KUL BARNEKUNST:

Dette er en barnetegning

Ditt barns tegninger kan forvandles til kul kunst, alfabetbøker eller myke leker.

MONSTERKUNST: Kunstner Dave Devries skaper kunst av barns monstertegninger. Resultatet kan ses i boka "Monster Engine".

MONSTERKUNST: Kunstner Dave Devries skaper kunst av barns monstertegninger. Resultatet kan ses i boka "Monster Engine". Foto: Foto: Dave Davries

Publisert Oppdatert

Barn elsker å tegne. Og med litt hjelp kan barnas tegninger bli de mest fantastiske kunstverk. Eller de søteste kosedyr.

Den amerikanske kunstneren og tegneserieillustratøren Dave Devries fikk for noen år tilbake en aha-opplevelse da hans sju år gamle niese Jessica tegnet et monster på tegneblokka hans.

Hvordan ville dette monsteret sett ut dersom man tegnet det med en voksens teknikk?

Han gikk i gang med å kopiere niesens monster over til sitt eget lerret, og malte det slik han ville gjort dersom det var et av hans egne tegneserieprosjekter, med farger, skygger og dybdeeffekter. Resultatet ga han bort til niesen i julepresang - en umiddelbar suksess.

Monsterfabrikk

Dette var starten på prosjektet "The Monster Engine", som nå omfatter en bok, en lang rekke utstillinger, workshops i skoleklasser og en egen internettside.

Devries planlegger nå nye, lignende prosjekter: The Circus Engine, The Dinosaur Engine, og en tegnefilm basert på barnetegninger er på trappene.

Prosjektet er enkelt, men effektfullt: Devries ber barn tegne monstre, som han overfører til store lerret og maler med de samme teknikkene han bruker når han lager tegneserier.

Når han besøker en skoleklasse, velger han ut en av barnas tegninger, som han maler på stedet. Barna måper når de ser forvandlingen fra enkel strektegning til profesjonelt maleri.

Stolte barn

Her i Norge er Marianne Loraas en av mange kunstnere som jobber med barn. Hennes prosjekt "D for drage" er tatt inn i Den kulturelle skolesekken for første og andreklassinger. Der jobber hun sammen med barna, som maler illustrasjoner på lerret til alle bokstavene i alfabetet.

Maleriene blir så trykket i en alfabetbok, som barna får og kan bruke i undervisningen på skolen. Maleriene får hver enkelt elev ta med seg hjem.

- Jeg bruker ikke barnas tegninger i mine egne ting, men jeg har en ganske stram struktur på det, og leder barna i en retning jeg har pekt ut på forhånd. Som regel blir det veldig bra. Når barna får bruke de samme materialene og teknikkene som voksne kunstnere, blir resultatet helt spesielt, sier Loraas.

Hun jobber også med utsmykning, og tar gjerne med elevene på prosjektet når en skole skal utsmykkes. Nylig laget hun skilt i pleksiglass til en skole, der elevene selv malte motivene som skulle pryde skiltene.

- Jeg har fire barn selv, det er kanskje derfor jeg synes det er så spennende å jobbe sammen med barn. Mine egne kom alltid inn og "forstyrret" meg i min kunstneriske prosess, men de ga meg samtidig masse inspirasjon, sier Loraas.

Hun er kunstner og illustratør, og driver atelieret Illustrasjonshuset i Drammen, der hun holder workshops både for barn og voksne.

Å få hjelp til å lage et flott maleri, er noe som gir barna selvtillit, er hennes erfaring.

- Det å ha vært med på å lage et ekte maleri som trykkes i en ekte bok, er noe som gjør dem veldig stolte. Det er så positivt å se hvordan selvtilliten deres vokser, jeg blir ganske stolt jeg også. Det gir meg veldig mye tilbake å jobbe på denne måten, sier Loraas.

Myke barnetegninger

I Canada sitter Wendy Tsao og syr tøyleker etter barnetegninger på bestilling.

Det begynte med at hun sydde en tøydokke etter en tegning sønnen hennes hadde laget, og da hun så gjenkjennelsen og gleden hans tenkte hun at dette måtte være noe for flere barn enn bare hennes.

Til nå har hun laget omtrent 300 koseleker - alle like unike som barnet som har tegnet det.

Det meste kan gjøres om til en myk leke: Aper, dinosaurer, sjørøverskip, fantasidyr, musikkspillere, biler, snømenn og monstre. Hun får bestillinger fra hele verden, og allerede i oktober var hun fullbooket med bestillinger til jul. Det er hektisk, innimellom vanskelig, men også gøy, skriver Tsao på sin nettside.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Kjært barn har annet navn

Fantasivenner gir sosiale barn

Begavede barn er oftere deprimerte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning