Overlege og ammeekspert Gro Nylander har svart på Klikk.no sine spørsmål om fruktbarhet, graviditet, fødsel, amming, barseltid og små barn.

"Mange unge mødre frykter at amming skal ødelegge utseendet på puppene deres. Hva kan gjøre for å forebygge sånt?" Spurte Klara.

Her kan du lese alle svarene i nettmøtet

"Jeg ser vel flere kvinnebryster enn de fleste, og opplver at brystene stort sett er vakre selv etter flere graviditeter og ammeperioder", svarte Gro Nylander, men påpeker samtidig at brystene alltid forandres under en graviditet, fordi kjertelvev utvikles og fettvev fortrenges.

Men ammingen har ingen betydning:

"Om du i tillegg ammer ser ut til å spille liten rolle. Når graviditet/amming er over tilbakedannes kjertelvelvet og det blir naturlig nok bedre plass inni "brystposene". Hvis du dertil er veldig tynn så det ikke fylles på med fettvev blir nok brystene slappere", forklarer Gro Nylander.

Les også: Lettere fødsel med jordmor

Unngå hårfarging?

Turid ammer og vurderer å farge håret, men lurer på om hun da må ta pause i ammingen.

"Saken er at jeg har hørt at stoffene i hårfargen kan overføres til morsmelken, så hvor lenge må jeg ta en pause i ammingen dersom jeg velger å utføre fargingen?" spør hun.

Gro Nylander svarer at hun antar det er "uhyre liten risiko for påvirkning via brystmelken", men at det viser seg i dag at mye av det vi påfører huden suges opp av kroppen. Av den grunn vil hun verken "frikjenne eller fraråde" de stoffene som Klikk.no-leseren nevner.

Les mer og se video: Gravid? Prøv stavgang

Gravid under amming?

"Moden mamma" har lyst til å bli gravid igjen mens hun ammer. Ifølge Gro Nylander har amming en "kraftig prevensjonseffekt" - noe som betyr at det er liten mulighet til å oppnå graviditet. Men det er det kanskje en grunn til, siden det medisinsk sett er gunstig for både mor og barn at det går minst to år mellom fødslene, påpeker legen.

Les også: Derfor bør du amme

Her kan du lese alle svarene i nettmøtet

Les mer på Klikk Foreldre

Fødselslege og ammeekspert Gro Nylander.

Fødselslege og ammeekspert Gro Nylander. © FOTO: Erik Norrud

Les hele saken