Opplæringskonsulent Siw Osmundsen i Norsk Folkehjelp oppfordrer alle til å melde seg på førstehjelpskurs så ofte de har muligheten til det

GÅ PÅ KURS! Opplæringskonsulent Siw Osmundsen i Norsk Folkehjelp oppfordrer alle til å melde seg på førstehjelpskurs så ofte de har muligheten til det. - På kurs får du også øvd deg på dukker. Dette gir trening som hjelper hvis ulykken inntreffer. Førstehjelp er praktiske ferdigheter som må repeteres jevnlig, helst en gang i året, det holder ikke å ha lært det én gang, sier hun. © FOTO: Istockphoto

Lær deg førstehjelp

Både Røde Kors, Norsk Luftambulanse og Norsk Folkehjelp holder førstehjelpskurs for deg som har omsorg for barn. I tillegg tilbyr en rekke private aktører førstehjelpskurs, og flere helsestasjoner har opplegg med innleide eller egne instruktører.

Tips: Samle en vennegjeng eller foreldrene på avdelingen i barnehagen og bestill et kurs. Et femtimerskurs kan redde livet til et barn!

Nyttige nettsider:

Smarte app-er

Vær føre var og legg inn en førstehjelps-app på mobiltelefonen. Men husk at en app ikke erstatter kunnskapen du får om du går et førstehjelpskurs.

App-er til iPhone:

  • Førstehjelpsviseren, Snøgg (norsk), gratis
  • Röda Korset (svensk), gratis
  • First aid on demand (engelsk), gratis

App-er til Android:

  • Baby First Aid (engelsk), kr 12.
  • Röda Korset (svensk), gratis

Kjersti visste hva hun skulle gjøre da sønnen sluttet å puste. Men vet DU hva du skal se etter i en krisesituasjon?

- På førstehjelpskurs lærer du å vite hva du skal se etter i en krisesituasjon, sier trebarnsmoren Kjersti Marie Stenvik (34).

Hun har gjennomført flere førstehjelpskurs i sin jobb som legesekretær og hjelpepleier.

- Sønnen vår, Kristoffer, (2) har svake muskler i halsen. Dermed kan ting lettere sette seg fast. Vi har hatt episoder der jeg har vært nødt til å gi førstehjelp, sier hun.

Sluttet å puste

- En dag, da Kristoffer var rundt 1 år, fant jeg ham i stuen med et skrekkslagent uttrykk i ansiktet og øyne som sto ut, forteller Kjersti.

Storesøster Lotte (4) sto ved siden av med en Ritz-kjeks i hånden. Kjersti skjønte raskt at sønnen hadde satt fast en kjeksbit i halsen.

- Kristoffer gråt ikke, og det var skikkelig ekkelt. Jeg så at han ikke pustet, og jeg tenkte bare at dette må ut. Det var ikke tid til å ringe 113. Jeg la Kristoffer over armen min og ga ham tre slag over ryggen til kjeksen løsnet, sier den snarrådige moren.

Lær å takle krisesituasjoner

- Den eneste feilen vi kan gjøre innen førstehjelp, er å ikke foreta oss noe når noen trenger det. Det å være villig til å hjelpe og å holde egen kunnskap og praksis ved like, slik at du er den som tør å handle dersom noe skjer, er et personlig ansvar vi alle bør ta, understreker opplæringskonsulent Siw Osmundsen i Norsk Folkehjelp.

Gå på kurs én gang i året

Hun oppfordrer alle til å melde seg på førstehjelpskurs så ofte de har muligheten til det. Du kommer langt med sunn fornuft, men praktisk trening på førstehjelp er viktig.

- På kurs får du også øvd deg på dukker. Dette gir trening som hjelper hvis ulykken inntreffer. Førstehjelp er praktiske ferdigheter som må repeteres jevnlig, helst en gang i året, det holder ikke å ha lært det én gang, sier Osmundsen.

Kvelning, brannskader og forgiftning

- De vanligste årsakene til at barn legges inn på sykehus, er kvelning, brannskader og forgiftning. Småskader ferdigbehandles gjerne av foreldrene eller på legevakten, forklarer Siw Osmundsen.

Brannskader skjer fire ganger hyppigere hos barn under 4 år enn hos andre. Årsakene til forbrenninger hos barn er oftest varm mat eller drikke, ovn/peis, komfyr, vannkoker, solstråling, flammer eller elektrisitet.

Tre av 1000 barn under 15 år får brannskader som gjør at de må ta kontakt med legevakt eller sykehus.

Lurt å ha hjemme

En smart investering er å kjøpe seg et førstehjelpsskrin som du har lett tilgjengelig hjemme. Slike skrin får du bl.a. kjøpt på apoteket og de finnes i forskjellige størrelser.

Heng opp telefonnummer til legevakt og nærmeste sykehus på et lurt sted, f.eks. på kjøleskapet.

Les også:

Dette gjør du om barnet setter noe i halsen

Førstehjelp når barnet skader seg på ski

Så lite kulde tåler barna

Se alt om: førstehjelp

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!