Slik planlegger du å få barn

Kunsten å planlegge et barn

Det er ikke enkelt å planlegge et svangerskap.

GRAVID: Mye skal klaffefor å bli gravid akkurat når du ønsker det.
GRAVID: Mye skal klaffefor å bli gravid akkurat når du ønsker det. Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
For mange går det fortsatt greit å bli gravid også i slutten av 30-årene, for andre kan det allerede være for sent.

- Det er mye som skal klaffe for at du skal bli gravid akkurat når du tenkte, sier fødselslege Gro Nylander, som også har skrevet bøker om temaet. I beste fall har du 50 prosent sjanse for å bli gravid første måned, men her er det mange men.

Les også: Endelig gravid

Den enkeltes sjanse hver måned avhenger av mange ting, blant annet alder, hvor ofte dere har samleie og hvor godt man treffer eggløsningen. Men det aller viktigste er hvor fruktbar man er, og om det forekommer noen forstyrrende faktorer som eggløsningssvikt eller dårlig sædkvalitet.

Les også: ABC for gravide

Størst sjanse for dem under 30 år

- De kvinnene som har størst sjanse for å bli gravide på første forsøk, er de som ikke er eldre enn 30 år. Oddsen øker også hvis begge er friske, ikke-røykere med normal vekt og uten for mange tidligere partnere, forklarer Nylander.

I løpet av ett år har 75 prosent av kvinner med regelmessig sex uten prevensjon blitt gravide. Etter to år har prosentandelen steget til 90.

GRAVID: I løpet av ett år er 75 prosent av kvinner med regelmessig sex uten prevensjon blitt gravide.
GRAVID: I løpet av ett år er 75 prosent av kvinner med regelmessig sex uten prevensjon blitt gravide. Foto: FOTO: Istockphoto

Kvinnens naturlige fruktbarhet er statistisk sett omtrent halvert ved 35 års alder, og begynner så smått å gå ned fra 30 års alder. For mange går det fortsatt greit å bli gravid også i slutten av 30-årene, for andre kan det allerede være for sent. Eggløsningen kan begynne å svikte, og selv normale, befruktede egg har større problemer med å føre til graviditet hos "eldre" kvinner. Eggene har oftere kromosomfeil, og kvinnene har dessuten hatt lengre tid på seg til å få underlivssykdommer som kan gi problemer med fruktbarhet, f.eks. endometriose.

Les også: Den perfekte alder for å få barn

Overvekt kan gi problemer

- Også kvinner med betydelig overvekt, har vanskeligere for å bli gravide, sier Nylander. Blir man gravid, er det vanligere at det oppstår komplikasjoner under svangerskapet. Men det er heller ikke bra å være for tynn. Også det kan skape problemer når man vil bli gravid. Mange som er altfor tynne, mangler nemlig eggløsning.

Røykere har også mindre sjanse for å treffe blink med det samme. Kvinnens eggløsning kan nemlig forstyrres dersom hun røyker. Når egget blir befruktet, har det dessuten dårligere forhold.

- Røykere aborterer oftere enn ikke-røykere, og hele svangerskapet igjennom er det vanligere med komplikasjoner, sier Nylander.

Røyk rammer også mannens fruktbarhet, siden sædcellene beveger seg dårligere. Man bør heller ikke bruke smertestillende som Naprosyn, og Ibux når man planlegger å få barn. Disse medikamentene kan nemlig gjøre det vanskeligere å bli gravid.

- Hva med om man akkurat har sluttet med p-pillen?

- Det er litt nedsatt fruktbarhet i begynnelsen, og en sjelden gang kan det faktisk ta 1- 2 år før man er like fruktbar som før, sier Nylander.

Hun forklarer at det aller beste rådet er å ha samleie daglig i tiden rundt eggløsningen. Faktisk er det aller best hvis sædcellen ligger klar og venter på egget i det løsner. Det vil si at samleie som skjer en eller to dager før eggløsning har størst sjanse til å resultere i graviditet.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Stress kan påvirke

- Det hevdes at hvis man planlegger for nøye, blir man ikke gravid?

- Generelt er det jo slik at alt fungerer best når man ikke er stresset, så hvis man er veldig opphengt i planlegging kan det vel tenkes å ha en effekt, sier Nylander. Hun viser også til at en del par som adopterer blir spontant gravide ganske snart etterpå. Men dette kan like gjerne være en effekt av mye babykontakt, noe som øker en del hormoner hos kvinnen.

- Når på året er det mest ideelt å få barn?

- Jeg vil kanskje tro tidlig vår. Da kan man være gravid om høsten og vinteren og slippe å gå høygravid på varme sommerdager. Dessuten har babyen blitt noen måneder før det er sommerferie, sier Nylander. Å få barn rundt ferie og høytider er ikke ideelt. Grunnen er at bemanningen da er lavere på føde- og barselavdelingene.

Men sitter du med termin i juleferien så fortvil ikke. Det er da det blir født færrest barn, så til tross for lavere bemanning, kan det bli en rolig og hyggelig opplevelse. Dessuten får du jo verdens beste presang!

Les også: Solveig er gravid

Les også: Får hjelp med prøverør

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også