- Barns drømmer er mer fantasifulle og dramatiske enn voksnes. Dramatikken gjør at barnas drømmer kan virke absurde og være vanskelige å forstå, sier drømmetyder Rein Austdal til Klikk.no.

Austdal er daglig leder ved stiftelsen Via Somnii («drømmens vei») og har jobbet med drømmetolking og kurs i drømmetyding i 13 år.

Grunnen til det er at barns forestillingsverden inneholder mindre fakta, men mer følelser og opplevelser enn den voksnes. Mens mor og far ligger våkne med praktiske bekymringer, som dårlig økonomi, er barnet redd for monstre under senga.

Les også: Alt om barn og søvn

Drømmene er en fin innfallsport for å kunne nå fram til barnas følelsesliv, mener drømmetyderen.

Aldri «bare en drøm»

Et typisk utgangspunkt for en samtale om drømmer og drømmens betydning, kan være når barnet vekker deg om natten etter et vondt mareritt.

Dette kan barnets drøm bety:

* Drømmer om å falle eller fly

Noen drømmer er typiske for barn og ungdom. Det gjelder for eksempel drømmer om å falle.

Slike drømmer kan bety at barnet strekker seg i utvikling, og at det gjennomgår en positiv personlig vekst. Men det kan også ha motsatt betydning, det må den voksne vurdere. Er det et beskjedent og stille barn, kan drømmen være en kompensasjon for noe det ennå ikke mestrer i virkeligheten.

* Drømmer om å klatre opp på fjell, en stige eller lignende

Det kan symbolisere at barnet vokser med en utfordring. Barnets selvtillit styrkes når det for eksempel lærer seg noe nytt, som å knytte skolissene eller å lese. Men kan også bety det motsatte: at barnet i større grad bør ta utfordringer og ikke være fullt så passiv. Igjen, dette må du som voksen vurdere ut fra barnets personlighet.

* Drømmer om å bli jaget av ville dyr

Kan være tegn på at barnet er urolig, at det blir mobbet på skolen eller at det er noen som plager dem. Drømmetolker Rein Austdal understreker at alle mennesker har mareritt innimellom, det trenger ikke være grunn til bekymring, i alle fall ikke om barnet får hjelp av voksne i drømmen, eller kommer seg unna forfølgeren. Her kan du være i forkant, og fortelle barnet at det i skumle drømmesituasjoner skal rope på mor og far.

* Drømmer om spøkelse og monstre

Dette kan være tegn på en mer allmenn uro, som for eksempel plagsom sjenanse. Dette kan være vanskelig for barnet å forklare.

* Å gå seg vill i et ukjent område

Det kan tyde på at barnet kjenner seg bortkommen eller usikker i en viss situasjon. Det kan handler om uro i hjemmet, som samlivsbrudd mellom foreldrene, eller det kan være noe på skolen som barnet ikke får grep om og derfor ligger etter de andre i klassen.

Kilde: Drømmetolker Rein Austdal, Alltombarn.se

- Da er det viktig at foreldrene ikke avfeier barna med: «Hysj, det var bare en drøm». Det gjør man gjerne fordi man synes at barnets redsel er ubehagelig, og man ønsker at han eller hun skal tenke på noe annet så fort som mulig. Morgenen etter bør foreldre i stedet oppmuntre barnet til å beskrive drømmen. Gå i detaljer, still spørsmål og ta del i barnets drøm, oppfordrer Austdal.

Austdal ser på drømmer som en måte å bearbeide følelser og opplevelser vi har i våken tilstand. I drømmen kan vi løse det vi ikke fikk til i løpet av dagen.

- Skal barnet kunne bearbeide drømmen, må den få komme frem. Det vil virke forløsende på barnet om det får fortelle om drømmen, sier han.

Fortrenger eller gjemmer barnet bort følelsene fra drømmen, i stedet for å prate om det med en voksen, vil de etter hans mening garantert komme frem igjen i senere drømmer.

Les mer om drømmetyding:

Dette drømmer vi om

Slik kan du tyde drømmer

Drømmer om mor og far

Via drømmen kan du se hva barnet er bekymret for, mener drømmetyderen.

For barn kan vonde drømmer gjerne utløses av forandringer i familielivet, som flytting, samlivsbrudd og andre endringer som er følelsesmessig utfordrende for barnet.

- Mens vi voksne har evne til å sette ord på bekymringene våre, til å tenke rasjonelt og se sammenhenger, har ikke små barn det samme apparatet. Av den grunn blir drømmer desto viktigere for å barnets bearbeiding av vonde følelser, forklarer han.

Les også: Tjukk baby = Overvektig voksen?

Drømmen til et barn vil nesten alltid handle om de nærmeste relasjonene, om mor, far eller søsken. Mønsteret for senere relasjoner i livet dannes som kjent i hjemmet.

- Har barnet vansker på skolen eller med kameratene, er det viktig at det blir sett og hørt hjemme og har god kontakt med foreldrene. Det skaper trygghet og gjør barnet i stand til å takle sosiale utfordringer, utdyper Austdal.

SOVE SØTT

SOVE SØTT: Alle har mareritt, også barn. Får barnet hjelp i drømmen, er det ingen grunn til bekymring. Det betyr at barnet mestrer. © Illustrasjosnfoto: Colourbox.com

Ikke ta alle symboler bokstavelig

Drømmeforsker og psykolog Jan Brudal har skrevet boken «Drømmens psykologi» sammen med sin kone Lisbeth Brudal. Han oppfordrer folk til å være forsiktig med å tolke symboler for bokstavelig.

- Dersom du møter et annet menneske og tolker deres drøm ut ifra en teori kan det bli fryktelig feil. Den som har drømt eier drømmen, og det handler om den personenes følelser. Det finnes 100.000 måter å tolke symboler på og det finnes ingen fasit, derfor kan dette bli et problem, har Brudal tidligere uttalt til Klikk.no.

Husk derfor på at ikke alle drømmesymboler skal tas bokstavelig. Drømmer kan bety forskjellige ting fra person til person

Som et eventyr

Har du mistanke om at barnet ditt opplever å bli mobbet, vil denne opplevelsen gjenspeiles i barnets drømmer, mener drømmetolkeren.

- Drømmer barnet at det blir forfulgt av ville dyr, er det et typisk tegn på uro, og kan være et symbol på at det blir ertet.

Les også: Vi løser problemer i søvne

For å hjelpe barnet med å bearbeide marerittet, kan dere sammen forsøke å se drømmen som et eventyr. Espen Askeladd har for eksempel alltid gode hjelpere som gjør at han vinner over trollet og ender opp med prinsessen og halve kongeriket.

Hvilke hjelpere har barnet?

- Legg merke til om det er noen som kommer barnet til unnsetning i drømmen eller marerittet som fortelles. Mangler barnet hjelpere, så kan du si: «Neste gang kan du rope på meg, så kommer jeg og hjelper deg i drømmen!»

Om barnet henter frem mor og far som hjelpere i et mareritt, vil det hjelpe til å reparere og gjøre barnet følelsesmessig modent. Men om mor og far ikke er nok tilgjengelige for å oppfylle barnets behov i hverdagen, vil de også kunne være fraværende i drømmen.

Følelsesmessig involvering fra foreldrene er som kjent viktig for at barnet skal modnes inn i et trygt selvbilde.

Rømmer fra monsteret

Om barnet forteller at det løper unna monsteret i drømmen, betyr det at barnet har behov for å beskytte seg fra en utfordring det selv ikke mestrer. Flukt er en god, midlertidig strategi for å unngå å bli skadet.

Men med foreldrenes støtte og oppmuntring kan monsteret i drømmen bli mindre skremmende, og barnet blir bedre i stand til å håndtere den konkrete utfordringen monsteret representerer i hverdagen, forklarer drømmetolkeren.

Tips til drømmesamtalen:

  • Spør barnet om detaljer fra drømmen.
  • Spør om det kjenner igjen noen av stedene eller personene i drømmen. Kanskje savner barnet farmor, som ropte på han/henne i drømmen?
  • Forsøk å finne ut hvilken av barnets følelser som var dominerende i drømmen. Kjente han/hun seg glad, redd, sint eller trist? Den følelsen knyttet sammen med personer eller hendelser i drømmen er avgjørende for hva drømmen kan bety.
  • Finn ut om barnet var aktiv eller passiv i drømmen. Er barnet i sentrum av handlingen, eller ser det andre barn springe forbi uten at det gjør noe? Det kan være et tegn på at barnet kjenner seg ekskludert i omgangskretsen.
  • Spør barnet hva han/hun tror drømmen betyr. Da lærer du masse om hvordan barnet ditt tenker og har det.

Kilde: Pam Spurr: «Your Child's Dreams - a Parent-Child Workbook»/ Alltombarn.se

Les også:

Lampene som varer evig

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!