Knyting av skolisser

Det finnes langt mer enn bare én måte å knyte skolissene på

Det finnes faktisk mange måter å knyte skoene på. Når og hvordan bør barna lære det?

MANGE MÅTER: Å knyte skoene er noe de aller fleste kan, men det finnes slett ikke bare én måte å gjøre det på.

MANGE MÅTER: Å knyte skoene er noe de aller fleste kan, men det finnes slett ikke bare én måte å gjøre det på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Akkurat som å lese og skrive er det å knyte skolissene en veldig viktig egenskap som de aller fleste har. Men for et barn er ikke det å lære å knyte skolisser alltid like enkelt, og å mestre dette er derfor en av barndommens små triumfer. Akkurat som det å lære å gå første gang og de første ordene barnet lærer seg.

Den ene løkken over den andre...

Det finnes ingen fasit på hva som er den korrekte måten å knyte skoene på, men hvorfor er det egentlig slik at noen begynner med venstreløkken, mens andre foretrekker høyre?

- Det er mye vi gjør på bestemte måter uten å tenke oss om. De fleste av oss kan nok gå gjennom hele livet uten å tenke over saken så lenge vi får til det vi prøver på -- å knyte skoene, hvile den ene foten over den andre, og hvordan vi folder hendene i kirken, sier redaktør Pål Johan Karlsen i Tidsskrift for Norsk Psykologforening til Foreldre & Barn. Han er også og forfatter og forsker ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Prøv dette

Karlsen oppfordrer deg til å gjøre et lite forsøk på mer "forutbestemte" mønstre i atferden din:

Sett deg vel til rette med den ene foten over den andre. Og fold hendene dine.

Vent med å lese videre til du har gjort det...

Hvilken fot satt du øverst? Bytt fot og sjekk hvordan det føles.

Hvilken lillefinger er nederst, den venstre eller høyre i de foldede hendene dine? Nå prøv å folde hendene så den andre fingeren kommer nederst. Hvordan føles det?

Ikke bare én måte å knyte skoene på...

Du trodde kanskje det bare var to måter å knyte skoene på- den tradisjonelle standardknuten (hvor du begynner med én løkke), og den søte knuten med "kaninører" som de fleste barn lærer.

Åneida, tro det eller ei, knuteknyting er faktisk en vitenskap, og en fyr ved navn Ian Fieggen har satt seg fore å undersøke skoknuten. En av de tingene han fant var at knuten ikke sjelden ikke holdt, men gikk opp, og enda oftere var umulig å få opp. Så han bestemte seg for å forbedre den, og slik oppstod altså "The Ian Knot".

I videoen nedenfor får en demonstrasjon på blant annet standard- og kaninøreknuten.