D-vitaminer og sædkvalitet

Sol øker sædkvaliteten

Også menn blir mer fruktbare av sola, vår viktigste D-vitaminkilde.

FRUKTBARHET: Mennene som endret livsstil og tok kosttilskudd i en australsk studie, fikk merkbart høyere sædkvalitet.

FRUKTBARHET: Mennene som endret livsstil og tok kosttilskudd i en australsk studie, fikk merkbart høyere sædkvalitet. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Menn med fertilitetsproblemer kan med fordel oppsøke mer solrike deler av verden i vinterhalvåret, viser en stor australsk studie.

Les også: Også menn har biologisk klokke

- Kom dere ut!

Av de nær 800 mennene som deltok i undersøkelsen - alle med fertilitetsproblemer - viste det seg at én av tre hadde lave verdier av vitamin D, skriver news.com.au.

Det har lenge vært kjent at D-vitamin kan påvirke kvinners fruktbarhet. Nå oppfordrer fertilitetseksperten Anne Clark som var ansvarlig for studien, menn til å oppholde seg mest mulig utendørs for å bedre spermkvaliteten.

Sollys er vår viktigste kilde til Vitamin D. Andre gode kilder er tran og fet fisk, men også egg, ekstra lett melk (den grønne melkekartongen), smør, innmat, reker og krabber inneholder en del D-vitaminer.

Les også: Slik spiser du deg fruktbar

Endret livsstil

Sæden kan også forbedres av å ta vitamintilskudd og antioksidanter samt å redusere eventuell overvekt, stumpe røyken og moderere inntaket av koffein og alkohol.

- Blant deltagerne i undersøkelsen gikk 100 menn med på å endre livsstil og begynne å ta kosttilskudd. Resultatene lot ikke vente på seg og viser med all tydelighet at sunn livsstil og riktig kosttilskudd er gunstig med tanke på befruktning, sier Anne Clark.

Les også:

Drahjelp til barnløse

Hvor viktig er vitamin D?

Les mer:

Klikk/foreldre

Klikk/helse

Kilder: www.news.com.au, www.alltombarn.se og Norsk Ukeblad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning