- Dette er et sterkt signal om at vi har mislykkes som samfunn, sier Dagrun Eriksen, nestleder i KrF til Dagavisen.

En fersk beregning Medisinsk fødselsregister har gjort for Dagsavisen viser at 87 prosent av kvinnene som i 2012 visste at fosteret hadde Down syndrom tok abort. I 2012 ble det født 46 levende barn med Down syndrom, og utført 69 aborter.

Fritt valg

Først i 1999 fikk man gode registreringsmetoder for barn med Down, og siden den gang har antall fødte med Down aldri vært lavere enn i 2012. Tallene er imidlertid så små at de naturlig vil svinge endel fra år til år. De siste årene har endelen aborten svingt mellom 80 og 90 prosent. De er beregnet på grunnlag av informasjon om kvinner som har vært på fosterdiagnostiske undersøkelser.

Torgeir Michaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet sier til Dagsavisen at vi må diskutere hvordan vi som samfunn kan legge enda bedre til rette for å bære fram barn med spesielle behov.

- Jeg ønsker et samfunn hvor så mange kvinner og par som mulig ønsker å bære frem barn til verden - helt uavhengig av om fosteret har påvist Down syndrom eller ikke. Samtidig mener jeg vi skal respektere at vi i Norge har valgt å tillegge valget om abort til den enkelte kvinne - ikke til en nemnd av leger eller andre. Jeg er helt overbevist om at det bak hver enkelt avgjørelse blant norske kvinner og par ligger lang betenkningstid og krevende diskusjoner.

19 år gammel fødte Gunn-Britt et barn med Downs syndrom. - Ikke verdens undergang

VIL HA BEDRE VEILEDNING: Styreleder i Norsk Nettverk for Down Syndrom, Camilla Schreiber. FOTO: NRK © Picasa

Styreleder i Norsk Nettverk for Down Syndrom, Camilla Schreiber, mener at veilederne som snakker med den gravide om mulighet for abort, burde få bedre informasjon.

- Det er ikke god veiledning eller nok personell som gir veiledning. Helsepersonellet gjør en god jobb, men det kan være vanskelig for veilederne å gi den riktige informasjonen. Foreldre til barn med Down Syndrom burde få gi veiledning til helsepersonellet, for å gi dem et mer realistisk bilde av hvordan det er å ha et slikt barn. Forklare at det slett ikke er så ille som mange skal ha det til, sier Schreiber til Foreldre.no. Hun har selv en datter på 8 år med Down Syndrom.

- Det verste som kan skje er at den gravide blir anbefalt å ta abort. Det er lett å bli påvirket når man er i en så sårbar situasjon. Å være gravid og få vite at barnet mest sannsynlig kommer til å få Down syndrom er ikke lett. Da er riktig veiledning avgjørende.

Les også:

Færre får adoptere - må regne med 7 års ventetid

Dette viser en tidlig ultralyd

Tone og Bent tar seg av småbarna som foreldrene ikke takler

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!