Finn barnet ditt på Google

- Problematisk, men helt lovlig, sier Datatilsynet.

BOBLEJAKKE MED GPS: Etisk betenkelig å ta på barna denne, mener Datatilsynet.

BOBLEJAKKE MED GPS: Etisk betenkelig å ta på barna denne, mener Datatilsynet. Foto: FOTO: Produktfoto

Publisert Oppdatert
USYNLIG SENDER: Inni denne jakka er det en GPS sender.

USYNLIG SENDER: Inni denne jakka er det en GPS sender. Foto: FOTO: Produktfoto

Det finnes allerede teknologi som gjør det mulig å operere inn en chip i mennesker for å se hvor de befinner seg. Men nå kan du kanskje få den samme effekten ved å kjøpe en jakke med GPS -sender til barna?

- Vi laget denne jakken fordi foreldre får en følelse av trygghet , sier Barry Samms i det engelske firmaet Bladerunner til Klikk.no

Finn barnet på Google

Teknologien er den samme som i andre peilingsystem. Det er en liten sender på størrelse med en fyrstikkeske som er sydd inn i en skjult lomme. Når den er slått på kan foreldre logge seg inn på en sikker Internettside og se hvor barnet befinner seg ved hjelp av et Google Earth -system.

Si ifra til eldre barn

Barry Samms synes ikke det er noe etisk betenkelig ved å overvåke barn på denne måten.

- Men dersom et barn er over 16 år bør hun eller han gi tillatelse til foreldre for å gå med den, sier han til Klikk.no

Så langt er jakka bare kjøpt av foreldre til små barn, og barna har dermed ikke hatt så mange ord med i laget.

Følelse av trygghet

- Mange foreldre synes dette gir dem en følelse av trygghet både når barne er ute og leker i nærmiljøet eller hvis de skulle gå seg bort på et kjøpesenter.

- Men hva når barnet tar av seg jakka?

- Det er jo jakka som blir lokalisert, og den har ikke så mye verdi hvis barnet tar den av seg. Likevel er det jo ofte at barnet er i nærheten av jakka. Det er heller ingen ytre tegn på jakka som forteller at den inneholder en GPS -sender.

Barry Simms har ikke gjort undersøkelser på hvorvidt det kan være helseskadelig for barn å gå med en GPS- sender tett innpå kroppen.

Jakka koster i underkant av 1500 kroner.

Falsk trygghet

-Det er ikke grenser for hvor kreativt man kan installere GPS-sendere. Men hvis du vil overvåke barna dine på denne måten, må du tenke over hvilke holdninger du gir dem. Det betyr jo egentlig at man ikke stoler på dem, eller lar teknologi gjøre jobben med å passe på dem, sier Atle Årnes, senioringeniør i Datatilsynet.

Han mener dette kan bidra til falsk trygghet for foreldre, og skape to ulike måter å oppføre seg på.

-Skal foreldre oppføre seg forskjellig når barnet har på jakka og når den ikke har det på? Er ikke det beste at foreldre passer på dem selv ?, undrer Atle Årnes.

Han mener også man er helt avhengig av at teknologien fungerer for at disse systemene skal virke

Ikke ulovlig

Årnes synes også dette er problematisk i forhold til personvern.

-Hvis foreldre lar barn, spesielt hvis de er litt eldre, gå med denne jakka uten at barna vet at den inneholder en GPS-sender, er dette svært etisk betenkelig.

Men ulovlig er det ikke.

- Så lenge dette bare gjelder privatpersoner, reguleres det ikke av lovverket. Men foreldre må jo tenke seg nøye om hvorvidt de vil oppdra barn som er vant til å bli overvåket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning