REISE MED BARN

- Gambling å reise med barn uten forsikring

Wilhelm (11) fikk topp medisinsk behandling – etter at sykehuset hadde dobbeltsjekket familiens reiseforsikring.

Sist oppdatert
VANNSPORT: Hele familien Bruserud i Middelhavet.
VANNSPORT: Hele familien Bruserud i Middelhavet. Foto: Glefs

Sjette og siste episode av "Barn på tur" følger familien Bruserud fra Jessheim til Manavgat i Tyrkia.

Mye var planlagt på forhånd - som utflukt til gresk tempel, båttur på Middelhavet og sprutende moro i splash-hotellets badeland - men Wilhelms hendelige uhell sto definitivt ikke i manus.

Sendt til røntgen

- Først falt han ned fra et lekeapparat. Det gjorde vondt i foten, men vi kontaktet ikke lege før gutten slo seg hardt på samme sted mens han var i vannsklia, forteller pappa Petter Bruserud.

- Legen var i tvil om foten var brukket eller bare forstuet. Derfor sendte han oss i ambulanse til et privatsykehus i Manavgat. Røntgenbildet viste heldigvis bare en bruskskade, altså en kraftig forstuelse. De bandasjerte foten og ba Wilhelm ta det med ro.

Les også: 8000 norske barn til lege under ferieturen

Diskret sjekk på telefon

PASIENTEN: Tre ganger i Syden har Wilhelm (11) hatt nytte av reiseforsikring.
PASIENTEN: Tre ganger i Syden har Wilhelm (11) hatt nytte av reiseforsikring. Foto: Glefs

Søsknene Marie (13) og Wilhelm har vært i utlandet henholdsvis 19 og 17 ganger. Alltid på charterferie, og alltid med reiseforsikringen i orden.

- Før legen sendte oss til sykehuset i Manavgat, sjekket han forsikringspapirene våre. Og før sykehuset undersøkte Wilhelm, tok de en diskret telefon til forsikringsselskapenes alarmsentral i København, for å få bekreftet gyldigheten av forsikringen. De nevnte ikke dette for oss, men vi skjønte hva de ringte om, opplyser Bruserud.

Bra standard

- Og vi fikk kjempebehandling. Standarden på private sykehus i Syden er generelt veldig bra. Offentlige sykehus kan derimot være så som så, påpeker den reisevante tobarnsfaren.

FORSTUET HÅNDA: Da Marie var på Kypros, måtte hun til lege og bli bandasjert.
FORSTUET HÅNDA: Da Marie var på Kypros, måtte hun til lege og bli bandasjert. Foto: Glefs

- Hvis uhellet er ute, er det derfor lurt å kontakte en privatlege som hotellet eller turoperatøren har inngått avtale med. Slik informasjon bør finnes i hotellresepsjonen og i turoperatørens infomateriell. Resepsjon og turoperatør vil være behjelpelig med å kontakte lege, tipser Bruserud.

Knall og fall

Han mener det er ren gambling å dra på sydenferie uten reiseforsikring.

- Også tidligere har forsikringen vært god å ha. På Rhodos, mens Wilhelm var liten, fikk han en kraftig allergisk reaksjon etter et nattlig moskitostikk. Og under en ferie på Kypros havnet både sønn og datter på sykehus, forteller pappa.

REISEGLAD FAMILIE: Pappa Petter og mamma Jeanette har tatt med barna nærmere 20 ganger på charterferie.
REISEGLAD FAMILIE: Pappa Petter og mamma Jeanette har tatt med barna nærmere 20 ganger på charterferie. Foto: Glefs

- Wilhelm måtte sy tre sting i et øyenbryn etter å ha hoppet i en sofa og truffet treverket i et armlen. Marie forstuet den ene hånden etter å ha blitt tråkket på under en turistaktivitet om kvelden. Hun hovnet opp så kraftig at vi ble nødt til å dra på røntgen.

Tillit til helsevesenet

Petter Bruserud blir nesten overrasket når han må lirke disse ferieuhellene fram fra hukommelsen. For generelt har familien bare hyggelige sydenminner.

- En årsak til at vi fortsetter å reise, er den tilliten vi har til det private helsevesenet på slike charterdestinasjoner. De legene man møter på Kypros, er gjerne utdannet i Tyskland og holder minst like høyt nivå som norske leger, mener Bruserud.

- Og på sykehuset i Manavgat hadde de ansatt en norsktalende tyrker som tolk for skandinaviske turister.

Fortsatt like reiseglad

Helt siden barna var svært små, har det vært viktig for Petter og Jeanette Bruserud å ta dem med til fjerne land.

- Barna lærer så mye av å oppleve forskjellige kulturer, mennesker og klimatyper. De lærer at ting ikke nødvendigvis alltid er som de er vant til fra Norge. Både på godt og på vondt.

Les også:

8 myter om vaksiner

Tips for reiser med barn

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også