Ernæringen avgjør smittemotstand

Slik styrker du barnets immunforsvar

Hvor godt barnet ditt bekjemper smitte, henger nøye sammen med hva det spiser.

FRISK OG SUNN: Selv om influensaen raser, er det mye foreldre kan gjøre for å styrke barnets immunforsvar.
FRISK OG SUNN: Selv om influensaen raser, er det mye foreldre kan gjøre for å styrke barnets immunforsvar. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Vinter er forkjølelses- og influensatid. Mange barnehagebarn går hver eneste vinter gjennom en evig runddans fra mellomørebetennelse og forkjølelse til omgangssyke.

Blir ikke barnet barnet kvitt surklet i brystet og den snørrete nesa, kan det være greit å ta sine forholdsregler.

- Nok søvn er viktig

Ifølge lege Roald Strand, som har kosthold og ernæring som arbeidsområde ved Kilden Helse i Oslo, er det mye foreldre kan gjøre for å styrke barnets evne til å bekjempe virus og smitte.

- Nok søvn er basisen. Barn i barnehagealder trenger 9-11 timers søvn i døgnet. Her syndes det mye, og langt fra alle foreldre er flinke nok til å skape en god døgnrytme hos barnet, sier Strand til klikk.no.

At et dårlig søvnmønster er med på å svekke barnets immunforsvar, er bekreftet i forskning.

- Underskudd på søvn påvirker allmenntilstanden og immunforsvaret. Får du for lite søvn over lengre tid, blir du mindre motstandsdyktig. Det gjelder også forkjølelse, har spesialist i mikrobiologi Miklos Degre tidligere sagt til Klikk.no.

Et annet viktig grunnlag for å holde stand mot influensasmitten, er nok frisk luft og mosjon. Barnehagebarn er mye ute, men ifølge Roald Strand bør norske barn være enda mer i naturen enn de er i dag.

- Grunnen til at vinteren er forkjølelsestid, er at temperaturen på slimhinnene synker når man fryser. Da trenger virus lettere gjennom og lager infeksjon. Det er viktig at barna har klær som er varme nok, og at de ikke står for mye i ro ute og blir kalde.

Lær barna å vaske hendene

For barn i barnehagen er håndhygienen helt vesentlig for å holde influensa unna.

- Barn må lære gode dorutiner og personalet må passe på at barna vasker hendene, påpeker Strand.

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan du får barna til å vaske hendene

Ifølge legen er det mange barn som ikke lærer håndhygiene hjemme, men de siste månedene har det vært mye fokus på håndvask i forbindelse med svineinfluensasmitten, og de fleste barnehager har fått et mer bevisst forhold til renslighet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Styrker immunforsvaret:

  • Frukt & Grønnsaker: Løk, brokkoli, spinat, kål, sitron, appelsin, blåbær, nyper, poteter
  • Krydder & Urter: Hvitløk, ingefær, gurkemeie, chili, kanel
  • Annet: Yoghurt, solhatt, Omega-3 og melkesyrebakterier som kan stabilisere bakteriefloraen i tarmen. Melkesyrebakterier kan kjøpes på apotek og i helsekostforretninger. Finnes også i yoghurter som Cultura og Biola.

Viktig med variasjon:

Jo flere grønnsaker man spiser, desto bedre er det for helsen.

Det viser seg at kombinasjonen av ulike antioksidanter er aller mest effektiv for immunforsvaret.

Les mer om hvordan kostholdet påvirker immunforsvaret: Spis deg frisk!

Usunn mat = dårlig immunforsvar

Spiser barna usunn mat, får de et dårligere immunforsvar. Noen barnehager serverer barna et varmt måltid i løpet av dagen.

Dette er svært verdifullt for barnets helse, særlig om vinteren.

Strand synes at mange barnehager er flinke til å være bevisste barnas kosthold, de instruerer foreldre om hva matpakken bør inneholde og fokuserer på rene råvarer og grønnsaker.

- En tommelfingerregel er å unngå halvfabrikata og ferdigmat. Dessverre er det slik at kvalitetsmat koster, men forsøk å gi barnet så ubearbeidet mat som mulig, og server fisk noen ganger i uka, råder legen.

Han advarer også mot for mye søtsaker i barnets kosthold.

- Noen barnehager er såkalt sukkerfrie, men i mange barnehager er det kake hver gang noen har bursdag, og det blir ganske ofte når det er en avdeling med 36 barn.

Han mener at barna heller bør ta kakekosen hjemme, og feire med frukt i barnehagen.

- Barn synes ikke frukt og grønt er kjedelig om det tilberedes på riktig måte. Lag fingertykke stenger av gulrot, kålrot, stangselleri, agurk og putt det i en bolle med knust is slik at frukten og grønnsakene stikker opp av isen som piggene på et pinnsvin. Barna vil bli henrykte og de sunne piggene vil forsvinne på fem minutter, lover legen.

Et alternativ til søtsaker under bursdagsfeiringen, kan også være å tilberede et fat med eksotiske frukter.

- Det vil være mer populært enn sjokoladekake blant barna, tror legen.

Tilskudd av vitamin D

I tillegg til et sunt daglig kosthold, kan tilskudd av vitaminer og mineraler være med på å styrke immunforsvaret til barnet.

- Det er ingen grunn til å være forsiktig med kosttilskudd, mener Strand.

- Barna kan vanskelig få for mye. Mattilsynets anbefalte mengder av vitaminer for barn er for lavt satt, etter min mening. Det er trygt å doble den anbefalte dosen av multivitaminer for barn. Gi i tillegg barnet tran og Omega-fettsyrer i flytende form eller kapselform.

Hilde Heimli, seniorrådgiver i folkehelsedivisjojnen hos Helsedirektoratet, er ikke enig i at barn behøver multivitamintilskudd.

- Vi i Helsedirektoratet anbefaler ikke at barn får multivitamintabletter. Det er ingen grunn til å anbefale det. Vi anbefaler at barna, likesom voksne, spiser et variert kosthold, som gjerne er rikt på frukt, grønnsaker, grove kornvarer og fisk, sier Heimli.

Det eneste kosttilskuddet Helsedirektoratet anbefaler for barn, er av vitamin D, som barn bør gis fra 4 ukers alder.

- Det er vanskelig å få i seg den anbefalte dosen av vitamin D via kosten. Derfor anbefaler vi tilskudd av dette vitaminet, helst i form av tran som også inneholder Omega-3-fettsyrer. Vil ikke barnet ta tran, kan vitamin D gis i form av vitamin D-dråper, sier Heimli til klikk.no.

Lege Roald Strand er enig i at det er lurt å ta D-vitamin-tilskudd, siden vi får så lite D-vitamin fra sola her i landet i vinterhalvåret.

Men han mener at barnet bør ta både tran og Omega-3.

Tran inneholder mye D-vitamin, men lite Omega-3, mener han.

- Dosen Omega-3 bør være opp i 1,5- 2 gram per dag, sier Strand.

I vår store Omega 3-guide for barn ser du hvilke Omega-3-produkter det kan lønne seg å kjøpe.

Omega-3 finnes også i fete fisker som makrell, laks og sild.

Ifølge Helsedirektoratet skal det ikke være nødvendig å gi barn Omega-3-kapsler, så lenge familien spiser fisk noen ganger i uka.

- Består halvparten av fiskemåltidene av fet fisk, får barnet i seg tilstrekkelig med fiskeoljer. Spis laks til middag og ha makrell i tomat på brødskiva, det er fine kilder til både vitamin D og Omega-3, sier Heimli.

Hun understreker at de anbefalingene Helsedirektoratet gir i Norge, ikke er særnorske, men tar utgangspunkt i de nordiske næringsstoffanbefalingene og bygger på all tilgjengelig vitenskapelig dokumentasjon.

Kosttilskudd for snørrete barn

Har du et «ørebarn» som er mye plaget av tilbakevendende mellomørebetennelse, kan du forsøke å kutte ut melk- og melkeprodukter fra barnets kosthold.

- Over 70 prosent av barna blir kvitt øreplagene sine hvis de kutter ut kumelk og kumelkprodukter fra kostholdet, hevder legen.

Har du et barn som stadig er snørrete og ofte syk, tipser Strand om kosttilskudd med betaglukaner.

- Helsekostprodukter som Immiflex og NBG24:7 inneholder betaglukaner som styrker det uspesifikke immunforsvaret, slik at barnet får bedre forsvar mot virus, bakterier og sopp.

Barn helt ned i 1-årsalderen kan få 1 kapsel daglig, sier legen.

Les også: Slik holder du deg frisk

Les mer om barnets immunforsvar: Spis skitt - unngå astma

Les mer i Barnehelseguiden: Dette gjør du når barnet har vondt i halsen

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også