Årets Nysgjerrigper

Er du en nysgjerrigper?

I år kan du sende inn prosjekter digitalt - mandag er siste frist for dem som ønsker prosjektstøtte.

JUBEL: Klasse 6B ved Storevarden skole i Rogaland vant Årets Nysgjerrigper 2008
JUBEL: Klasse 6B ved Storevarden skole i Rogaland vant Årets Nysgjerrigper 2008 Foto: Foto: Knut van der Wel/Nysgjerrigper
Sist oppdatert
FORSIDE: Forsiden til vinneren 2008.
FORSIDE: Forsiden til vinneren 2008. Foto: Foto: Knut van der Wel/Nysgjerrigper

- Joda, vi tar inn søknader i dag også, siden fristen falt på en søndag i år, sier rådgiver Knut Dirk van der Wel hos Nysgjerrigper.

15. november og 15. februar hvert skoleår oppfordres elever å sende inn søknad om sponsormidler fra Nysgjerrigperfondet, til sine forskningsprosjekter.

Årets nysgjerrigper

- Hvis det er noe du lurer på kan du ta opp dette i klassen, eller med læreren din. Kanskje dere finner ut at dere vil utforske spørsmålet nærmere og levere inn et prosjektarbeid til Årets Nysgjerrigper. Det er kun elever i barneskolen som kan delta i konkurransen, står det på nysgjerrigper.no.

- Det er ingen forhåndspåmelding til Årets Nysgjerrigper, så alle som vil starte et nytt prosjekt kan søke midler fra Nysgjerrigperfondet. Men det lønner seg å ha kommet litt i gang før man søker, slik at det kommer godt frem i søknaden hva pengene skal brukes til.

Send digitalt

For første gang i år er det mulig å sende inn prosjekter digitalt.

- Ja, nettsøknad er nytt av året! På grunn av postgangen er det litt tidlig ennå å si noe om oppslutningen, men foreløpig lover det i hvert fall godt for nettsøknad. Per i dag er flere enn halvparten av søknadene levert på nett!, jubler van der Wel. Han mener at mange av de beste prosjektene utforsker spørsmål som heller ikke voksne eller forskere vet svaret på. I prosjektarkivet ligger eksempler på tidligere nysgjerrigperprosjekter. Under hver artikkel kan du også laste ned prosjektene i fullversjon.

Vant med folkeskikk

Vinnerne fra i fjor var klasse 6B fra Storevarden skole i Rogaland, med prosjektet Har nordmenn god nok folkeskikk?. Noen av prosjektene som allerede har søkt, er klasse 7B ved Skøyen skole i Oslo: Hvordan lage de mest robuste såpebobler? 6. klasse ved Haus skule i Hordaland: Kan stråling frå mobiltelefonar vere farleg, og på sikt føre til sjukdom? 5. klasse ved Koppang skole i Hedmark: Hvorfor får vi vondt i musklene når vi trener? og 4. klasse ved Hillestad skole i Vestfold: Hvorfor husker noen vitser bedre enn andre? 3. klasse ved Eik skole i Tønsberg skal finne ut hvem som eier en kjeve som en av elevene fant.

Frist for å sende inn prosjekter til konkurransen Årets Nysgjerrigper er 1. mai, her finner du mer informasjon om innlevering. Det er ingen forhåndspåmelding. Prosjekter kan også skrives og leveres i nettverktøyet nysgjerrigpermetoden.

Les også:

Vil ha flere forskere

Barn vokser på ros, ikke ris

Forsker på barn og medisiner

Et hundeliv

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også