Fersking i pappasporet

Thomas Alsgaard har fått ny trener: Maria på 5 måneder.

LYST. Lysten til å være hjemme blir bare større og større jo mer kontakt jeg får med henne.

LYST. Lysten til å være hjemme blir bare større og større jo mer kontakt jeg får med henne. Foto: FOTO. Geir Dokken

Publisert Oppdatert
Thomas, kona Rønnaug Schei Alsgaard og datteren Maria.

Thomas, kona Rønnaug Schei Alsgaard og datteren Maria. Foto: FOTO: Geir Dokken

- Det er uvant å være pappa, det må jeg innrømme. Jeg er vant til å være på farten hele tiden og bare ta hensyn til meg selv, sier Thomas Alsgaard, en av Norges største medaljesankere gjennom tidene.

- Du har jo tatt hensyn til meg også, da, sier kona Rønnaug Schei Alsgaard (31).

- Ja, men i 15 år har jeg kjørt rundt med alt jeg trenger i bilen; ski, klær, pass, telt og fiskestenger. Jeg har hatt muligheten til å reise omtrent hvor som helst i verden på kort varsel. Fokuset på meg og mine behov har vært livet og jobben min. Nå er det absolutt andre tider. En annen person har tatt kontrollen på hjemmebane, humrer han fornøyd.

Rønnaug forteller også at far og datter "trener" sammen på en rød gymmatte inne på badet. Der ligger de på magen og løfter overkroppen i takt. Nå sitter Maria på fanget til pappa og er blid som ei sol. Det er hun, ifølge foreldrene, nesten hele tiden.

Planlegging på planen

I nesten 20 år har Thomas Alsgaard vært nasjonalhelt og gullmedaljesanker i både VM, OL og NM. Vi har sett ham på tv, en hel nasjon har klappet, holdt pusten i spenning og fulgt ham over målstreken og jublet med ham gang på gang. Men i 2003 var det slutt på toppidrettskarrieren, Thomas ville noe annet. Likevel har han ikke lagt skiene på hylla. I år skal han gå langløp for det privatsponsede laget Team Mekonomen.

Med ei lita jente i hus, må hverdagen på gården Senepsrud på Nannestad i Akershus planlegges mer, og ikke minst koordineres med kona. Thomas vil gjerne vil være en pappa som er til stede når datteren vokser opp.

- Jeg tror ikke det hadde vært en god idé å få barn da jeg var på topp. Det livet krevde stor frihet og mye fokus på meg selv. Alle detaljene måtte være på plass for å lykkes. Det er nesten ikke plass til andre når man skal prestere på topp, sier Thomas.

Derfor var det er bevisst valg fra paret å vente til Thomas hadde parkert karrieren før de begynte å planlegge barn. Han sier at han har sett mange toppidrettsutøvere slite med å kombinere foreldrerollen og det å prestere på topp hele tiden.

- Noen ganger er vi borte to måneder i strekk. Det er ikke særlig familievennlig, sier han.

Ingen idrettsutøvere liker avbrutt nattesøvn, heller ikke Thomas. Derfor har han fått innvilget eget soverom i en periode. Uthvilt kan han ta morgenstellet og kanskje servere mammaen kaffe på senga når hun har fått sovet litt også. Thomas sover lett, og våkner av hvert minste kny fra Maria. Selv fra et annet rom hender det han reagerer raskere enn mammaen.

- Ordningen fungerer bra for oss. Men nå håper jeg at jeg snart kan flytte tilbake til kona mi, sier han og smiler skjevt.

Det er jo vanskelig å være kjærester på denne måten.

- Har dere rukket å bli uenige om barneoppdragelse ennå?

- Nei, egentlig ikke. Det eneste vi ikke er enige om, er når og om Maria skal få søsken, sier Rønnaug med glimt i øyet.

Thomas lar være å kommentere utspillet.

VANSKELIGERE: Thomas anser seg selv for å være prinsippfast og konsekvent, men er usikker på om han klarer å være det når det kommer til barneoppdragelse, selv med erfaringen fra hundene.

VANSKELIGERE: Thomas anser seg selv for å være prinsippfast og konsekvent, men er usikker på om han klarer å være det når det kommer til barneoppdragelse, selv med erfaringen fra hundene. Foto: FOTO: Geir Dokken

Bruker fornuften

FARSLYKKE: Enda bedre enn ski!

FARSLYKKE: Enda bedre enn ski! Foto: FOTO: Geir Dokken

- Oppdragelse er litt skummelt, kjenner jeg. Uten sammenligning, men da jeg fikk hund, kjøpte jeg mange forskjellige bøker om oppdragelse, og alle ga ulike råd. Derfor har jeg tenkt å følge fornuften denne gangen, og ikke forlese meg på ulike teorier om hva som fungerer best. Jeg kan jo heller slå opp hvis jeg føler at noe er galt, ikke sant, sier Thomas, og søker anerkjennelse hos en smilende Rønnaug.

Thomas anser seg selv for å være prinsippfast og konsekvent, men er usikker på om han klarer å være det når det kommer til barneoppdragelse, selv med erfaringen fra hundene.

- Det er nok lettere å være konsekvent overfor en ulldott enn et barn. Jeg frykter at det blir vanskeligere med henne enn med han der, sier Thomas og peker på fuglehunden Pontus, som har krøllet seg sammen ute i gangen.

Har kjøpt ski

Maria er allerede en bereist liten frøken. Thomas påstår at hun allerede har kjørt mer fly enn hans selv gjorde fram til han var 20 år. Familien har vært mye i fjellet og i skogen. Pulken står klar, men er ennå ikke tatt i bruk. Rønnaug viser fram et bilde av Thomas som debuterte i pulk da han var 4 uker gammel. Dagens sikkerhetshensyn har utsatt Marias debut en smule.

- Foreldrene mine tok meg med på turer i skog og mark, sommer og vinter. Jeg lærte meg tidlig å bli glad i naturen, og håper jeg klarer å overføre denne gleden og trivselen til Maria. Når det gjelder idrett, skal hun få velge selv, men hvis hun viser interesse for å gå på ski etter hvert, er det jo moro, sier han.

Thomas gleder seg til Maria blir større.

- Da skal vi på teltturer og fisketurer i skogen sammen. Hun kommer ikke til å være så gammel før hun får sin første fisk på kroken. Kanskje heller ikke før hun står på ski for første gang, sier han.

Småskiene står allerede klare.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning