SNAKK SAMMEN: Loveleen Rihel Brenna leder Foreldreutvalget for grunnopplæringen, og mener foreldre må snakke med hverandre om prisen på bursdagsgaver.=

SNAKK SAMMEN: Loveleen Rihel Brenna leder Foreldreutvalget for grunnopplæringen, og mener foreldre må snakke med hverandre om prisen på bursdagsgaver. © Foto: Pressefoto/FUG

DETTE ER FUG:

- Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) er et nasjonalt utvalg for foreldre med barn i grunnopplæringen

- Rådgivende organ for Kunnskapsdepartementet i saker som angår samarbeidet mellom hjem og skole

- Ivaretar foreldrenes interesser i skolesammenheng

- Ble opprettet i 1976

- Oppnevnes av Kongen i statsråd for perioder på fire år

- Medlemmene har barn i grunnopplæringen

- Det nåværende FUG ble oppnevnt 14. januar 2008

Det finnes ingen klare regler på hvor mye en bursdagsgave til et barn bør koste, men Klikk.nos lesere mener du kan slippe unna med en hundrings.

31 prosent av leserne som har stemt i Klikk.nos ikke-vitenskapelige avstemning om hva presanger bør koste, svarer at det kommer an på hvor godt barnet deres kjenner barnet som fyller år.

27 prosent av de som har stemt, synes en hundrelapp er nok. Atten prosent holder en knapp på at åtti kroner, mens femten prosent synes at femti kroner er grensen for hva gaven bør koste.

Bare én prosent av de som har stemt, har grenseløse gavebudsjetter - oppad og nedad.

Hva mener du? Delta i debatten her: Hva bør gaven til bursdagsbarnet koste?

Foreldrene må bestemme

Foreldreutvalget for grunnopplæringen (ekstern lenke), FUG, har ingen klare regler på hvor mye penger en gave til klassens bursdagsbarn bør koste.

Loveleen Riehl Brenna, som leder organsisasjonen for foreldre med barn i grunnskolen, mener at de ikke har noen mulighet til å komme med noen felles retningslinjer for foreldre.

- Dette bør være tema på foreldremøter. En diskusjon om hva presanger bør koste kan føre til et bedre fellesskap mellom foreldrene, sier Brenna til Klikk.no.

For å melde inn en slik sak til foreldremøtet, er det lurt å kontakte klassekontakten på forhånd, slik at det kan tas opp på en ordentlig måte.

Det gjelder ikke bare foreldremøter i skolen, men kan være like aktuelt for foreldre som har barn i barnehage, idrettsklubber, korps og andre organisasjoner.

Økonomiske forskjeller

I en klasse er det ofte store forskjeller i familieøkonomien, og det kan variere veldig hvor smertegrensa for gavebudsjettet går.

Loveleen Rihel Brenna mener det er viktig å ta hensyn til hverandre, og bli enige om hva som er en akseptabel pris på gaver innad i den klassen eller gruppen barnet tilhører.

- Finnes ingen fasit

Klikk.no-leserne er i gang med å diskutere temaet. Brukeren «Mam again» mener det ikke finnes noen fasit på hva som er riktig pris på en gave.

- Jeg har ei jente i 3. klasse og foreldrene er blitt enige om at 50 kr skal gis når de går i bursdager til hverandre. Jeg er glad for denne regelen for jeg synes ikke det bør være sånn at foreldre, føler seg presset til å pøse på bare for å matche de andre, skriver hun.

Slik stemte Klikk.no-leserne:

Andel stemmer

Pris

3%

Under 50 kr

15%

50 kr

18%

80 kroner

27%

100 kr

6%

150 kr

31%

Det kommer an på hvor godt barnet mitt kjenner bursdagsbarnet

1%

Har ingen pengegrense

Kilde: 678 stemmer, Klikk.no

Les også:

- Barn trenger potetgull

Se Norges særeste navn

Stor guide til gressklippere

Del dine tips om gavekjøp og hva de bør koste i debatten på Klikk.no , eller i kommentarfeltet under.

Gave presang

© iStockphoto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!