8 tegn på at du er gravid

Baby i vente

Her er de vanligste symptomene på at det spirer i magen din.

Du føler trang til å spise spesiell mat eller drikke.

Du føler trang til å spise spesiell mat eller drikke. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

1. Mensen uteblir

Noen kan blø litt både når egget fester seg i livmoren og når mensen vanligvis skulle inntreffe. Noen få kvinner kan ha en menslignende blødning de første to-tre månedene selv om de er gravide, men dette er veldig sjelden.

2. Tretthet

Søvnbehovet øker og du føler deg sliten generelt.

3. Tissetrengt

Trang til å tisse ofte. Dette gjelder både det 1. trimesteret (den første tredjedelen av svangerskapet) og i 9. måned. I 1. trimester er det fordi nyrefunksjonen og blodmengden har økt, og kroppen kvitter seg fortere med avfallsstoffer. Inntil 4. måned, og i siste del av svangerskapet, er det hovedsakelig fordi den voksende livmoren gir et direkte trykk på urinblæren. Etter 4. måned har livmoren vokst opp og ut av bekkenet slik at den ikke trykker direkte på urinblæren lenger.

4. Kvalme

Kvalme, med eller uten brekninger, og økt spyttsekresjon. Kvalmen kan ramme når som helst på døgnet og kan vare i lengre eller kortere perioder.

5. Fordøyelseproblemer

Halsbrann, fordøyelsesproblemer, treg mage, kanskje en følelse av å være oppblåst og eventuelt mer promping. Får du treg mage, kan det være lurt å øke væskeinntaket. Du bør drikke minst én liter mer enn vanlig per dag når du er gravid, slik at du drikker to-tre liter pr. dag.

6. Pica

Du "bare må ha det". Du føler trang til å spise spesiell mat/drikke/smaker, eller at du plutselig ikke tåler noe du vanligvis liker. Denne trangen til spesielle ting heter pica.

Følg dilla-debatten her!

7. Brystene forandres

Du kjenner brystforandringer med tyngdefølelse, sårhet, at det småstikker litt og at de vokser. Areola, området rundt selve brystvorten, blir litt mørkere og blodårene under huden blir tydeligere med et tettere nettverk av blodårene. Dette kan godt skje senere i svangerskapet også. Få deg en god, støttende bh som er stor nok for dine voksende bryster.

8. Humøret skifter

Du merker at du er mer ustabil og at det er dype daler og høye fjell i følelseslivet ditt. Humørsvingningene skjer mye fortere enn du er vant til. Du kan rett og slett være litt irrasjonell. Det er ikke alltid så lett å merke dette selv, så ikke døm makkeren din for hardt dersom han prøver å påpeke det til tider.

Du behøver ikke å få alle disse symptomene, men de fleste får noen av dem. Hvor lenge de varer og hvor kraftig du får de forskjellige plagene, er veldig individuelt.

Les også:

Sex med kul på magen

Stillingene som gjør deg gravid

Les om flere gravidsymptomer her

Sjekk BliGravid-debatten her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning