Ikke glem egentid

Derfor bør du nedprioritere barna

Å være sammen hele tiden kan skape avhengige barn, mener eksperten.

FAMILIELYKKE: Å ha mye tid sammen som familie er helt nødvendig, men det er også viktig å prioritere tid for seg selv.
FAMILIELYKKE: Å ha mye tid sammen som familie er helt nødvendig, men det er også viktig å prioritere tid for seg selv. Foto: Crestock
Sist oppdatert

Selvsagt er det viktig for barna å være sammen med foreldrene sine. Men tror du at du gjør barna dine en tjeneste ved alltid å si nei til fritidsaktiviteter og sosiale kvelder med venner, tar du feil.

- Alle barn har godt av en natt hos bestemor og bestefar i blant, eller en kveld med tante og onkel, gitt at disse er trygge og engasjerte personer som kan stoles på, sier psykologspesialist, Kjetil Johnsen ved Unicare Psykolog.

Han mener man gjør barna en bjørnetjeneste ved alltid å velge bort andre aktiviteter, som vennemiddager eller kjærestekvelder, til fordel for dem.

- Det er kjempeviktig at foreldre viser barna at de er trygge også når foreldrene ikke er tilstede. Gjør de ikke det, kan en del barn få avhengighetsproblemer, og få et sterkt behov for bare å være hos mamma eller pappa, sier han til Foreldre&Barn.

Han har opplevd å møte foreldre som ikke har hatt barnevakt en eneste kveld i løpet av de 2-3 årene de har hatt barn. Da vil barnet få lite erfaring med å stole på omverdenen, og kanskje også få problemer med å føle seg trygg når foreldrene ikke er sammen med dem, sier psykologen.

Hvilke ofringer bør man gjøre for barna sine? Det diskuteres i vårt forum Barn i magen.

"Vi har prioritert tid i stedet for materielle goder", sier en av forumbrukerne.

Ikke bare barn

5 korte avbrekk

Har du et hektisk program, men lengter etter litt tid for deg selv? Her er fem gode forslag som tar liten tid, men som gir mye tilbake.

1. Be partneren din kjøpe med seg et blad du liker, og kos deg i din egen verden en liten halvtime.

2. Åpne en flaske musserende vin eller en kald øl, en helt vanlig hverdag og legg deg i badekaret.

3. Gå tur en halvtimes tid med en venn. En god samtale og fysisk aktivitet gjør underverker.

4. Be om barnevakt et par timer og gå på kino sammen med partneren din. Det er et morsomt avbrekk i hverdagen, både for dere og barna.

5. Gjør en avtale med partneren din om at du skal få en time helt alene, uten avbrytelser. Sett deg inn på soverommet, eller et annet sted du får ro, finn fram en god bok eller en tv-serie du liker, og koble helt av.

(Kilde: Psykologspesialist, Grethe Strand Rolfsen)

Han mener også at foreldre vil bli mer avslappede og rause hvis de er flinke til å ta vare på seg selv.

- Å sette av tid til seg selv, er ikke det samme som å velge bort tid med barna. Det er tid til begge deler. Som menneske er det naturlig å ha behov for mer enn bare å være mor eller far, sier Johnsen.

Ofte er det den dårlige samvittigheten for at man ikke strekker til som stikker kjepper i hulene for andre aktiviteter. Hvordan kan man med god samvittighet dra på venninnetur, eller planlegge kjærestekveld, hvis man hele tiden føler man er for lite sammen med barna?

- Det er viktig å kjenne etter hvem som egentlig har behovet for å være sammen. Er det barnet som virker plaget av dette, eller er det du, spør psykologen.

Han føler det ofte er foreldrene som sliter mest når de skal bort, mens barna tilpasser seg og får mye ut av tiden sammen med andre.

Oppslukt av barna

De fleste opplever det å få barn som en stor omveltning i livet, og det er naturlig at man må ofre en del ting for den nye familietilværelsen. Men det kan fort bli en vane å velge barna fremfor alt annet.

- Når man får et barn vil mange oppleve å bli oppslukt i det nye familiemedlemmet og føle en form for forelskelse. Da er det vanskelig å rive seg løs og man glemmer at andre ting også er viktig, mener psykologspesialist i Bufetat, ved Familievernkontoret Asker og Bærum, Grethe Strand Rolfsen.

Selv om venner virker mindre viktig akkurat i denne perioden, er det veldig mye støtte å hente i vennene sine når man får barn, mener Rolfsen.

- Å være med venner er kjempeviktig for å kunne være en god forelder og partner. Hos venner kan du få hjelp til å se situasjoner utenfra og du kan få råd og trøst hvis du trenger det. Alle trenger en pause i blant, spesielt i en hektisk periode, som småbarnsfasen, sier Rolfsen til Foreldre&Barn.

Styrk parforholdet

Det som bør stå aller høyest på prioriteringslisten er å vedlikeholde et godt parforhold, mener psykologen. Foreldrerollen er krevende og tar mye plass i hverdagen. Derfor er det også ekstra viktig at man velger å finne tid til hverandre, og ikke bare til barna.

- Man trenger en forankring i familien i form av et solid parforhold. Ofte tenker foreldre for stort. De trenger ikke å dra en helg til Roma for å gjøre en innsats for parforholdet, sier Rolfsen.

Et kyss i gangen når man kommer hjem fra jobb, en god samtale over middagsbordet eller en halvtime sammen i sofaen før leggetid kan være nok til at parforholdet styrkes. Rolfsen er også opptatt av at man som foreldre må unne hverandre tid utenfor hjemmet.

- Jeg har opplevd foreldre som konkurrerer om hvem som er mest sliten. Det skaper mye dårlig samvittighet. Unn hverandre tid til venner og trening, og møt hverandres behov. Da vil man få det bedre både som familie og par, oppfordrer hun.

Barna vil nemlig også merke det hvis foreldrene ikke har en god tone.

- Misfornøyde og negative voksne skaper ofte utrygge opplevelser for barna. Klarer de voksne å ha en oppmerksom, avslappet og positiv atmosfære seg i mellom, smitter det også positivt over på de små, sier Rolfsen.

Gi slipp på dårlig samvittighet

Dårlig samvittighet er en følelse de aller fleste foreldre sliter med å bli kvitt. Men er du bevisst på hvordan du tenker, kan det hende at samvittigheten etter hvert får mindre plass i tankene dine.

- Den dårlige samvittigheten er ikke bare negativ. Den får oss skjerpet. Men det er viktig å klare å legge den fra seg når den ikke er til nytte, sier Rolfsen.

Fortiden og fremtiden er som regel det som bekymrer oss mest. Hva skulle man har gjort annerledes, og hva kommer til å skje? Ikke dvel ved dette, men prøv å være tilstede i nuet, anbefaler psykologen.

- Tenker du hele tiden på bekymringer for fortid og framtid vil tiden som er her akkurat nå bli av dårlig kvalitet. Vær 100 % tilstede når du er sammen med barna dine. Da føler du nok også at du har vært mer sammen med dem. Da vil den dårlige samvittigheten også avta, forklarer hun.

Finn balansen

Syns du det er vanskelig å vite om du fordeler tiden din godt nok mellom barna, jobben og vennene? Begynn med å se på deg selv og barna dine, oppfordrer Johnsen.

- Ser du at barna dine er trygge og normale og at gir uttrykk for at de har det godt, så har de antakelig ikke hatt vondt av prioriteringene dine, sier han.

Han ønsker også å presisere at venner og fritidsinteresser ikke skal gå på bekostning av barna, og at det er viktig å finne en balanse mellom familielivet og fritidsaktiviteter.

- Det er helt naturlig at man må ofre en del ting når man får barn. Det er viktig å ha tid sammen som familie. Men har man trygge og gode mennesker rundt seg i form av familie og venner tar ikke barna skade av å være sammen med dem innimellom, sier Johnsen.

Livet etter barna

Det er også viktig å huske på at barna ikke kommer til å være like avhengig av deg resten av livet.

- Når barna blir tenåringer kan det oppstå helt nye utfordringer som krever mye av dere, både som personer og som par, sier Johnsen.

Husk derfor å bygge et solid fundament, slik at dere har et trygt parforhold, og flere interesser i livet enn bare barna. Det vil komme til nytte når barna ikke lenger bor sammen med dere.

- Når barna flytter ut blir man mer avhengig av et velfungerende parforhold. Husk derfor å vedlikeholde forholdet og skap flere felles interesser, i tillegg til familielivet. Det er påfallende mange som går hvert til sitt etter at barna flytter ut, påpeker Johnsen.

Les også:

Disse barna vil alle være venn med

Ikke snakk dritt om andre foran barna

For mye skryt kan være farlig

9 ting du ikke bør si til barna

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også