Lær å takle begrepet urettferdig

Dette svarer du barn som syns noe er urettferdig

Barn synes mye er urettferdig. Slik kan du svare dem.

URETTFERIDIG: I en småbarnsfamilile er det ikke grenser for hva som kan bli urettferdig.
URETTFERIDIG: I en småbarnsfamilile er det ikke grenser for hva som kan bli urettferdig. Foto: FOTO;: IStockphoto
Sist oppdatert
BRUKES OM ALT: Barn bruker ordet urettferdig om veldig mye, og vet ikke helt hva det betyr. Men det er alltid et uttrykk for at barnet ikke liker situasjonen det er i , mener barnepsykiater Marie-Strøm Olsen.
BRUKES OM ALT: Barn bruker ordet urettferdig om veldig mye, og vet ikke helt hva det betyr. Men det er alltid et uttrykk for at barnet ikke liker situasjonen det er i , mener barnepsykiater Marie-Strøm Olsen. Foto: FOTO: Istockphoto

Ingenting opprører barn mer enn det de opplever som urettferdighet. Enten det er en som har en centiliter mer saft i glasset, en som må legge seg før en annen eller en som må vente på tur på en leke.

- Urettferdig er det nye favorittordet til gutten min på 3. Veldig mye er urettferdig, og ikke alltid han treffer med meningen, sier en bruker i forumet vårt Dinbaby.com.

Vet ikke hva det betyr

- Når små barn bruker dette ordet, vet de ofte ikke egentlig hva det betyr, sier barnepsykiater Marie Strøm-Olsen ved Sørlandet sykehus til Foreldre & Barn.

- Men et barn som sier at noe er urettferdig, gir alltid uttrykk for at et de føler seg fornærmet, ønsker å bli sett eller ikke liker situasjonen. De har bare ikke begreper eller erfaring nok til å sette ord på hva det er, sier hun.

Hun tror ordet "urettferdig" læres fort, og brukes hyppig i alle mulige situasjoner av de minste. Men etterhvert som barn blir eldre, får de et større begrepsapparat og forstår at verden ikke er så enkel. Hun illustrerer det på denne måten.

- Små barn måler innholdet i et glass kun ved å se på høyden, mens eldre barn forstår at også volumet eller bredden også har noe å si, sier hun.

Blir aldri helt likt

Barn trenger tid på å forstå at rettferdighet ikke handler om at alle behandles helt likt eller får helt lik hele tiden. Men alle har krav på å bli behandlet utfra sine ulike behov i ulike situasjoner.

- Et enkelt eksempel er leggetid. Minstemann synes det er blodig urettferdig at han må legge seg en time før storebror. Men foreldre må kunne være klare på å si at det faktisk ville vært urettferdig hvis de skulle legge seg samtidig. Fordi minstemann har behov for mer søvn, og da ville man ikke gjort jobben sin som forelder godt nok. Selv har jeg to gutter som er like gamle. Da de gikk på ungdomskolen kunne den ene få være oppe mye lengre enn den andre, fordi han trengte mindre søvn. Han som måtte tidlig i seng ble selvfølgelig sur.

Jeg sa til ham: - Den dagen du kan stå rett opp og ikke er sur og grinete kan du legge deg like sent som broren din. Jeg tror barn aksepterer mye når de får en skikkelig begrunnelse, sier hun.

Født med empati

Før barn får utviklet samvittighetsfølelse, ser de verden utfra sitt eget lille perspektiv og er små "egoister". De lever i nuet og vil ha umiddelbar behovtilfredsstillelse.

Likevel tror ikke Marie Strøm-Olsen at barn er født med en overutviklet rettferdighetssans.

- Barn er egentlig flinke til å dele, hjelpe og trøste. De trenger bare å få litt hjelp til å sortere følelser. De synes ikke det er urettferdig at en som er lam sitter i rullestol, mens de selv må gå. Men de synes det er urettferdig at de må gå mens lillesøster får sitte i vogn. Det er jo fordi det er mye lettere å se behovet til en som er lam, mens det er vanskeligere å begripe at lillesøster ikke er så flink til å gå som dem.

Verden er ikke rettferdig

Men maset om urettferdighet kan bli ganske voldsomt for foreldre. Hva skal man si? At det bare er å akseptere en gang for alle at verden er urettferdig?

- Det kan man gjerne si, hvis barna er så store at de kan begripe det. Det finnes ikke noe riktig svar. Men mitt beste råd er kanskje at de voksne må møte dette på en klar og tydelig måte. Hvis et barn synes det er urettferdig at venninnen har fått hund og ikke hun, må foreldre forklare ordentlig at alle familier tar ulike valg og hvorfor. Det er også et tips at foreldre ikke fokuserere for mye på at alt skal være likt hele tiden, sier hun.

Ikke sjalusi

- Handler dette egentlig om sjalusi og misunnelse?

- Nei. Det tror jeg ikke. Men dersom vi snakker om forfordeling og forskjellsbehandling i en familie er jo saken en annen. Sørg for å gi barnet oppmerksomhet og følelsen av å bli sett. Da vil barnet få dekket sine behov og ikke føle at de viktige tingene er urettferdig.

Ikke urettferdig i barnehagen

- Hjemme er alt jeg sier og gjør veldig urettferdig. Men i barnehagen hvor jeg jobber, hører jeg nesten aldri at barna sier at noe er urettferdig, sier virksomhetsleder Elisabeth Aarthun-van der Hagen i Egenes idrettsbarnehage i Stavanger.

- Jeg tror barn er ganske glupe og forstår at den retorikken ikke virker i barnehagen. De tar jo ut både det verste og beste i seg nå de er hjemme, og i barnehagen er det jo heller ikke så direkte konkurranse mellom barna som det kanskje er hjemme blant søsken.

Aksepterer ulikheter

I Egenes barnehage er det en avdeling hvor barn får ha med seg leker hver dag, mens en annen bare har denne muligheten en gang i uka.

- Denne ulikheten skyldes at den ene barnegruppa takler dette bra, mens det i den andre alltid blir mye krangling når barna har med egne leker. Men når vi har forklart tydelig hva som er årsaken til denne forskjellen, er det ingen av barna som snakker om at det er urettferdig, sier hun.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Slik snakker du med barn om følelser

7 ting foreldre ikke bør si til barna sine

Slik krangler dere om oppdragelsen

GI EN FORKLARING: Dersom barn får en ordentlig forklaring på hvorfor ting er som de er, kan det hjelpe dem til å forstå at rettferdig ikke alltid betyr helt likt.
GI EN FORKLARING: Dersom barn får en ordentlig forklaring på hvorfor ting er som de er, kan det hjelpe dem til å forstå at rettferdig ikke alltid betyr helt likt. Foto: FOTO: Istockphoto.com

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også