Gravid - symptomer

Slik vet du om du er gravid

Sjekk symptomene på om du er gravid her.

KVALME: Kvalme er et av tegnene på at du kan være gravid.

KVALME: Kvalme er et av tegnene på at du kan være gravid. Foto: FOTO:colourbox.no

Publisert Oppdatert

Gravid? - Symptomer og tegn på at man er gravid varierer fra kvinne til kvinne, og fra svangerskap til svangerskap. De mest vanlige tegnene på at man er gravid skyldes endringer i hormonnivået hos kvinnen, sier Kristina Jacobsen, jordmor hos hjemmefødsel.no til klikk.no.

Noen av tegnene vil komme den dagen menstruasjon uteblir, eller de påfølgende ukene. Det varierer fra kvinne til kvinne hvor mange av symptomene som opptrer i svangerskapet.

Her er de vanligste tegnene, ifølge parenting.com

Mensen uteblir: - Dette er det mest pålitelige tegnet på at du er gravid, hvis du har regelmessig syklus, sier Jacobsen

Såre bryst: At brystene blir såre kan være et tegn på at du er gravid, og du kjenner det ekstra godt når du skal ta på deg bh-en.

- Dette kan ligne forandringene mange kvinner opplever i dagene før mens, sier Jacobsen.

Les også: Klamydia stadig på opptur

Sliten: - Grunnet økning av hormonet progesteron, vil mange kvinner føle seg trette, sier jordmoren.

SLITEN: Man kan føle seg både sliten og trøtt når man er gravid.

SLITEN: Man kan føle seg både sliten og trøtt når man er gravid. Foto: FOTO: colourbox.no

Denne tretthetsfølelsen kan følge deg gjennom første kvartal, før det ebber ut.

Kvalme: Den verste kvalmen pleier ikke å komme før i sjette uke, men noe får dette før. Dette vil som regel bli borte andre kvartal, men i mellomtiden er eneste råd å spise mat som ikke gjør deg kvalm.

- Det antas at kvalmen kommer på grunn hormonforandringer eller ubalanse i blodsukkeret, sier Jacobsen.

Hyppige do-besøk: Om du plutselig ikke skulle klare å sove en eneste natt uten å løpe på do, kan dette være et gravidsymptom. Dette skyldes økt blodgjennomstrømning og en etter hvert voksende livmor.

Hodepine: Hormonforandringene kan gi deg hodepine.

Ryggsmerter: Har du smerter nederst i ryggen, kan det være ligamentsmerter. Dette vil nok dessverre fortsette gjennom hele graviditeten.

Kramper: Det kan være PMS, men er du gravid er det nok livmoren som strekker seg for å gjøre seg klar til babyen.

Rare matvaner: Det er vanlig å noen rare og endrede matvaner når du er gravid. Symptomer er for eksempel at du har veldig lyst på sitrusfrukter, men tåler ikke tanken på fisk.

Forstoppelse og oppblåsthet: Får du plutselig ikke igjen knappen i buksa? Det er vanlig å bli litt oppblåst eller få forstoppelse under graviditeten. Grunnen er et tregere fordøyelsessystem.

TRANGT: Oppblåsthet kan føre til problemer med jeansen.

TRANGT: Oppblåsthet kan føre til problemer med jeansen. Foto: FOTO: colourbox.no

Humørsvingninger: Ofte grinete og amper? Dette er nok et symptom på graviditet. Grunnet at kroppen din tilpasser seg de nye hormonene, blir gravide ofte litt hormonelle. Forsikre de rundt deg om at dette vil gå over etter hvert.

Stigende kroppstemperatur: Mange bruker kroppstemperatur til å finne ut når de har eggløsning. Som regel skal den være litt høyere mellom eggløsningen og frem til to uker senere når du får mensen. Hvis kroppstemperaturen fortsatt er høy etter to uker, er sjansene stor for at du er gravid.

Ekstrem luktesans: Kjenner du lukter uvanlig godt, eller er sensitiv ovenfor odører, kan det være et symptom på graviditet.

Svimmel og besvimer: Lavt blodsukker eller lavt blodtrykk kan gjøre deg svimmel. Da er det viktig å spise nok og få i seg nok drikke.

Småblødninger: Du har blødninger, men de kom noen dager før vanlig mensen pleier å komme, og de var lettere. Dette er antagelig ikke mensen, men en liten blødning som kommer da de befruktede eggene fester seg til livmorveggen.

Graviditetstest: Ingen av disse tegnenes garanterer at du er gravid, men kjenner du deg igjen i flere av dem kan det være lurt å ta en graviditetstest. Om du får negativt svar på testen, men allikevel ikke får mensen, kan det være lurt å ta en ny test om noen dager. Det kan være at det er for tidlig til å slå ut på testen.

- Det er fint om man får konstatert graviditeten tidlig, slik at man unngår å utsette fosteret for skadelige stoffer som for eksempel røyk og alkohol, sier Jacobsen.

SIKKERHET: Ta en graviditetstest for å være sikker.

SIKKERHET: Ta en graviditetstest for å være sikker. Foto: FOTO:colourbox.no

Les også:

Her er symptomene på at du er gravid

Få kontroll på eggløsningen

Hårvekst avslører fruktbarheten

Åtte tips til deg som vil bli gravid

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag