Stor guide - bli gravid fort

Det er nå du skal lage barn

Det er stor fordel å bli gravid i høstmånedene.

UTÅLMODIG: Det er ikke uvanlig å prøve i seks måneder. Det kan være lenge å vente hvis du er utålmodig.

UTÅLMODIG: Det er ikke uvanlig å prøve i seks måneder. Det kan være lenge å vente hvis du er utålmodig. Foto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Ifølge Medisinsk fødselsregister ble det i 2011 født flest barn i juli og august måned. 9,2 % av årets nyfødte kom til verden i begge disse månedene, sammenlignet med kun 7,3 % i desember. Ser vi for eksempel 20 år tilbake var mars og april de månedene hvor det ble født flest barn. Fødselstoppen er med andre ord flyttet fra vårmånedene til sommermånedene.

- De tre sommermånedene har vært travle hos oss. Vi har hatt 30 fødsler mer enn det vi hadde på samme tid i fjor, forteller Norunn Solvang, assisterende avdelingsjordmor ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus.

All time high

Flest barn kommer til verden ved Oslo universitetssykehus, hvor de planlegger for gjennomsnittlig ca. 815 kvinner i fødsel per måned.

- I år har vi hatt 877 kvinner i juni og 909 kvinner i juli. Dette er "all time high" både ved enheten på Rikshospitalet og enhetene ved Ullevål. Fødselstallene for august er ikke komplette enda, forteller Knut Albert Solem, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus, til Foreldre & Barn.

Får du barn innen 31. august er du garantert barnehageplass i løpet av august året etter. Føder du derimot 1. september kan du risikere at barnet blir nesten to år før det får plass i barnehage. Ønsker du å få barn før barnehagefristen bør du bli gravid innen desember.

- Jeg tror nok det er en del som planlegger å få barn før barnehagefristen. Spesielt det siste året har vi merket dette, sier Solvang til Foreldre & Barn.

Start planleggingen nå!

Har du noen tips til hvordan man kan bli raskt gravid? Delta i debatten her.

Det kan være lurt å begynne planleggingen nå, for du kan regne med noen måneder med prøving.

Lege Kari Løvendahl Mogstad forteller at gjennomsnittlig prøveperiode er rundt seks måneder. Mogstad, som har født seks barn selv, legger til at det kan være lurt å ikke stresse med å bli gravid - selv om hun har forståelse for at det kan være vanskelig å la være.

- Når man har bestemt seg for at man har lyst på barn skjønner jeg at det kan virke lenge å prøve i tre til seks måneder, men det er helt normalt. Vi henviser ingen til videre behandling før det har gått ett år. Det finnes ingen fasit, men en sammenheng mellom kropp og sinn og pliktsex kan virke negativt, tror Mogstad, som er spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim.

Under finner du gode tips til deg som forsøker å bli gravid i høst.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning