Kontantstøttedebatten

For enkelt fra Kristin Halvorsen?

Finansministeren vil gi mer penger til unge kvinner for å få ned aborttallene. Forsker tror ikke der er så enkelt.

MANGE ÅRSAKER: Kristin Halvorsen mener mer penger til unge jenter i forbindelse med fødsel, vil få ned aborttallene.

MANGE ÅRSAKER: Kristin Halvorsen mener mer penger til unge jenter i forbindelse med fødsel, vil få ned aborttallene. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

- For en del kvinner kan økonomi spille en rolle i å avgjørelsen om å ta provosert abort, sier psykiater Anne Nordal Broen.

Likevel tror hun ikke det er den viktigste årsaken til at kvinner velger abort. Hun har forsket på kvinners psykiske reaksjoner etter både provosert og spontan abort. For kvinner som tar abort fant hun at økonomiske årsaker havner på en tredjeplass når kvinner oppgir årsak. Den hyppigste grunn til at kvinner gjør dette, er at utdannelse og arbeid gjør det vanskelig å få et barn. På andreplass kommer kvinners vilje om at et barn skal være ønsket.

Gir ikke dramatisk nedgang

Forrige uke gikk finansministeren ut og sa at hun ville fjerne kontantstøtten , og heller bruke noe av pengene på unge mødre som ikke har opptjent permisjonsrettigheter. Hun mener dette kan bidra til at færre unge kvinner tar abort.

- Antagelig vil ikke dette alene ha noen dramatisk innvirkning på aborttallene. Likevel kan det for en god del kvinner være tungen på vektskålen når de vurderer sin situasjon, om de er bekymret for økonomien, sier hun

Hun tror det er viktig at unge gravide kvinner, uansett om de er i jobb, studerer, eller ingen av delene, kan føle seg så trygge på den økonomiske delen at de tør å få barn.

- I dag føler mange et krav om at man bør ha alt "i orden" før man får barn: God og positiv partner, utdannelse, jobb, stabil økonomi, bra bolig. Hvis alle gravide visste at de ville få en romslig pengesum ved fødselen og en bra inntekt det første året etterpå, ville nok flere velge å føde barnet istedenfor å ta abort.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning