Overvektige barn

Far har mest innvirkning på om barna blir overvektige

En ny australsk studie viser at pappa har større innvirkning enn mamma på om barna kommer til å få vektproblemer.

PAPPA PÅVIRKER: En ny Australsk studie viser at det er far som har mest innvirkning på om barnet får vektproblemer.
PAPPA PÅVIRKER: En ny Australsk studie viser at det er far som har mest innvirkning på om barnet får vektproblemer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Tidligere ble det trodd at overvektige fedre fikk overvektige sønner, mens overvektige mødre fikk overvektige døtre. En ny australsk studie har imidlertid gjort funn som tyder på at far har større innvirkning enn mor på om barna blir overvektige, melder TODAYMoms.

Studien som ble publisert i International Journal of Obesity tok for seg over tre tusen familier hvor kun en av foreldrene var overvektige. Barna i studien var åtte til ni år gamle.

Forskerne fant at overvektige fedre hadde størst sannsynlighet for å få både overvektige sønner og døtre, mens overvektige mødre ikke hadde større sjanse for å få overvektige barn enn normalvektige mødre.

Lav utdanning og overvekt

Eyvin Bjørnstad, ernæringsfysiolog og førstelektor ved Høgskolen i Vestfold, tror resultatene av den australske studien er kulturelt betinget.

- Jeg kjenner ikke det australske samfunnet godt nok til å si noe spesifikt om dette. Men i et patriarkalsk samfunn er det jo far som har hovedansvaret for familien. I Norge har vi en jevnere makt- og oppgavefordeling mellom mor og far, og dessuten en kultur hvor vi lar barna bestemme mye selv, sier Bjørnstad.

Overvektige barn

I Norge har til sammen 17 prosent av guttene og 22 prosent av jentene i tredje klasse overvekt eller fedme. Under seks prosent av jenter og gutter i denne aldersgruppen har fedme, henholdsvis ca. 5 prosent av guttene og 3 prosent av jentene.

(Kilde: Folkehelseinstituttets barnevekststudie 2010)

Delta i debatten: Hva synes du om overvektige barn?

Det har blitt gjort flere studier på barn og overvekt i Norge, men ingen som ser spesielt på fars betydning.

- I Norge vet vi at overvekt hos både mor og far gir økt risiko for overvekt hos barn. Undersøkelser viser også at lav utdanning hos mor er en risikofaktor for overvekt hos barna, forteller Bjørnstad.

Mor bestemmer

Seniorforsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning skrev doktorgraden sin om nordmenns middagsvaner. Her fant hun at det er kvinnene som har størst innflytelse på hva og hvordan familien spiser.

MOR FÅR KRITIKK: - Mødre som ikke gir barna sine sunn mat får mye kritikk, derfor er dette et viktigere spørsmål for kvinner enn menn, forteller Annechen Bugge, seniorforsker ved Statens institutt for forbruksforskning.
MOR FÅR KRITIKK: - Mødre som ikke gir barna sine sunn mat får mye kritikk, derfor er dette et viktigere spørsmål for kvinner enn menn, forteller Annechen Bugge, seniorforsker ved Statens institutt for forbruksforskning. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Selv om menn deltar mer på kjøkkenet nå enn bare for et par år siden, så er det slik at kvinner bruker mer tid på alle aktiviteter knyttet til mat. Mødre lager også i langt større grad matpakker til sine barn enn fedre, forteller Bugge.

Studien som vektlegger fars betydning strider altså imot funnene som viser at mor har mest innvirkning på familiens matvaner. Psykolog Emily Freeman ved Universitetet i Newcastle er en av forskerne bak den australske studien. Hun mener at resultatet kan forklares med at far har en viktig oppgave som rollemodell.

- Vi har hørt mange anekdoter om barn som ser til far når de vurderer om de må spise opp grønnsakene mor har servert dem, sier Freeman til TODAYMoms.

Heller godt enn sunt

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Helsedirektoratet i april 2011, viste at norske fedre er mest opptatt av å servere barna mat som smaker godt, mens mor er mer opptatt av at maten barna spiser skal være sunn. I undersøkelsen svarer fire av ti norske fedre at de er mer opptatt av at barna liker maten, enn at den er sunn.

- Menn er mindre opptatt av å spise sunt enn kvinner. De spiser mindre frukt, grønnsaker, fisk, og drikker mindre vann. Menn spiser også mer kjøtt, pølser, fastfood, sukkerholdige leskedrikker og lignende. Mødre som ikke gir barna sine sunn mat får mye kritikk, derfor er dette et viktigere spørsmål for kvinner enn menn, forteller Bugge.

Delta i debatten: Hvor tidlig kan man begynne å gi barna godteri?

Les også:

Nord-Norge har flest overvektige barn

Spis sunt - bli gravid

Fedme starter i fosterlivet

Bekymrer seg for småspiste og kresne barn

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også