Gravid som 20-, 30- og 40-åring

Gravid i 40-årene

Stine har reist til en fertilitetsklinikk i Danmark seks ganger siden 2007. Nå er hun endelig gravid.

VELDIG GODT FORBEREDT: - Jeg føler meg veldig godt forberedt på å møte de utfordringene det vil bli å være alenemor. Jeg er 110 % klar til å bli mamma, og barnet vil få førsteprioritet i livet mitt, sier 40-åringen Ann Kristine Dalseg.

VELDIG GODT FORBEREDT: - Jeg føler meg veldig godt forberedt på å møte de utfordringene det vil bli å være alenemor. Jeg er 110 % klar til å bli mamma, og barnet vil få førsteprioritet i livet mitt, sier 40-åringen Ann Kristine Dalseg. Foto: FOTO: Mona Nordøy

Publisert Oppdatert

Ann Kristine Dalseg, til daglig kalt Stine, gikk på date etter date, men innså at hun lette mer etter en potensiell far enn en kjæreste.

Da syntes hun det var på tide å gjøre alvor av sitt store ønske om å få barn.

- Jeg har alltid vært utrolig glad i barn, det å få barn har for meg vært meningen med livet. Men jeg har vært singel i over ti år, den biologiske klokken tikker. Så jeg innså at jeg måtte gjøre noe med det på en annen måte enn å vente til jeg fant en mann å få barn med, sier Stine.

Mirakelreisen

Og endelig, etter fire år med forsøk på å bli gravid gjennom fertilitetsklinikken Ciconia i Danmark, har hun lyktes med å få oppfylt sitt store ønske.

- Ved de tidligere forsøkene har jeg ikke blitt gravid. Nå når det endelig lyktes, trodde jeg først ikke på det, forteller hun.

Stine har en stor vennekrets som alle har fulgt henne gjennom den langvarige prosessen, som hun selv omtaler som mirakelreisen.

- De som kjenner meg, støtter meg hundre prosent, fordi de vet hvor sterkt jeg ønsker å få barn.

Delta i debatten: En forumbruker prøver å bli gravid med assistert befruktning. Hun er over 40 og kjenner hun blir stresset over dette med alder. Hva synes du?

Involerte vennene

Stine har involvert vennene fra første stund, og vært åpen om oppturer og nedturer i forbindelse med alle reisene til Danmark. En nær venninne fikk vite at hun var gravid med én gang.

- Jeg tror årsaken til at det lyktes nå, var at mye hadde falt på plass i livet mitt. Jeg har flyttet til en leilighet jeg kan bo i med barn, i et barnevennlig område. Jobbmessig går det også bra, forteller Stine, som jobber på kundesenteret til bedriften Eniro.

Hun mener også at en av fordelene med å bli mor i så moden alder, er at barnet uten tvil vil få førsteprioritet i livet hennes fremover.

- Jeg har tidligere reist utrolig mye, bodd i utlandet i noen år, opplevd mange tøffe ting i livet, og er dermed ferdig med de tingene som kanskje yngre mødre føler de går glipp av, sier hun.

GRAVIDE I 40-ÅRENE

Mange førstegangsgravide over 40 har lenge prøvd å få barn, gjerne med assistert befruktning.

  • Kun cirka en prosent av kvinner mellom 40 og 44 år får barn.
  • En studie viser at kvinner som fikk barn etter fylte 40 år, uten hjelp fra fertilitetsbehandling, har en tendens til å leve lenger. En teori er at østrogenet har en livsforlengende effekt på hjerte og andre organer.
  • Risikoen for spontanabort er én til tre.
  • Barn født av kvinner i 40-årsalderen har høyere risiko for å bli født med lav fødselsvekt.

- Vet jeg klarer meg selv

Stine har hele tiden vært klar over at tiden jobbet mot henne i prosessen med å bli gravid.

- Etter 40-årsdagen tok jeg avgjørelsen: Jeg prøver så mange forsøk jeg kan før jeg fyller 41, så får jeg heller ta en ny vurdering da.

Selv om Stine bor alene, er hun ikke redd for å ta på seg ansvaret for et lite barn.

- Jeg er vant med å være singel og klare meg på egen hånd. Jeg vet at jeg klarer å ta hånd om barnet mitt, selv om jeg ikke har en partner. Jeg har et stort nettverk i venner og familie. Barnet vil på ingen måte bli alene selv om jeg blir enslig mor, mener hun.

Godt trent

40-åringen er også tante og «reservetante til totalt 19 barn i ulike aldre.

- Jeg har en del barnevaktøkter til gode, for å si det sånn! Dessuten har jo de fleste rundt meg fått barn og begynner å bli ferdige med å få barn, og det er jo en stor fordel å kunne arve barneutstyr, eller kjøpe billige babyting fra kjente og kjære.

Måtte betale selv

Hadde Stine vært lesbisk og i et forhold, kunne hun med dagens regler fått hjelp til inseminasjon gjennom det norske helsevesenet. Men siden hun er enslig og heteroseksuell, må hun betale alle kostnader for slik behandling selv, og dra til utlandet.

- Det har kostet meg mye penger, men for meg har det vært en riktig prioritering. Ønsket om barn er så sterkt, sier hun.

Les også:

Test deg selv: Er du klar for barn?

Disse mennene er mest attraktive som fedre

Navn evalg : Kjendiser gjør navn populære

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster kun 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning