Vet du dette på forhånd, blir kanskje ammingen letttere å lære seg.

  • Håndmelk brystet før amming: De første dagene opplever de fleste melkespreng. I tillegg får mange mye vann i kroppen under graviditeten, som gjerne setter seg i brystene. Er brystet svært spent, er det vanskelig for en bitte liten munn å få riktig tak.
  • La brystet lufttørke etter amming: Morsmelk inneholder mange antistoffer som forebygger og behandler såre brystvorter.
  • Sørg for god ammestilling: Hvis du sitter godt når du ammer, er det lettere å se om barnet har riktig tak.
  • Få nok hvile og søvn: Fødsel er ikke en sykdom, men det er heller ikke din normaltilstand. Ikke ha dårlig samvittighet selv om du sover samtidig med barnet. Stress påvirker melkeproduksjonen, og for lite melk er en vanlig oppgitt årsak til at noen gir opp ammingen.
  • Be om kyndig hjelp: Det er ingen selvfølge at ammingen går problemfritt, og det er ingen skam å be om veiledning for å få det til. Barselpoliklinikker, helsestasjonen eller Ammehjelpen skal tilby ammeveiledning.
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!