Digital mobbing

Dette kan du gjøre hvis barnet blir mobbet på nett

45.000 barn blir mobbet på nettet årlig. Dette kan du gjøre for å hjelpe.

GJØR VONDT: Alt for mange norske barn sliter med digital mobbing, og flere vegrer seg for å fortelle det til foreldrene.
GJØR VONDT: Alt for mange norske barn sliter med digital mobbing, og flere vegrer seg for å fortelle det til foreldrene. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

- I de alvorligste tilfellene har familien flyttet og endret sin indentitet, fordi barnet er blitt mobbet, forteller kommunikasjonssjef og påtroppende leder for barnevakten.no, Merethe Clausen Moe.

Selv om dette er en drastisk konsekvens, er det viktig at barna er klar over hvilke følger digital mobbing faktisk kan få.

Kunnskap er makt

Merethe Clausen Moe mener det er ektremt viktig å ta denne problematikken alvorlig. Barnevakten.no møter over 15 000 foreldre årlig gjennom sine foredrag om digital mobbing, og Merethe mener det ligger mye verdifull makt i kunnskap.

- Barna begynner tidligere på den digitale arenaen nå enn for kun få år tilbake. De blir en del av nettsamfunn som for eksempel Facebook mye tidligere enn anbefalt - gjerne helt ned i 10-11 års alderen, sier hun.

Mer enn 45.000 barn og unge mellom ni og 16 år opplever mobbing og sjikane via nettet og mobiltelefonen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Telenor.

Debatt: Datteren min er så mye lei seg. Hva gjør jeg?

Opplyst, men ikke overvåke

Om barnet mobbes:

  • Ta mobbing på alvor.
  • Lagre mobilsjikaner og trusler.
  • Ved mobbing over nettet; ta vare på eventuell logg, eller gjør en "printscreen" av nettsiden.
  • Fortell barnet at det ikke skal svare på eventuelle mobbemeldinger de mottar.
  • Undersøk hvordan de kan blokkere krenkende meldinger.
  • Fortell dem at det ikke er deres skyld.
  • Ta utgangspunkt i konkrete hendelser ved konfrontasjon med mobbere.
  • Involver eventuelt foreldre og skolen i konkrete mobbesaker.
  • Kontakt politiet ved mistanke om lovbrudd, og la dem vurdere hendelsen.
  • Hold brukernavn og passord for deg selv.
  • Disse kan også kontaktes for råd i mobbesaker: www.slettmeg.no og www.barnevakten.no

Barnevakten vil at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte. De arbeider ut fra FNs barnekonvensjon som understreker at barn har rett til å bruke mediene, og barn har krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig. Og det starter med foreldrene.

- De er nødt til å være opplyst på hva barna driver med, men uten at barna føler seg overvåket. Det finnes også en del programmer som hindrer barna i å gå inn på visse nettsider, og som forbyr en rekke søkeord , sier Moe.

Deler brukernavn og passord

Og små barn er også mye mindre kritiske i sin bruk av nettsamfunnene. Både utveksling av passord og oppretting av uekte kontoer er utberedt blant barna.

- Vi var på en ungdomskole der vi spurt om noen av ungdommene hadde kjennskap til andre elevers passord. Over halvparten rakk opp hånden, forteller Moe som var svært overrasket.

Falske profiler på nett

Hold brukernavn og passord for deg selv, er oppfordringen fra slettmeg.no

Leder for Norsis som eier slettmeg.no, Tore Orderløkken ser stadige eksempler på falske profiler på nett som følge av nettopp denne problematikken.

- Det er en økning av antall henvendelser av falske profiler på nettet, noe som ofte skaper store problemer for den som blir rammet, forteller Orderløkken.

I aldersgruppen mellom 7 og 13 får de inn saker som handler om kommentarer på blogger og lignende. Etter hver som barna blir eldre øker alvorlighetsgraden på sjikanen.

Bilder uten tillatelse

- Mobbingen og sjikanen handler veldig ofte om bilder på avveie, og gjerne med litt seksuelt innhold. Ellers har vi mange tilfeller av falske brukerkontoer, hvor andre ytrer ekstreme meninger i andres navn, sier Orderløkken.

Det kan være seg nedlatende kommentaerer om venner og venninner, eller rasistiske uttalelser som skaper problemer.

Kan mer enn foreldrene

Også barneombud Reidar Hjermann er klar over utfordringene som finnes ved at barn er mer enn noen andre storforbrukere av internett og digitale tjenester.

- Ofte kan de mer enn foreldrene på dette området, og mange voksne kan synes det er skummelt, sier Hjermann.

For eksempel når barna blogger som i følge barneombudet kan være en veldig fin måte å dele sine meninger og interesser på.

- Vi skal huske på at barn har rett til å si sin mening og bli hørt, og til å få og gi informasjon. Vi hos Barneombudet har laget bloggtips for å gi noen gode råd på veien. Det er råd til barn som blogger, til foreldre og til lesere, forteller Hjermann.

Debatt: Jeg er så redd for at barnet mitt blir mobbet i barnehagen.

Visste du at?

Digital mobbing kan være lovbrudd. Her er noen aktuelle lover man bør kjenne til.

Straffeloven:

Straffeloven har flere bestemmelser som kan brukes ved sjikane og krenkelser på nettet. Dette gjelder spesielt trusler, seksuelt relaterte meldinger eller uønsket seksuell oppmerksomhet.

Personopplysningsloven:

Formålet med loven er å beskytte deg mot at opplysninger som navn, adresse, telefonnummer og fødselsdato blir brukt på en måte som krenker ditt personvern. Andre har i utgangspunktet ikke lov til å bruke dine personopplysninger uten at du først har gitt ditt samtykke. Det er også forbudt å legge ut såkalt sensitive opplysninger om andre. Sensitive opplysninger gjelder blant annet helse, seksuelle- eller straffbare forhold.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barn iPad-utgave om graviditet og fødsel er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Foreldre vet mer om barnas nettbruk

Dette funker mot mobbing

Er englebarnet ditt en mobber?

HELT ALENE: Mobbing er veldig traumatisk for den det gjelder og er ofte godt skjult.
HELT ALENE: Mobbing er veldig traumatisk for den det gjelder og er ofte godt skjult. Foto: Foto: Istockphoto

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også