Dobling i antall transportfødsler:

Gi oss en trygg fødeplass!

Er det greit å gamble med livet til mor og barn for å spare penger?

TRYGT? Gi oss et trygt fødetilbud, skriver Jona Runarsdottir. Tall fra Norsk Luftambulanse viser en dobling i antall transportfødsler de siste 30 årene.
TRYGT? Gi oss et trygt fødetilbud, skriver Jona Runarsdottir. Tall fra Norsk Luftambulanse viser en dobling i antall transportfødsler de siste 30 årene. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Jona Runarsdottir

Alder: 28

Barn: Fire barn under syv år.

Arbeid: Selvstendig næringsdrivende skribent og blogger. Tidligere lærer.

Aktuell med: Bidrag i boka Mammarådet, har bloggen Mammalivet og fast spaltist hos Foreldre.no

Alle kvinner i Norge har rett til en trygg fødeplass, uansett hvor de bor. Men nå advarer Den norske jordmorforeningen om at fødekvinners rett til et trygt fødselstilbud er truet.

Ifølge nye forskningstall på uplanlagte fødsler utenfor sykehus, har vi definitivt noe å jobbe med.

Selv har jeg født både hjemme og på sykehus, og har opplevd én lang fødsel og to styrtfødsler. Med barn nummer to rakk vi såvidt frem til fødestua, ettersom fødselen var over på to timer. Med barn nummer tre ble det planlagt hjemmefødsel.

Jeg føler meg privilegert som har bodd i land som Norge og Tyskland, da jeg fikk mine barn. Disse landene er stolte av å kunne tilby det de mener er førsteklasses fødselsomsorg. Likevel viser nye tall fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse at Norge har en del å ta tak i når det gjelder fødselstilbudet vårt.

Økning i uplanlagte fødsler utenfor sykehus

Antall fødsler under transport og uplanlagte fødsler utenfor sykehus har steget dramatisk de siste årene.

Siden 1980-tallet har antall uplanlagte fødsler utenfor institusjon gått fra fire av 1000, til sju av 1000 - en nær dobling. Dette bekymrer både Jordmorforeningen og ansatte i Norsk Luftambulanse.

Bakgrunnen for fagfolkets bekymring forstår jeg godt. Dødeligheten bland nyfødte i forbindelse med uplanlagte fødsler utenfor sykehus er høy.

På sykehus er dødeligheten fem av 1000, mens den utenfor sykehus (i uplanlagte fødsler) er på hele elleve av 1000!

Fødestuer legges ned og kommunene sluntrer unna

Men hvorfor fødes det flere barn utenfor sykehus i dag? Jordmorforeningen skriver på sin hjemmeside at det skyldes tre ting.

Den første grunnen er at en rekke fødestuer i distriktene er blitt lagt ned i løpet av de siste årene.

Den andre grunnen er en følge av nedleggelsene: Sykehusene har ikke kapasitet til å ta imot alle, så fødende blir fortalt at de må vente hjemme til riene kommer med fem minutters mellomrom eller mindre. Dette anser jordmorforeningen som risikabelt, spesielt for fleregangsfødende.

Den tredje grunnen til at mange føder uplanlagt utenfor sykehus, er et utilstrekkelig tilbud for kvinner som bor 1,5 time eller mer fra fødestedet. I teorien har disse kvinnene rett til følgetjeneste med jordmor, noe som senker risikoen for dødelighet betraktelig. Men i 79% av norske kommuner har det vist seg at tilbudet ikke fungerer som det skal.

Dårligere tilbud og utrygge rammer

Nesten 80% av norske kommuner har altså ikke klart å skape trygge rammer rundt fødsel for sine fødekvinner som bor langt unna sykehus.

Dette tallet sjokkerer meg. Hvordan slipper kommunene unna med dette? Hva tenker staten når man først legger ned en drøss med fødestuer, og så ikke engang kan tilby et trygt tilbud for kvinnene som nå har over 1,5 time reisetid til nærmeste sykehus?

Ikke bra nok

Selv planlegger jeg hjemmefødsel med mitt fjerde barn, som kommer på nyåret. Men om jeg bodde 1,5 time unna sykehus og ønsket å føde der, hadde jeg virkelig ikke følt meg trygg. Jeg hadde følt meg alene og redd.

Slik er situasjonen for mange gravide rundt om i landet vårt. Over fire hundre kvinner opplever årlig ikke å få et trygt sted å føde. Enda flere bekymrer seg for å ikke få det, og det med god grunn.

Er dette bra nok i et land som skryter på seg en førsteklasses fødselsomsorg? Nei!

Jeg stemmer i med Jordmorforeningens utsagn, og håper virkelig at helseministeren vår hører:

«I verdens rikeste land skal ikke våre kvinner måtte føde uplanlagt hjemme eller i ambulanse uten kvalifisert hjelp av jordmor på grunn av lang reisevei eller overfylte fødeavdelinger.»

Les også:

Dette må du vite om hjemmefødsel

- Det er ikke kult å slanke et foster

Bekjennelser fra en perfekt gravid

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også