Vordende mødre på Barnimagen.com diskuterer med jevne mellomrom om det er vanlig å gi hverandre gaver når barnet er født. Mens enkelte sier de håper barnets far har tenkt på noe, mener andre at en baby er gave nok i seg selv. Atter andre lurer på om de skal snu på situasjonen, og gi den nybakte faren en liten oppmerksomhet.

Sverre V. Nøkleby driver nettsiden Verdensbestepappa.no og er selv pappa til Filip (4) og Pernille (6 måneder). Han mener det er hyggelig å tenke på fedrene etter fødselen, også.

Fikk en liten overraskelse

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Min kone hadde for eksempel gjort klart noe som jeg satte veldig pris på: Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Les også: Slik forteller du at du er gravid.

Han mener det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født. På forumet hans diskuterer menn med jevne mellomrom fødselsgaver. Da dreier diskusjonen seg om hva de skal kjøpe, ikke om de skal kjøpe noe.

- Det er tydelig at mange legger litt penger i gaven til mor. Og det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk.

- Motstanderne av fødselsgave påpeker at en baby bør være gave nok i seg selv - til begge foreldre?

- Det er jeg jo enig i. Derfor mener jeg at en fødselsgave ikke trenger å være dyr, men heller en symbolsk oppmerksomhet.

Smykke til mor

Nøkleby har inntrykk av at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor. Gaven til far kan variere.

- Jeg kan for eksempel anbefale en pappabok, eller en bok om babymassasje. En far på forumet som er ihuga Liverpoolsupporter, meldte tvillingene sine inn i supporterklubben så snart de var født. Det kan kanskje også være et gavetips? En Baby björn eller en annen bæresele kan også være en fin gave til far.

Les også: Gi pappa en drømmedag.

Det finnes en rekke små og store gaver som en fersk far kan bli glad for. Kanskje du har egne tips? Eller synes du fødselsgaver er tull? Si din mening i kommentarfeltet under, eller delta i diskusjonen på Barnimagen.com .

Her er noen gavetips i flere prisklasser:

The baby owners manual er skrevet på et språk nerden forstår - nemlig klassisk manualstil.

1. Gi ham en pappabok

Bøker er alltid en fin gave. Det finnes mange egne bøker for ferske pappaer, i tillegg til at alle bøker om svangerskap, fødsel og babytid selvsagt er like relevante for begge kjønn.

Hva med en bok om babymassasje? Det er en hyggelig aktivitet som kan gi far og barn verdifull tid sammen og føre dem nærere.

Boktips:

Per Asbjørn Risnes jr, Kagge forlag: Verdens beste pappa - Hakkespettbok for småbarnsfedre

Finn Bjelke, Gyldendal: Pappa for første gang

Klaus Sonstad, Cappelen Damm: Far på ferde

Peder Kjøs, Pax: God pappa - En håndbok

Anne Karin Ringstad, Gyldendal: Babymassasje - få god kontakt med barnet ditt

2. Lag en pappaveske

Gjør klar en egen stelleveske til ham, hvis dere ikke velger å ha en felles. Har han en skulderveske fra før, er det ingenting i veien for at den skal kunne brukes til stelleveske. Utstyr den med stellematte, bleier, våtservietter og et ekstra sett med klær, og han er klar for tur på egen hånd. Eller kjøp en maskulin stelleveske som er bare hans.

Les også: Dette trenger du til babyen.

Cade Anti-Fatigue Gel kan være en fin fødselsgave. Prisen er kr 219 hos L'Occitane.

=

Enkelte dager er det bare solbriller som kan skjule søvnløse øyne. Disse er fra Rodenstock, og koster kr 1650.

3. Hjelp ham å ta vare på trøtte øyne

Selv de barskeste av menn begyner å få opp øynene for hudpleie. Produkter som skal gi sliten og søvnfattig hud nytt liv er gull for nybakte fedre. Hva med å gi ham Cade Anti-Fatigue Gel i fødselsgave? Prisen er kr 219 hos L'Occitane. Hjelper ikke det? Øyne som preges av for lite søvn, kan alltids skjules undere et par nye, kule solbriller. Disse er fra Rodenstock, og koster kr 165.

4. Overrask ham med fotballtøy

Er han fotballfrelst? Da vil han nok bli overrasket og glad hvis du har kjøpt en liten ting med lagets logo til babyen. Hvis han da ikke allerede har kjøpt hele kolleksjonen selv?

OBS! OBS! Her gjelder det å gå uhyre forsiktig fram: Du skal være HELT sikker på at du kjøper riktig lagdrakt. En rød fotballdrakt er ikke den andre lik, for å si det sånn. Og gir du en Liverpoolsupporter en Manchester United-drakt, hadde det vært bedre å ikke gi noen ting! De største klubbene i inn- og utland har egne nettbutikker. Sportingkicks har samlet noen av de mest populære.

=

Hettegenser med påskriften Daddy cool fra Nine , kr 299.

Mansjettknapper med barnets navn er en søt gave til menn som bruker dress. Prisen er ca kr 1600. Du finner flere varianter i nettbutikken til Amanda Egilson.

Sølvsmykke fra Amanda Egilson med navnebrikker. Heng på ett for hvert barn! Prisen er ca kr 1000, inkludert ett navn.

5. Kjøp en pappaskjorte

På nettsiden Verdens beste pappa finner du et debattforum for fedre og nettbutikk med T-skjorter med trykk. Velg mellom tekster som Verdens beste pappa, Multitasker og humoristiske My boys can swim, og barneklær med teksten Jeg har verdens beste pappa. Nike har også hettegensere og t-skjorter med pappatekst.

6. Gi ham musikk til trilleturen

Brenn en cd eller lag en spilleliste med pappa/barn-relatert musikk, eller med musikk du vet han vil like å ha med på trilletur. Har han ikke mp3-spiller, kan det være en fin gave.

7. Klargjør ham for utelek

Er han ingen friluftsmann fra før? Det blir han nå, når han skal gå på trilletur og ta med barnet på lekeplassen og ut i naturen! Hva med å kjøpe regntøy for friluftsbruk?

8. Et smykke er en varig gave

Den svenske smykkedesigneren Amanda Egilson er kjent for sine smykker til gravide og nybakte mødre. Hun har også en herrekolleksjon som passer perfekt for ferske fedre. Hva med mansjettknapper med barnets navn inngravert? Eller et sølvsmykke med militærinspirert anheng med barnets fødselsdato?

Les også: Smykkeguide for menn

9. Planlegg krympekalas

Gjør klart noe han kan kose seg med mens du og babyen er på klinikken (hvis ikke dere er så heldige å få være der sammen). Involver eventuelt kompisene hans, kanskje de vil være med og feire den nybakte pappaen ? Det skal sies at dette enkelte steder i landet er noe som skjer uansett. Krymping, kalles det, og er et slags utdrikking av den nybakte faren. Det skal skje mens mor og barn fortsatt ligger på barsel.

10. Kjøp en dings til nerdepappaen

Thinkgeek.com finner du alt en klassisk nerd kan tenke seg - og litt til. Hva med boka The baby owners manual? Den er skrevet på et språk nerden forstår - nemlig klassisk manualstil. Som det står: Baby not included. Prisen er 15,99 USD. Thinkgeek tilbyr også mer eller mindre nyttige dippedutter som elektronisk logg som viser når babyen sist fikk mat og ny bleie, stemmeaktivert nattlampe med livmorlyd og en dings som hevder å kunne analysere årsaken til at babyen gråter.

Bli med i debatten Oss pappaer i mellom.

Delta i Pappadebatten her.

Les hele saken