Bursdag er, i tillegg til jul, årets høydepunkt for de aller fleste barn. Men for mange foreldre er bare tanken på å fylle huset med 20 sukkerhøye barneskolebarn, rett og slett et mareritt.

Det finnes mange fine, billige og oppfinnsomme ting å finne på til bursdagen, men orker man ikke, er det fint å vite at det finnes et hav av muligheter for en fantastisk feiring utenfor hjemmet, uansett kjønn og alder. Men det kan være lurt å sjekke prisen først!

Veldig populært

- Siden vi startet opp i 2009 har bursdagsfeiringen vår vært utrolig populær, forteller daglig leder for Cageball Nydalen, Ståle Fremstad.

Cageball spilles på en kunstgressbane med en meter høyt vant rundt. Over vantet er hele banen kledd med et fire meter høyt nett. Målene på banen kan justeres i tre forskjellige størrelser, slik at man står fritt til å spille både med og uten keeper og selve banen er 23 meter lang og 15 meter bred.

- Dette er et sunt alternativ med mye fysisk aktivitet, og vi merker absolutt en økning i antall bursdager, påpeker Fremstad. De har cirka 5000 barn på besøk i året.

Han mener det er mange foreldre som ikke orker å ha alle barna hjemme hos seg selv, og han ser ofte at flere familier slår seg sammen om feiringen.

- Her får barna virkelig utløp for energien sin samtidig som de har det utrolig moro, forteller Fremstad.

I tillegg til spilletiden får barna et eget rom etter kampen hvor de kan spise mat, og spille fotballspill på storskjerm.

Hoppeloppe-moro

Hoppelopppeland i Lillestrøm var en av de første aktørene som startet med slike typer aktivitetsbursdager, og de ser også en markant økning i antall besøkende. De kan fortelle om et gjennomsnitt på rundt 30 bursdager i uken.

- Det er helt klart blitt mer akseptert å feire bursdag utenfor hjemmet, og det virker som om det bare øker i populæritet, forteller daglig leder Hilde Cathrine Hatlebrekke.

Og i Lillestrøm har de stort sett vært fullbooket siden de åpnet. Hoppeloppeland er fylt med morsomme fysiske aktiviteter og utfordringer for barn i form av kjempestore moderne lekekonstruksjoner og luftfylte leker hvor barna virkelig kan få brent litt energi.

- De aller fleste som feirer her er mellom fem og åtte år, og det er vanlig at flere søsken kan feire sammen, forteller Hatlebrekke.

=

HUI HVOR DET GÅR! Det er mye fart og moro i Hoppeloppeland.

Tidsklemma

Trendkonsulent Kathrine Andersen i Ipsos (tidligere Synovate) ser fordelene ved å feire bursdagen ute.

- For familier som sliter med den berømte tidsklemma, er det effektivt å feire bursdag ute. Det er bare å møte opp, så er alt klart, sier Andersen.

Bursdager utenfor hjemmet koster ofte noe mer, men Andersen ser også at foreldrene til flere bursdagsbarn går sammen om en felles feiring, slik at totalen ikke blir så verst. Og selv om barna har mye innflytelse, tror hun at foreldrene fremdeles har siste ord i saken.

- Barna bestemmer nok mer nå enn tidligere, men jeg tror fortsatt at det er foreldrene som har det siste ordet og legger premissene for om "utebursdager" er aktuelt, sier Andersen.

Aktive bursdager

1. Hoppeloppeland:

Prisen er 139-189 per barn med mat og drikke, avhengig av hvor mange barn det blir.

I Hoppeloppeland får du dekorerte party-rom for barnas private bursdagsfeiringer. Rommene reserveres for en time. Alle rommene inneholder egen trone til bursdagsbarnet og langbord med benker til gjestene. Hoppeloppelands partyvertinner dekker bordet og står for matserveringen. Selskapet kan komme litt tidligere slik at barna får hoppet og lekt litt først, og selskapet kan fortsette å hoppe litt etterpå også.

2. McDonalds:

Pris for ti barn med Happy Meal: 740 kroner

Dette alternativet er en real klassiker, og har lenge vært et solid alternativ til fest hjemme. Her kan du velge mellom fem ulike temaer etter barnets eget ønske. Prinsessebursdag, sporty bursdag, Happy Meal bursdag, Discoparty eller bamsebursdag. Alle festene inkluderer full oppmerksomhet fra en vert eller vertinne, og gøyale aktiviteter i halvannen time. Bursdagsbarnet får en gave av McDonalds, og alle de andre barna får også med seg en liten ting hjem. Prisen for å feire bursdag i en av McDonalds restauranter er 300 kroner pluss mat og drikke etter eget ønske.

=

MØRKT PÅ KINO: Kino er et morsomt alternativ til å feire bursdag hjemme. © Foto:Istockphoto

3. Ridebursdag:

Pris for ti barn: 1980 kroner

Dette er et nytt og spennende alternativ. Blant annet hos Hønefoss og Ringerike Rideklubb kan du arrangere ridebursdag med vennene dine. Alle får en tur på hesten ute eller inne i en stor ridehall, avhengig av været. Senteret sørger for pizza/pølser, is og brus, og kaker kan du ta med etter eget ønske. Ridesenteret står for pynting til bursdagsfest med langbord og gavebord. Bursdagsbarnet får en egen overraskelse fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb. Pris per person er 198 kroner, og det må være minimum seks barn.

4. Kinobursdag:

Pris for ti barn: 1990 kroner

Barna får: Kinofilm, Bursdagskrone, Gave, Pizza, Godteri, Popcorn og drikke. Barnebursdagen starter en time før forestillingen. En vert tar i mot barna og bursdagsbarnet får sin egen kinogave av Oslo Kino. Verten serverer pizza og passer på. Burdagsverten vil også stå for omvisning og/eller underholdning. Pris for bursdagsfeiring er 199 kroner per barn.

5. Cruisebursdag:

Pris for 10 barn: 1750 kroner

I august i fjor lanserte DFDS et nytt konsept: Barnebursdager om bord mens båten ligger til kai, hverdager og helg. DFDS har egne barneunderholdere om bord, som arrangerer konkurranser, limbo, og quiz, alt etter barnas ønsker. Tilbudet gjelder for barn i alderen åtte til tolv år, og kapasiteten er god. DFDS kan arrangere en barnebursdag per dag i tidsrommet 12.00 til 15.00, med inntil tretti barn per bursdag. Prisen per person er 175 kroner (også for voksne), og det inkluderer underholdning, mat, drikke og iskrem til dessert.

6. Hopp i havet:

Pris for 10 barn: 1800 kroner

Bursdagselskapene på Hopp i Havet har blitt svært populære. Hopp i Havet er et opplevelse- og lekeland for barn og voksne. Lekelandet gir deg følelsen av å være på havets bunn. Og her kan du hoppe i havet, ihvertfall i tankene. Her kan du hoppe på store trampoliner blant hai og koraller og sykle på "havets bunn". Passer for barn mellom ett til tolv år og koster 180 kroner per barn. Prisen inkluderer inngangsbillett, meny, leie av bursdagrom og bursdagsvert.

Smiling children wearing snorkel goggles and floating on a yellow raft. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786682][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/children5.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786750][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/summer.jpg[/img][/url]=

PLASK! De aller fleste svømmehaller kan tilby egen bursdagsfeiringer. Moro for både store og små. © Foto: Istockphoto

7. Badebursdag:

Pris for 10 barn: 1750 kroner

Skien fritidspark er et sted som arrangerer badebursdag. Det koster 175 kr for mat, drikke, is og inngang til badet. Badet dekker bordet med det dere har valgt fra menyen, og dere kan være i badet så lenge dere måtte ønske innenfor åpningstiden. Prisen inkluderer også en voksen (uten mat), fordi det er satt som et krav fra fritidsparken å ha med en voksen.

8.Cageball:

Pris for 10 barn: 1860 kroner

Her kan barna få utløp for all sin energi gjennom å spille en lengre runde med cageball. Når vinneren er kåret går turen videre inn til et privat eventrom. (Om det er ønskelig kan barna skifte og dusje etter kampen i jente- og guttegarderober.) Cageball Nydalen stiller deretter med pizza (dersom det er ønskelig) og brus. I det samme rommet kan bursdagsbarnet få prøve ut sine fotballferdigheter på Playstation3 på en 300 tommer store skjerm. EA Sports stiller til enhver tid med det nyeste FIFA- spillet. Det finnes fire kontrollere som gjøre det mulig for fire barn å spille samtidig. Hvis det er ønskelig kan du ha med medbrakt kake, boller og andre godsaker til selskapet.

9. Megazone:

Priser fra 3000-4000 kroner for inntil 20 pers.

Megazone er en av de mest populære stedene for bursdagsfeiring. Laserspillet er ufarlig og har ingen aldersgrense. Bursdag feires på Megazone fra 6 år og oppover. Laserspill er gøy for alle. De har like mange bursdager for gutter som for jenter. MInstepriser fra 2990, ikke inkludert pizza, men kan være opp til 20 personer.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Alt om bursdag

Bursdag i det fri

Når kan barna gå alene i bursdag?

Arranger frokostbursdag

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!