hjort og rådyr.

Råd til gravide

Gravide bør ikke spise lammekjøtt som ikke er stekt eller kokt skikkelig, hold deg unna spekepølse for sikkerhets skyld, få noen andre til å ta ut av kattedoen, og vask frukt og grønt godt. Tørk av vannet etterpå. Husk god håndhygiene. Det kan være at du har antistoffer mot Toksoplasma, det antas at rundt 10 - 20 prosent av befolkningen har hatt infeksjonen i løpet av livet. I så fall blir du ikke syk, og fosteret er ikke lenger i faresonen.

Kontakt lege umiddelbart dersom du er gravid og tror du kan ha blitt smittet. Sykdommen har inge symptomer.

Les mer:

Kjæledyr kan gi feber, magesmerter og diaré

32 juletrerunder forbrenner én pepperkake

Karies smitter fra mor til barn

Fet mat som gjør godt

Tilbake til Klikk Helse

Les hele saken