Ukelønn til barna

Dette får barna i ukelønn

Her ser du hva norske foreldre synes er fornuftig å gi i ukelønn.

UKELØNN:  De fleste foreldre synes barn fra 7-8-årsalderen burde få ukelønn, viser en undersøkelse.

UKELØNN: De fleste foreldre synes barn fra 7-8-årsalderen burde få ukelønn, viser en undersøkelse. Foto: Foto: Johansen, Erik/Scanpix

Publisert Oppdatert
PENGER: 16-åringer får gjennomsnittlig 218 kr i ukelønn.

PENGER: 16-åringer får gjennomsnittlig 218 kr i ukelønn. Foto: FOTO: Scanpix

Jo eldre barn er, dess mer får de i ukelønn. Det viser en undersøkelse utført av Visendi Analyse for Klikk.no.

Begynner i åtteårsalderen

De fleste foreldre begynner å gi barna sine ukepenger ved åtteårsalderen. Barn mellom sju og ni år får gjennomsnittlig 35 kroner i uka av foreldrene, viser undersøkelsen.

- Det ser ut som om dette er en klar tendens. Fra barna er sju-åtte år ser det ut til at de aller fleste foreldre synes det er ok å gi ukepenger, forteller Eva Furuvold i Visendi . Kanskje har dette sammenheng med at barna begynner å ha et visst eget forbruk og at man forvente at de gjør enkelte plikter hjemme.

Les også: Må hjelpe til hjemme

Storesøsken er god butikk

Men ikke alle foreldre venter så lenge. Faktisk er det 14.2 prosent som gir 1- 50 kr i ukelønn til barn under sju år. Men ut ifra et barns perspektiv, kan det lønne seg å ha storesøsken. 46.8 prosent av foreldre gir nemlig ukelønn til barn nr. 2 under 7 år, og 60.9 prosent av foreldre gir barn nr. 3 under 7 år ukelønn.

Les også: Slik får du barna til å rydde

UKELØNN: Så mye gir vi

UKELØNN: Så mye gir vi Foto: FOTO: Visendi

De største får mest

Det er desidert de største barna som får mest i ukelønn. Fra barna er 11 år gamle er det en jevn stigning i ukelønn beløp fram til de er 16 år. En 11- åring får gjennomsnittlig 45 kroner i uka, mens en 16 åring får gjennomsnittlig 218 kroner i uka va foreldrene. Men ved 17-årsalderen får barn mye mindre penger enn det de får et år tidligere, "bare" kr 125.

- Jeg antar at dette betyr at mange barn på den alderen begynner å tjene sine egne penger, og dermed mener foreldre de ikke trenger så mye penger hjemmefra, sier Eva Furuvold i Visendi .

Les også: Toåringer kan gjøre husarbeid

Hvor mye foreldrene tjente hadde ingen signifikant innvirkning på hvor mye barna fikk i ukelønn.

Jobber for lønna

I februar spurte Klikk , sine egne brukere om de ga barna sine ukelønn. Da svarte 46 prosent at barna fikk ukelønn hvis de gjorde noen plikter hjemme, mens 10 prosent svarte at de fikk penger uansett. 33 prosent oppga at barna fikk penger når de trengte det.

Hva synes du er riktig å gi i ukelønn? Trenger barna gjøre noe for pengene? Si din mening i kommentarfeltet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning