Forbudt å spørre om familieplanlegging

En ny lov skal forby arbeidsgivere å spørre om familieplanlegging og graviditet.

FORBUD PÅ GANG: En ny lov vil forby arbeisdgivere å spørre om kvinner eller menn om graviditet eller familieplanlegging.

FORBUD PÅ GANG: En ny lov vil forby arbeisdgivere å spørre om kvinner eller menn om graviditet eller familieplanlegging. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

- Det er veldig viktig å få lovverket på plass, sier Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til Klikk.no.

I dagens regelverk er det forbudt for arbeidsgiver å legge vekt på graviditet når de skal finne den beste kandidaten. Men det finnes ikke noe konkret forbud om å spørre om dette på en eller annen direkte eller indirekte måte. Det vil Anniken Huitfeldt gjøre noe med. I høst sender hun et lovforslag ut på høring.

- Mange kontakter oss og lurer på om de er forpliktet til å fortelle om graviditet eller planlagt graviditet. En ny lov vil klargjøre for både kvinner og menn at arbeidsgiver ikke har noe med dette å gjøre. Dette må vi også få informert tydelig til arbeidsgivere, sier Gangås.

Hun tror ikke det er så mange som får direkte spørsmål om dette, men at slike spørsmål ofte blir pakket inn i samtalene rundt en ansettelsesprosess.

- Det kan føles svært ubehagelig og skape usikkerhet.

Vil også gjelde menn

Antall henvendelser til Likestillings- og diskrimineringsombudet fra gravide som føler seg diskriminert i arbeidslivet har økt de siste årene. i 2007 ga ombudet veiledning i 349 slike saker, mens det tilsvarende tallet var 271 i 2006.

- Mange føle seg diskriminert. Enten når de blir ansatt, er gravide eller er tilbake etter permisjonen, sier Gangås.

Hun tror det fortsatt er flest kvinner som opplever dette. Men etter hvert som det blir mer vanlig at fedre tar lengre permisjon, tror hun også menn vil kunne få slike spørsmål.

Men da er det kanskje allerede forbudt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning