Fødestillinger:

- Det er kvinnens menneskerett å bestemme hvordan barnet skal fødes

Her er de vanligste fødestillingene.

GOD STILLING: Kine Borge-Skar Arntzen valgte å føde lent over en puff da lille Noah skulle komme til verden.
GOD STILLING: Kine Borge-Skar Arntzen valgte å føde lent over en puff da lille Noah skulle komme til verden. Foto: Foto: Anette Antonsen
Sist oppdatert

Etter to sykehusfødsler, valgte Kine Borge-Skar Arntzen hjemmefødsel da Noah skulle komme til verden.

- Siden dette var min tredje fødsel, hadde jeg naturligvis noen tanker om fødestilling. Samtidig visste jeg jo at en fødsel overhodet ikke kan planlegges, og jeg hadde derfor ikke planlagt hvilken stilling jeg ønsket å føde i, sier Arntzen.

Fødte over en puff

Noen forberedelser hadde hun og mannen, Espen Arntzen, likevel gjort.

De hadde blant annet gjort klar en massasjebenk, som hun tenkte at kunne være god å ha underveis.

Da fødselen startet skikkelig, ble de imidlertid værende i stuen, og brukte derfor aldri benken.

- Jeg endte med å føde lent over en puff vi har i stuen, og det fungerte helt fint. Da fikk jeg bøyd meg fremover, noe som lettet på trykket til riene. Jeg hadde styrtfødsel, i likhet med de første to fødslene mine, og riene var veldig sterke i den timen det sto på, sier hun.

Arntzen trengte derfor all den avlastningen hun kunne få.

- Mannen min sto på den ene siden av puffen så jeg kunne holde i hans hånd, sier hun.

Føltes trygt

Med seg hadde hun også to erfarne og kunnskapsrike jordmødre.

Oppreist fødestilling for eksempel på alle fire, huk eller knærne

Fordeler

  • Tyngdekraften  gjør jobben lettere
  • Mer effektive rier
  • Man skåner mellomkjøttet
  • Det er mindre risiko for at barnet setter seg fast
  • Fødselen går raskere
  • På huk åpnes bekkenet maksimalt

Ulemper

  • Mindre behagelig arbeidsstilling for jordmor

Kilde: Jordmor Maria Bendheim

 - Takket være disse to supre damene, følte jeg meg veldig trygg på situasjonen. Både når det gjaldt fødestillinger og alt annet som hadde med fødsel å gjøre. En jordmor gjør jo dette hver eneste dag, så man kan ikke være i tryggere hender, sier hun.

Hun legger til at det også var fint å vite at jordmor visste mye om ulike fødestillinger, slik at hun kunne få god veiledning både før og under fødselen.

Raske fødsler

De to første fødslene hadde en annen ramme.

Første gangen fødte hun på ABC-klinikken på Ullevål sykehus.

Hun ville føde så naturlig som mulig og hadde fått anbefalt dette fødestedet.

- Da fødte jeg i badekar, og dette er også noe jeg vil anbefale. Man blir liksom mer vektløs og fleksibel i ulike posisjoner, sier hun.

Siden dette opplevdes som en god måte og et godt sted å føde, ønsket hun også ved neste fødsel å føde på ABC-klinikken, men slik gikk det ikke.

- Den gangen rakk vi det ikke, og jeg endte med å føde på en portabel seng på vei inn til fødeklinikken på Fredrikstad sykehus. Da lå jeg på siden og ryggen, men jeg hadde pressrier allerede på parkeringsplassen utenfor, så barnet var nesten ute da vi kom inn på sykehuset, sier hun.

Mer avslappet hjemme

- Forskjellen på en hjemmefødsel og sykehusfødsel er ganske enkelt at man automatisk er litt tryggere og mer avslappet hjemme. Vi hørte på selvvalgt musikk og snakket sammen om alt og ingenting underveis, sier hun.

Dette opplevde hun som fint og behagelig til tross for de store smertene.

- Når babyen hadde kommet, kunne jeg dusje på eget bad, vi kunne legge oss i egen seng og ta mat vi valgte selv. Skulle jeg født igjen, ville jeg helt klart valgt hjemmefødsel med de to samme jordmødrene, sier hun.

Passiv pasient

Kvinner har alltid benyttet ulike stillinger under fødsel, men på slutten av det forrige århundre ble de varierte fødestillingene og fødestolene byttet ut med sengen.

Fødsel i vann

Fordeler:

  • Vannet påvirker nervene i huden og gir en smertedempende effekt
  • Man beveger seg lettere og lindrer dermed smerter for eksempel i bekken
  • Barnet er roligere når det kommer ut
  • Progresjonen er god

Ulemper

  • Dersom mors eller barnets helsestilstand krever ekstra overvåkning, kan man ikke føde i vann. Det gjelder for eksempel premature barn og overtidige svangerskap

Kilde: Jordmor Maria Bendheim

- Fødekvinnen ble da en passiv pasient, og fødselshjelperen ble en aktiv forløser. I dag fødes de fleste barn i vesten fortsatt på rygg - også i normale fødselsforløp. Det til tross for at undersøkelser viser at de hadde foretrukket en mer oppreist stilling om de skulle føde igjen, sier jordmor Maria Bendheim ved Det gule huset i Moss.

Hun er en av jordmødrene som var med da Noah ble født 22. desember 2014.

Oppmuntres og bekreftes

Før var det, ifølge jordmoren, mer vanlig at kvinner fødte i en mer oppreist stilling.

- Det antas at den viktigste årsaken til at kvinner begynt å føde liggende, er at legene krevde det da de begynte å bli involvert i fødslene. Ifølge WHO skal imidlertid kvinner oppmuntres til ikke å innta ryggleie under forløsning, sier Bendheim.

Hun forteller at kvinnene derimot skal oppmuntres og bekreftes slik at de kan være oppreist og i bevegelse under den aktive delen av fødselsarbeidet, og hver kvinne skal selv få innta den stilling hun selv foretrekker.

- Det er skrevet mye om kvinnens rett til selv å velge fødested, keisersnitt og om hun ønsker epidural eller ikke. Kvinnens rett til medbestemmelse i forhold til valg av fødestilling har derimot fått liten oppmerksomhet, sier hun.

Medisinsk tilstand

Fortsatt blir fødselen ofte sett på som en medisinsk hendelse i den vestlige verden.

Den møtes som en medisinsk tilstand forbundet med risiko, og jordmor fokuserer på alle eventuelle uheldige hendelser.

Føderommet tar også forbehold om at dette er rammen ved å ha alt teknisk utstyr lett tilgjengelig.

- Fødselen, som før ble sett på som en naturlig livshendelse i kvinnelivet, er etter hvert blitt stykket opp i faser som skal avsluttes innenfor tidsskjemaer. Livmoren framstår som en maskin som utfører hovedarbeidet under fødselen, mens kvinnen får en mer tilbaketrukket rolle, sier hun.

Fulgte instinktene

Historien viser, ifølge Bendheim, at oppreiste fødestillinger har vært mest vanlige.

Liggende eller tilbakelent fødsel

Fordeler

  • God arbeidsstilling for jordmor
  • Helsepersonell har bedre kontroll over fødselen

Ulemper

  • Vanskeligere å bevege bekken, sideleie gir noe bedre bevegelse
  • Vanskeligere å trykke riktig
  • Mindre hjelp av tyngdekraften
  • Fødselen varer som regel lenger
  • Større forekomst av fødsler med for eksempel sugekopp og tang
  • Økt risiko for rift

Kilde: Jordmor Maria Bendheim

Knelende, huksittende, stående eller sittende.

- Bevisene for at disse fødestillingene har blitt brukt, går tusener av år tilbake. Det fins leirstatuer av kvinner som føder på huk, vaser med avbildninger av kvinner på fødestol og i det gamle testamentet står fødeskammelen omtalt. Primitive samfunn har også benyttet seg av ulike oppreiste stillinger, men det viktigste er at de samtidig har fulgt sine instinkter, mener hun.

Moderne beskrivelser av kvinner som føder i oppreiste stillinger er derimot mindre vanlig, og fødsel fremstilt i media og serier viser gjerne kvinner liggende på ryggen i seng.

Bruker tyngdekraften

Men hvorfor er oppreiste stillinger egentlig bedre?

- Ved oppreiste stillinger blir riene mer effektive og tyngdekraften utnyttes godt. Kvinnen kan være mer aktiv og bekkenet kan fritt beveges. Stående stilling er en stilling som ikke blir brukt så mye, men noen kvinner synes at dette er en god stilling å føde i. Her får man maksimalt utbytte av tyngdekraften og stillingen kan derfor være nyttig om fremgangen er liten sier Bendheim.

Kvinnen kan også henge over mannen sin, annen ledsager eller en prekestol.

- Å stå på knærne eller på alle fire gir større mulighet for hvile samtidig som man står oppreist. Kvinnen kan da henge over hodeenden på sengen, en saccosekk eller annet hun finner behagelig. Om kvinnen får være i fred og selv får velge fødestilling, velger de ofte å gå ned i knestående eller på alle fire, sier hun.

En menneskerett å få bestemme

Det er likevel ikke alltid kvinnen føler at hun har et reelt valg.

- På noen sykehus er det allerede bestemt at kvinnen skal ligge halvt sittende eller i sideleie i seng ved selve forløsningen. Dette for at helsepersonell skal ha kontroll over fødselen. Når kvinnen ligger på rygg blir hun imidlertid passiv, hun er pasient og fysisk immobil. Denne stillingen er avpasset fødselshjelperens behov, sier hun.

Selv er hun opptatt av at det er jordmor eller fødselshjelper som skal følge den fødendes behov og ikke omvendt.

- Kvinner som går inn i fødemodus styrer seg selv, og jordmor må bare legge til rette for at hun føler at det er greit og at det fungerer.

- Som jordmor mener jeg det er kvinnens menneskerett å bestemme hvordan barnet skal fødes, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også