Dette bør du gjøre ved flykonkurs:

Forsikringen dekker ikke konkurs

Dersom flyselskapet har gått konkurs og du sitter med en ubrukelig flybillett, bør du gjøre følgende.

KONKURSRAMMET: Flyselskapet Sterling ble slått konkurs 28. oktober. Reiseforsikringen dekker ikke konkurser.

KONKURSRAMMET: Flyselskapet Sterling ble slått konkurs 28. oktober. Reiseforsikringen dekker ikke konkurser. Foto: Foto: Morten Holm/ Scanpix

Publisert Oppdatert

Dersom du har bestilt og betalt for en flyreise med et konkursrammet selskap er det lite trolig at du får pengene igjen fra flyselskapet. Dersom reisen din finner sted noe frem i tid, er Forbrukerombudets råd at du umiddelbart bør rette krav om refusjon til banken dersom du betalte flyreisen med kort.

Krev refusjon av konkursboet!

Forbrukerombudet anbefaler også at kundene bør kreve refusjon av konkursboet, selv om det normalt ikke finnes tilstrekkelig med verdier i konkursboet til å dekke alle uprioriterte krav. Kundeinnbetalinger for flybilletter regnes som uprioriterte krav og vil normalt ikke bli dekket, men det anbefales at alle kunder som har kjøpt flybilletter eller har penger til gode, retter et skriftlig krav om tilbakebetaling til flyselskapet.

Les anbefalingene fra Forbrukerombudet her>>

Reiseforsikringen dekker ikke konkurser

Europeiske Reiseforsikring sine nettsider står det å lese at reiseforsikring ikke dekker konkurser:

- De økonomiske følgene av konkurser er ikke dekket av reiseforsikringer. Reiseforsikringer i sin alminnelighet dekker ikke det økonomiske tap man måtte ha som følge av konkurser, kan man lese på nettsidene.

Kredittkortkjøp er gull

Dersom du har betalt flyreisen din med kredittkort har du gjort noe som er gull verdt i denne sammenhengen. Du er nemlig godt på vei for å få pengene dine tilbake. Forbrukerombudet anbefaler at dersom du ikke får dekket tapet ditt av konkursboet, kan du ha et krav mot banken hvis du har betalt flyreisen med kort.

Har du betalt reisen med kredittkort er nemlig kredittyter pliktig til å gjøre opp på vegne av flyselskapet etter kredittkjøpsloven § 8. Også visse debetkorttyper, som for eksempel VISA, gir rett til refusjon ved konkurs. Reiseforsikringen dekker normalt ikke tap når flyselskap går konkurs, men Forbrukerombudet anbefaler den enkelte å sjekke dette nærmere med sitt forsikringsselskap.

Ikke glem Pakkereiseloven!

En viktig ting å få med seg i forbindelse med konkurser er at dersom du har bestilt flybillettene i forbindelse med en pakkereise gjennom et reiseselskap der hotellovernatting også inngår, er du dekket av bestemmelsene i Pakkereiseloven. På Dagbladet.no kan du lese om en heldig jente som opplevde hell i uhellet og som reddet ferieturen sin takket være Pakkereiseloven.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning