Ta med barna på ferie:

Familievennlige Florida

Hver dag er en solskinnsdag i Florida.

Sist oppdatert

Barnas favoritter i Orlando

  • Orlando ligger en tre timers biltur fra West Palm Beach - og Disney World er det største man kan oppleve her.

Florida har kommet som en komet på reisehimmelen for norske småbarnsforeldre. Etter ti timer om bord i Norwegian sin 787 Dreamliner, lander vi i Fort Lauderdale i Florida. Dette er første gang vi flyr direkte til Florida, og vi var spente på hvordan det skulle gå. En ti timers flytur, nå som vi har en baby på ni måneder, kunne fort ha blitt en slitsom affære. Men det gikk over all forventning. Lille Anna Sanibel sov mye - og ble ellers variert underholdt av storesøstrene Oline Elise (6) og Josefine (10).

Gode tips for å reise med barn

Kanskje hadde vi flaks, kanskje var det flyopplevelsen med Dreamlineren som gjorde susen. Passasjerene har bedre plass her enn på mange andre fly, og Norwegian reklamerer også med høyere luftfuktighet, lavere trykk og bedre lys- og temperaturforhold, som blant annet skal gjøre kroppen i stand til å absorbere mer oksygen og begrense jetlag.

Reiser du uten barn? Florida egner seg også godt for en voksen-ferie!

Late dager

Vi skal bo i en leilighet på West Palm Beach, en times kjøring fra flyplassen i Fort Lauderdale. De første dagene er vi superlate! Vi tusler de 100 metrene bort til bassenget og bader og soler oss, leser bøker og spiser ferdig oppkuttet frukt fra matbutikken Winn Dixie. Vi nyter langsom familietid.

De perfekte familieferiene

Noen dager bytter vi bassenget ut med City Beach på Singer Island - og en dag tar mannen min med seg de to eldste til Rapids Water Park på Riviera Beach, mens lillemor og jeg oppsøker et outlet. Vi finner fryktelig mye fint, inkludert mange små, nydelige kjoler.

Roadtrip til vestkysten

Etter en drøy uke legger vi ut på en roadtrip til Floridas vestkyst. Første stopp er Orlando, der vi skal besøke Disney World. Orlando er det stedet i USA med nest flest hoteller (etter Las Vegas), så utvalget er det ikke noe å si på. Kvaliteten er også jevnt over god med høy amerikansk standard. Vi booket to netter på Caribe Royale - og var svært fornøyde. Et barnevennlig hotell med utendørs basseng med sklie og fossefall, - seks- og tiåringen frydet seg.

Disney World består av fire ulike temaparker; Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot Center og Hollywood Studios. Tidligere har vi besøkt Magic Kingdom og Animal Kingdom. Denne gangen står Hollywood Studios for tur - og ekstra stas er det at Disney-filmen Frost har stor plass i parken nå. Oline, alias Elsa, synes dette er «amazing», et ord som forøvrig brukes om alt som kan knyttes til Frost og Elsa om dagen. Hun har visst Frost-feber.

I Disney Worlds Hollywood Studios kan du både gå på skøyter og lage snømann. Du kan svinge deg på en egen Frozen-disco, og det er også et Frozen sing-along-show i teateret.

Om kvelden er det et storslått fyrverkeri - og da står Elsa og Anna på hovedscenen i parken og skuer utover titusenvis av publikummere. Oline får frysninger. Også lille Anna Sanibel lar seg imponere av fyrverkeriet. «Åhhhhh, ooouuuu», utbryter hun og gjentar det mange ganger mens hun fryder seg over den fargerike himmelen.

Det blir en lang dag for oss i parken, for vi bare må ha med oss kveldens aller siste show, Fantasmic: The power of dreams blazes before you in this breathtaking fireworks and water extravaganza.

Lillemor sovner heldigvis. Vi andre lar oss imponere og nyter showet. Det er vakkert, storslått og stemningsfylt. En perfekt avslutning på en morsom og minnerik dag.

På spørsmål om hva som har gjort mest inntrykk, er barna enige om at det er Tower of Terror, sånn rent bortsett fra alt som har med Frost å gjøre - for Olines del. Tower of Terror er, ifølge legenden, et fasjonabelt hotel fra tidlig på 1900-tallet, og i 1939 var det et forferdelig uvær i området hvor hotellet ligger.

En familie på fem blir vist inn i heisen for å komme seg til rommet sitt, men i samme øyeblikk slår lynet ned - og heisen går berserk. Det er ikke bare barna som hyler i denne heisen, for å si det slik. Jeg skrek høyere enn både Oline og Josefine.

Sanibel Island

Verdt å få med seg i West Palm Beach

  • Calypso Bay Waterpark, 151 Lamstein Lane, Royal Palm Beach.
  • Lion Country Safari: lioncountrysafari.com.
  • City Place, sentrum med restauranter og butikker: cityplace.com.
  • Barnevennlige restauranter er: Red Lobster, Ruby Thuesday, Bimini Twist og Long Horn Steakhouse.
  • Wellington Green, stort shoppingsenter med spennende lekeplass for de minste midt i senteret

Roadtripen vår går videre til Fort Meyers, Sanibel Island og Captiva Island. Vi var her to år tidligere - og vår lille Anna Sanibel er oppkalt etter Sanibel Island, den deiligste øya vi noen sinne har vært på. Øya fikk i sin tid navnet sitt etter kjæresten til han som oppdaget den. Idet du kjører over broen fra fastlandet til Sanibel Island, senkes skuldrene. Tempoet er roligere, og stemningen harmonisk.

Sanibel Island er et uamerikansk og idyllisk sted med karibiske fornemmelser. Det er få biler her, de fleste går eller sykler rundt på øya.

Små, fargerike hus gir assosiasjoner til Kardemommeby og Pippi Langtrømpes Villa Villekulla. Langs veien ligger små bokhandlere, kiosker, kafeer, restauranter og sjarmerende butikker, som skjellsjappa She sells sea shells.

Pelikaner tusler rundt, og strendene er en drøm for barn som samler på fine skjell. Et tips om man vil finne store og spesielle skjell, er å stå tidlig opp og lete etter de skattene havet har skylt inn i løpet av natten.

Strendene på Sanibel Island er kjent som noen av de fineste i USA. Her er kritthvit sand og krystallklart vann, som måler 32 grader i august, og det er langgrunt og trygt for de minste.

Den ene dagen får vi selskap av delfiner på stranden. De svømmer nært oss - og blir der i 20 minutter før de svømmer videre. Fra Sanibel kan man sykle, eller kjøre, til Captiva - en litt mindre øy. Hotellene på Sanibel og Captiva koster en del. Denne gangen var vi litt sent ute med å bestille - og valget falt derfor på et hotell på fastlandet, i Fort Meyers, en halvtimes kjøretur fra øyene. Her fikk vi mer hotel for pengene.

Tilbake i West Palm Beach koser vi oss med mer basseng, sjø og strandaktiviteter - og noen småutflukter. Vi tilbringer et par ettermiddager og kvelder i City Place, der det blant annet arrangeres Family Fun fest hver siste søndag i måneden. Her er flere gode familierestauranter, butikker og ulike events - der mye er rettet mot barn.

Tre og en halv uke nærmer seg slutten, og vi føler at vi har fått mye ut av oppholdet, både av opplevelser og av god og langsom tid sammen som familie. Likevel kjenner vi at vi gjerne kunne vært noen uker til, vi ville neppe kjedet oss.

Hver dag er en solskinnsdag i Florida, ikke uten grunn kalt Sunshine State.

Les også:

Quiz: Hvor sunn er egentlig din familie?

Over halvparten av alle barn legges for sent

Kaller opp ungene etter biler: Hele familien har bilnavn

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også