Foreldre og utroskap

- Ikke fortell barna om utroskap

Har du vært uro, er det ikke noe barna dine bør få vite om, mener psykolog Frode Thuen.

UTROSKAP: Helst bør dette være noe barn ikke skal trenge å forholde seg til, mener psykolog Frode Thuen.
UTROSKAP: Helst bør dette være noe barn ikke skal trenge å forholde seg til, mener psykolog Frode Thuen. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert
UTROSKAP: Vondt for både voskne og barn.
UTROSKAP: Vondt for både voskne og barn. Foto: FOT: Crestock

- Dersom foreldre går fra hverandre som følge av utroskap, trenger de ikke opplyse barn om hva som er skjedd, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen til Klikk.no

Føler seg sviktet selv

- Barn får jo som regel vite om dette ganske kjapt, hvis utroskapen resulterer i at en av foreldrene får seg en ny kjæreste. Men dette bør holdes tilbake så lenge som mulig, for å beskytte barnet. For barn føler seg ofte sveket selv når en av foreldrene har vært utro. De opplever på en måte det samme sviket som den forsmådde parten. Barn er ekstremt lojale og moralske og oppfatter gjerne dette som at foreldrene gjør noe slemt.

Barnets behov

- Det er så mye bitterhet og såre følelser forbundet med utroskap, og det er naturlig og menneskelig å bebreide den som har bedratt. Det er også naturlig å involvere barn i en slags allianse mot ham eller henne. Men det er ikke så lurt. Det beste er å prøve å være så samstemte som mulig om bruddet, og prøve å se på hva som er barnets beste. Man må vurdere hva barnet trenger å vite ut ifra barnets behov og ikke de voksnes følelser, sier Frode Thuen.

Les også: Steforeldre er positivt for barna

Katastrofe

Bodil Lervik ved Vest- Agder familievernkontor har intervjuet barn og unge i alderen 7 til 22 år om hvordan de opplevde foreldrenes skilsmisse og nye partnere. Konklusjonen viser at bruddet fremkaller følelser hos barna på linje med det som er vanlig etter katastrofer og ulykker.

- Det er vanskelig å være barn når én av foreldrene sørger over å ha blitt sviktet, mens den andre går rundt og er nyforelsket, sier Lervik til Fædrelandsvennen.

Les også: Hvem skal flytte?

Foreldre mindre uto?

I går skrev Klikk.no om at kvinner i 30-årene er de mest utro, særlig med tanke på at de vil ha barn.

- Terskelen for å være utro når man har en familie, er nok høyere. Man utsetter ikke bare seg selv og en partner for en stor risiko. Men også hele familien og alt man har skapt sammen. Bruddet blir jo også mye mer komplisert. Likevel vet vi jo at det skjer hele tiden, og det finnes ikke noe god statistikk på om foreldre er mindre utro enn andre, sier Frode Thuen.

Les også: Utroskap skjer oftere enn du tror

Ikke juridisk argument

Går foreldre fra hverandre på grunn av utroskap, har man et dårligere utgangspunkt for å samarbeide om barna etterpå enn ved andre samlivsbrudd, mener Frode Thuen.

- Men den som er utro skal ikke straffes med tanke på f.eks. barnefordeling. Utroskap bør ikke ha juridiske konsekvenser. Samvær og barnefordeling handler først om fremst og barnets behov, og ikke de voksnes. Psykologien i dette blir selvfølgelig ikke regulert av jus eller hensynet til barnet, og det kan være veldig mye bitterhet og irrasjonalitet i slike brudd, sier Frode Thuen.

Les også: Rettigheter og plikter

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også