Julens beste filmer

Er dette de beste julefilmene?

Vi har fått ekspertene til å kåre sine julefavoritter. Stem på din favoritt.

LOVE ACTUALLY: Dette er en av favorittene til Birger Vestmo. Hva synes du om filmen? Stem nederst eller kommenter.

LOVE ACTUALLY: Dette er en av favorittene til Birger Vestmo. Hva synes du om filmen? Stem nederst eller kommenter. Foto: FOTO: Universal Studios / Stella

Publisert Oppdatert
Bad Santa

Bad Santa Foto: FOTO: Stella

Hjemme Alene

Hjemme Alene Foto: FOTO: Stella

It's a wonderful life.

It's a wonderful life. Foto: FOTO: Stella

A Christmas Carol

A Christmas Carol Foto: FOTO: Disney Pictures

Julen er årets koseligste høytid, mener mange. Det er stort fokus på familie, god mat og god tid.

Julen er også en flott tid til å samles foran tv med en god julefilm.

Vi har spurt ekspertene om hva de mener er de beste julefilmene. Noen passer for barna, mens andre er best for de voksne.

Birger Vestmo er filmkritiker og anmelder i Filmpolitiet på NRK petre.

Her har han listet opp sine favorittfilmer i julen:

1. TANTE POSE (1940): Denne må jeg se hver jul! Ellers blir det ikke jul. Under julefeiring hos sorenskriver Bals blir det intriger når to av husets døtre blir hemmelig forlovet med to besøkende studenter, samtidig som huset får julebesøk av den bistre tanten, Blanca Bals (Henny Skjønberg), som går under navnet "Tante Pose". Fantastisk koselig filmfarse, med ekstremt julete stemning, og julen er selvfølgelig hvit!

2. MED GRIMM OG GRU (1976): Handlingen i filmen har ingenting med jula og gjøre, men den ble vist på NRK i jula da jeg var liten, og siden ble den automatisk regnet som julefilm. Dette er et flott filmeventyr med nydelig musikk. Nostalgien strømmer på hver gang jeg ser den! Dette er en rumensk/russisk/fransk co-produksjon, filmet med blant andre medlemmer av Bolsjoj-balletten i Moskva. Den ble innspilt simultant på tre språk: rumensk, russisk og engelsk. Du kan se den når du vil i NRKs nett-tv på nrk.no!

3. POLAREKSPRESSEN (2004): Her blir vi med på en gutts fantastiske reise med et mystisk tog til julenissens hovedkvarter på Nordpolen. Animasjonsteknikken "motion capture" ble brukt, slik at Tom Hanks faktisk kunne spille flere roller i filmen, til og med den lille gutten! Noen vil nok oppfatte filmen som veldig overlesset av amerikansk julenostalgi, men jeg liker det! Denne ser jeg med ungene hver jul!

4. THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993): Filmen handler om Jack Scellington fra Halloweentown, som snubler inn i Christmastown, og blir fascinert av julekonseptet, som han likevel har litt trøbbel med å forstå. Et deilig mørkt eventyr, fortalt med fantastisk stop-motion-animasjon, produsert av Tim Burton og regissert av Henry Selick. Danny Elfman har laget grøsselig god musikk!

5. DIE HARD (1988): Dette er actionfilmen som definerte sjangeren i tiåret som fulgte, og gjorde Bruce Willis til superstjerne. Det er kanskje ikke den mest opplagte julefilmen, men faktum er at handlingen er lagt til jula, og at en av filmens morsomste scener inneholder en død skurk i nissedrakt, påmalt en beskjed fra John McClane: "Now, I have a machine gun. Ho, ho, ho!"

6. IT'S A WONDERFUL LIFE (1946): Den legendariske regissøren Frank Capra står bak denne juleklassikeren med James Stewart i hovedrollen. Den handler om en mann på randen av selvmord, som får besøk av en engel, og blir overbevist om at livet virkelig er verdt å leve. Slutten regnes som en av historiens største lykkeruser, og får filmens tittel til å virke sannferdig!

7. SCROOGE (1951): Charles Dickens-historien om grinebiteren Ebenezer Scrooge, som blir hjemsøkt av tre spøkelser på selveste julaften, er fortalt flere ganger, sist med Jim Carrey i årets animerte "A Christmas Carol". Men filmversjonen fra 1951 er den beste, med en glimrende Alistair Sim som Scrooge. Dette er en juleklassiker av rang!

8. LOVE ACTUALLY (2003): En skikkelig romantisk film der historien starter fem uker før jul, og teller ned etter hvert som handlingen skrider fremover. Den forteller flere tilsynelatende separate historier med et kjærlighetstema, men det skal vise seg at de ulike trådene vikler seg inn i hverandre før det hele er over. Dette er en herlig film som setter meg i julestemning hver gang!

9. HJEMME ALENE (1990): Denne filmen gjorde Macauley Culkin til verdensstjerne. Den handler om gutten som blir gjenglemt når resten av familien drar på juleferie. Så kommer to skurker for å rane huset, men Kevin viser seg å være en handlingens gutt! Dette er fremdeles en herlig komedie, full av snill action, slapstick-humor og julestemning!

10. NÅR NETTENE BLIR LANGE (2000): I Mona Hoels dogmefilm får vi bli med på en tragikomisk julefeiring, der tynnslitte familiebånd strekkes farlig langt på en hyttetur. Det er en trist og sterk film, som kanskje ikke passer som julekos, men det er jo en kjensgjerning at jula ikke nødvendigvis er den lykkeligste tiden for noen.

Kjetil Lismoen er redaktør av filmbladet Rushprint og filmanmelder i Aftenposten.

Her er noen høydepunker fra hans favoritt-julefilmer:

1. PITBULLTERJE (2005) henvender seg med sin barske humor til større barn og ungdom - eller til "nesten hele familien", som det het i lanseringskampanjen. Filmen finner utvilsomt gehør hos barna for den respektløse omgangen med julens konvensjoner. Den befriende humoren kompenserer for det nedslående bildet filmen tegner av familielivet i julen.

2. Regissør Arild Fröhlich serverer oss en fornøyelig mini-hommage til en annen stor julefilm, Ingmar Bergmans FANNY OG ALEXANDER (1982) som jo vises hver jul på svensk og norsk fjernsyn.

3. Den fremste kandidaten til å overta den opphøyde posisjonen som Fanny og Alexander innehar, som julefilmen over alle julefilmer, må være den franske filmen EN JULEFORTELLING (2008). Tittelen på filmen er ikke noe bedrag. Selv om filmen inviterer til et møte med en dysfunksjonell familie som herjes av sykdom, død og interne stridigheter, er filmen den mest rørende og inspirerte julefilmen jeg har sett siden Fanny og Alexander.

4. Atle Antonsens forfyllede kjøpesenter-julenisse har sin forløper i Billy Bob Thorntons hedonistiske julenisse i BAD SANTA (2003). Den alternative julefilmen som allerede etter få år har fått definitiv kultklassiker-status, blir også flittig vist på flere tv-kanaler før jul. Filmen er et fornøyelig overflødighetshorn av politisk ukorrekte vitser om alt fra alkoholikere til understimulerte barn. Julenissen henfaller dessuten til en seksuell praksis i kjøpesenterets prøverom som harmonerer dårlig med hva julens evangelium foreskriver.

5. En like uimotståelig filleristing av julehøytiden står den britiske komikeren Rowan Atkinson for i BLACKLADDER'S CHRISTMAS CAROL (1988) (Sorte orms jul). Her blir Charles Dickens' oppbyggelige fortelling fullstendig endevendt av Blackadder-gjengen. Da Ebenezer sovner på julaften, blir han vekket av Juleånden som forteller ham at det er råttenskap, og ikke noble handlinger, som har holdt hans forfedre ved makten så lenge. Istedenfor Dickens' credo "God bless us, everyone", serverer Atkinson oss følgende alternative juleevangelium: "Bad guys have all the fun!"

6. I Robert Zemeckis 3D-film A CHRISTMAS CAROL (2009) straffes Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) for sin grådighet på en måte jeg ikke kan huske i noen annen filmversjon av Charles Dickens julefortelling. Han slynges gjennom en fryktinngytende skjærsild og forfølges av mannen med ljåen i en uforholdsmessig stor del av filmen. Det er som om Zemeckis her kanaliseres det blodferske raseriet fra det amerikanske folkedypet overfor finansverdenens grådighet. Ebenezer har alltid vært en karikatur på grådighet og victoriansk darwinisme, men her er han til tider grotesk.

7. En av de mest slitesterke juleklassikerne er Frank Capras IT'S A WONDERFUL LIFE (1946) (Livet er vidunderlig), som hvert år vises på flere tv-kanaler. Det er en feelgood-film med en desperat undertone man vanligvis ikke forbinder med amerikansk førtitallsfilm, og heller ikke med Capras øvrige filmer. Filmen tar en mørk vending når hovedpersonen George Bailey mister julestrias kassabeholdning på selveste julaften, og risikerer konkurs. Han vurderer å ta sitt eget liv, men en reddende engel kommer ham imidlertid til unnsetning og tilbyr ham å få se hvordan den vesle byen ville fortonet seg uten hans positive innflytelse.

Hva synes du om filmene? Under kan du stemme på din favorittfilm. Og har du en favoritt som ikke er nevnt, kommentér i feltet under.

Les også:

13 ting å gjøre med barna i jula

Fortsatt gaver igjen? Her har du noen ideer

Kjøp varige julegaver

Slik lager du perfekt ribbe

Dette er tidenes beste barne-tv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning