EN KLUNK? Mange lurer på om det er greit med et lite glass rødvin. Jordmora gir deg svaret.

EN KLUNK? Mange lurer på om det er greit med et lite glass rødvin. Jordmora gir deg svaret. © Foto: Colourbox.com

Kan du spise tunfisk og er det greit med et lite glass rødvin?

Jordmor Siri Von Krogh gir deg svarene på det du måtte lure på innen mat og drikke:

* Kan jeg drikke alkohol? Nei, det er ikke trygt. Du bør ikke drikke alkohol i det hele tatt under svangerskapet. Det helt riktige svaret er faktisk at vi ikke vet nøyaktig hvor mye alkohol som skal til på hvilket tidspunkt som er hvor skadelig for fosteret.

Men vi vet svært godt hva som kan skje hvis mor drikker relativt tett under svangerskapet. Barnet kan da få Føtalt Alkohol Sympton (FAS) som blant annet betyr lavere fødselsvekt, redusert IQ, lærevansker.

Vi vet også at barn blir født med noen av symptomene på FAS men ikke alle, og nøyaktig hvor mye alkoholpåvirkning når under svangerskapet som er virkelig skadelig vet vi altså ikke.

Dermed er den eneste fornuftige anbefalingen faktisk å holde seg helt borte fra alkohol når du prøver å få barn og når du er gravid. Det betyr ikke at du behøver å få angstanfall hvis det er slik at du drakk og var full en gang før du var klar over at du var gravid, eller hvis du tok deg et glass en gang. Antakelig går det helt greit - men som leveregel: Nei til alkohol når du er gravid.

* Kan jeg røyke? Det er svært uheldig å røyke hvis du planlegger å bli gravid eller er gravid. Selvfølgelig er det generelt - for alle - ikke å anbefale å røyke, - det står advarsler på hver eneste pakke sigaretter som sier nokså tydelig hva det handler om.

Men når det gjelder graviditet spesielt, så vet vi helt konkret at barn av røykende mødre fødes med lavere fødselsvekt enn andre babyer. Lav vekt ved fødselen har i sin tur følger for barnets motstandskraft generelt, sjansene øker for alle slags spedbarnssykdommer og andre problemer.

Men det er verre enn som så: Sjansene for å bli født med for eksempel leppe / gane spalte dobles, og i tillegg til fysiske ting som dette kommer forskning som tyder på at mentale forhold som konsentrasjonsevne og hyperaktiviet kan ha med mors røyking å gjøre.

Jeg vil ikke skremme mer enn nødvendig, men hvis du er gravid og fremdeles røyker - prøv i alle fall å kutte ned så mye som du kan.

* Kan jeg spise fisk og sjømat? Fisk inneholder generelt mange stoffer som du og barnet i magen trenger. Det er proteiner, mineraler, vitaminer og omega 3 fettsyerer.

Derfor er det generelle rådet at det er helt OK å spise fisk. Men det er et par forbehold som du kan vite om. Ferskvannsfisk fra små vann kan inneholde konsentrasjoner av miljøgifter som kan representere en fare dersom du spiser mye av det. Det samme gjelder fettholdige fisker som tunfisk og makrell.

Spiser du store mengder tunfisk kan du få i deg for mye bly, og tungmetallet bly er ikke bra. Men hovedpoenget i mitt svar er at fisk er sunt og godt for både deg og barnet hvis du spiser variert.

Lyst på gode oppskrifter? Søk blant 4000 oppskrifter hos Klikk Mat.

* Kan jeg spise sushi eller rå fisk? Enkelte eksperter vil si at sushi hører med på listen over mat som du skal være litt forsiktig med. Noen eksperter mener faktisk at ingen bør spise sushi, gravid eller ikke gravid, på grunn av faren for å få i seg parasitter som gir deg matforgiftning.

Jeg mener følgende: Du kan spise sushi trygt i gode restauranter, der du er sikker på at sjømaten er oppbevart kaldt og behandlet renslig. Hvis du skal tilberede sushi privat, så vær svært spesielt oppmerksom på at du må oppbevare råvarene kjølig hele veien.

Hvis sushien du spiser ikke smaker godt, så burde du ikke spise den. I tillegg kan du ta med deg at fisk inneholder proteiner, mineraler og vitaminer og gode fettsyrer som du i utgangspunktet har godt av i svangerskapet.

* Kan jeg spise muggost og brie? Ost laget av upasteurisert melk kan inneholde den farlige listeria-bakterien. En del forskere mener at det kan være en sammenheng mellom aborter og dødfødsler og inntak av slike oster.

Det store poenget for deg som gravid er å dobbeltsjekke at osten er laget på pasteurisert melk. Det står nesten alltid på forpakningen. Hvis det ikke er angitt, så styr unna akkurat den osten.

* Kan jeg drikke kaffe? Du har sikkert erfart hvordan virkestoffet koffein virker på kroppen din. Koffein virker stimulerende og får deg til å våkne, drikker du mye får du en "rastløs" følelse i kroppen - og mye kaffe virker også vanndrivende.

Jeg har aldri hørt noen generell advarsel mot kaffe for gravide, men på dette området gjelder det å bruke sunn fornuft. Drikk kaffe med måte, ikke bøtt innpå.

Men direkte farlig selv om koffein teoretisk kan redusere blodgjennomstrømingen i årene ved at de trekkes noe sammen? Nei, neppe. Du kan trygt fortsette med din morgenkaffe og ettermiddagskaffe. Men jeg anbefaler ikke 10 kopper om dagen.

* Kan jeg drikke grønnte? Jeg har ikke hørt at grønn te skal være skadelig. Men for sikkerhetsskyld kan du sjekke på pakken om det står en advarsel der.

Hvis den er kjøpt i Norge så står det alltid advarsler dersom gravide eller ammende ikke skal ha det.

* Kan jeg drikke brus med kunstig søtningsstoffer? Det er ikke påvist skadevirkninger verken på mor eller baby ved inntak av søtningsstoffet aspartame, det vanligste kunstige søtningsstoffet.

Derfor må vi si at det er trygt å drike light-bruser og bruke kunstig sukker som inneholder aspartame - men også her vil jeg tilføye: Alt med måte!

Hvis du kommer borti søtningsstoffet Sakkarin, så kan du være litt mer forsiktig. Bruk av sakkarin øker faren for blærekreft hos både mor og barn. Selv om risikoen er liten, så kan det være grunn til å være litt forsiktig.

Les også:

Dette må gravide veggiser tenke på

Dette bør gravide unngå å spise

Gravide kan spise jordbær

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!