Forbedrer fruktbarheten

8 tips til deg som vil bli gravid

Mange par sliter med fruktbarheten. Vi har samlet triksene som skal gjøre det lettere å bli gravid.

JUBEL: Ved å foreta deg noen små grep, kan jubelen stå i taket også hos deg neste gang du tar en graviditetstest.

JUBEL: Ved å foreta deg noen små grep, kan jubelen stå i taket også hos deg neste gang du tar en graviditetstest. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Å ha samleie i dagene rundt eggløsning er en velkjent metode for de fleste, men trenger du å få fart på fruktbarheten kan de små valgene du foretar deg i hverdagen ha stor innvirkning.

Tips 1: Hold kontroll på vekta, damer

- Kvinner med betydelig overvekt, har vanskeligere for å bli gravide, sier lege Gro Nylander til Gravid.

Les saken: Kunsten å planlegge et barn

Om du er overvektig eller undervektig, kan det spille inn på fruktbarheten. De fleste kvinner tenker ikke over at det å holde en normal vekt er viktig om du ønsker å bli gravid.

Undersøkelser viser at overvektige kvinner bruker dobbelt så lang tid på å bli gravide i forhold til normalvektige, og undervektige bruker så mye som fire ganger så lang tid.

Tips 2: Beskytt spermen!

Trangt undertøy, varme bilseter, bærbar data og mobiltelefoner skal ha innvirkning på menns sædkvalitet. Det kan derfor være lurt å bytte ut de trange bokserne med noen som sitter litt løsere. Noen forskere mener også at visse former for varme trekker ned sædkvaliteten. Det skal for eksempel ikke være lurt å tilbringe overdrevent mye tid i boblebadet eller badestampen.

Har du ønsker å bli far i nærmeste fremtid, kan det også være lurt å ta den bærbare dataen vekk fra fanget. Dette gir høy temperatur og kan skade spermen over lengre tid.

Det forskes også på om stråling fra mobilen kan være redusere spermkvaliteten, så det kan være lurt å ikke ha mobilen i bukselomma.

Tips 3: Vær forsiktig med kaffe og alkohol

Kvinner som vil bli gravide skal være obs på kaffe- og alkoholinntaket. Over fem kopper kaffe, eller tilnærmet 500 milligram koffein om dagen, skal gjør fruktbarheten lavere.

Men du behøver ikke gi opp kaffen helt av den grunn. Ekspertene sier at en kopp eller to om dagen går greit.

Fruktbarheten er heller ikke glad i alkohol. Svensk forskning viser at om du drikker to enheter alkohol hver dag, minsker sjansen for å bli gravid med 60 prosent. Altså er det moderasjon som er nøkkelen til god fruktbarhet.

Les også: Dropp en kaffekopp

Tips 4: Kutt røyken

Røyking kan ha innvirkning på både kvinner og menns fruktbarhet. For kvinner skal det ha innvirkning på hvor mottagelig livmoren er til eggene. For menn kan røyking gi nedsatt sædkvalitet og ødelegge DNA. Det kan være lurt for kvinner å kutte ut røykingen også før graviditeten, siden det minsker farene for abort.

- Røykere aborterer oftere enn ikke-røykere, og hele svangerskapet igjennom er det vanligere med komplikasjoner, sier Gro Nylander.

Tips 5: Sex til riktig tid

Det er visse dager i løpet av måneden hvor det er større sjanse for å bli gravid. Det blir oftte anbefalt et seks-dager intervall, som ender på dagen du har eggløsning. Sjansene for å bli gravid skal være aller størst rundt tre dager før eggløsning. Det anbefales å holde en oversikt over eggløsningen, som skal være omtrent 14 dager før mensen. På apoteket kan du kjøpe en eggløsningstest, som brukes til å finne tidspunktet for eggløsning.

Les også: Timing er viktigst

Tips 6: Hyppigheten av sex

Å utsette sexen, eller å «spare opp» som noen kaller det, er ikke å anbefale om du vil bli gravid. Etter en uke vil mengden sperm bli større, men kvaliteten på den vil bli dårligere. Ifølge studier er sjansene for graviditet størst ved daglig sex, med tenke på sædkvalitet. Om dette blir for heftig for noen, konkluderer studiene med at sex annenhver dag har nesten samme effekt.

Tips 7: Sjekk glidemiddelet

Ved hyppig sex kan det være behov for glidemiddel, men vær obs på hvilket du velger.

Visse glidemidler inneholder sæddrepende midler, og fører til nedsatt fruktbarhet. Unngå å bruke improviserte husholdningsvæsker, som for eksempel såpe, til glidemiddel. Dette kan drepe sæden. Spør i butikken hvor du kjøper glidemiddelet, så er du på den sikre siden.

Tips 8: Sol er viktig

Vitamin D er viktig for fruktbarheten, både for kvinner og menn. Vår viktigste kilde til D-vitaminer er sola, så det er lurt å være så mye utendørs som mulig. Andre gode kilder er tran og fet fisk, egg, ekstra lett melk, smør, innmat, reker og krabber.

Kilde: www.webmd.com , Gravid

Les også:

Er du fertil om fem år?

Antidepressiva kan ødelegge sæd

Spis deg kåt og viril

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Oralsex gir sunnere graviditet

Dette skjer med kroppen når du er gravid

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning