Usikker på hva du kan spise når du er gravid?

Søk etter en matvare, så vil vår søkemotor umiddelbart gi deg svaret på om matvaren er trygg. Alle gravidvennlige matvarer er merket med grønt.

Stort sett kan du leve som før, men noen forholdsregler er det viktig å ta:

Litt sunnere

Prøv å spise litt sunnere enn vanlig:

- Minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag.

- Spis fisk til middag to-tre ganger i uka, og fisk som pålegg flere ganger i uka. Halvparten bør være fet fisk.

- Velg magre meieriprodukter.

- Velg myk vegetabilsk margarin på brød og flytende margarin eller vegetabilsk olje til matlagning.

- Velg magert kjøtt.

- Velg grovt brød, poteter, ris og pasta, gjerne fullkornsalternativer.

- Drikk vann.

Listeria og toxoplasma

Alkohol er som kjent på nei-lista for gravide.

Utover dette er det er særlig viktig å unngå mat som kan inneholde organismer som toxoplasma og listeria.

Toxoplasma er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos kattedyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring eller ved å klappe dyr, for eksempel gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, eller ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og derfor kan finnes i en rekke matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming, og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg mot slutten av holdbarhetstida. Andre smittekilder kan være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk, muggost og spekemat.

Unngå dette

- Unngå rått kjøtt, som spekemat, gravet kjøtt og biff tartar.

- Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdato.

- Ikke spis hjorteviltkjøtt (elg, hjort, villrein, rådyr og dåhjort) felt med blyammunisjon oftere enn en gang i måneden.

- Unngå rakfisk, selkjøtt, blåkveite over tre kilo, all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo, eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei, brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.

Kjøkkenhygiene

Husk å være ekstra nøye med kjøkkenhygienen. Vask eller skrell grønnsaker og frukt, og pass på at at hender og redskaper blir skikkelig rengjort.

Sørg også for at du spiser mat som er helt gjennomstekt eller gjennomkokt, og som serveres rykende varm.

Kilde: Matportalen.no

Gå ikke glipp av 40 uker - en podcast om å være gravid:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Gravid og glad i ost?

Disse ostene kan du spise

Ost inneholder verdifulle næringsstoffer for deg og barnet i magen. Men det er to ting du skal huske på før du spiser.