Habituell abort

- Det er fortsatt et tap og en stor sorg

Susanne Kaluza (32) forteller om hvordan hun opplevde å miste tre ganger.

ÅPEN OG ÆRLIG: På bloggen sin, Susannekaluza.com, forteller Susanne blant annet åpenhjertig om hvordan hun har opplevd habituell abort.
ÅPEN OG ÆRLIG: På bloggen sin, Susannekaluza.com, forteller Susanne blant annet åpenhjertig om hvordan hun har opplevd habituell abort. Foto: FOTO: Agnete Brun
Sist oppdatert

Abort. Vi skal helst ikke prate om det. Man vil helst ha det skuffet under teppet og mørkelagt for godt.

Så mye som 10-25 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort før uke 12, og det er ikke uvanlig at kvinner kan oppleve dette en eller flere ganger i livet mens de er fruktbare.

Om en kvinne spontanaborterer tre eller flere ganger på rad, med samme partner, kalles dette for habituell abort.

Blogger om habituell abort

Blogger, featurejournalist, spaltist, foredragsholder og forfatter, Susanne Kaluza (32), trosser jante-Norge og skriver åpenhjertig om hvordan hun har opplevd å gjennomgå tre spontanaborter på bloggen sin.

- Grunnen til at jeg velger å gjøre det er fordi det er et veldig tabubelagt tema. Jeg har fått flere hundre mailer, Facebookmeldinger og meldinger fra folk som har opplevd det. Mange klandrer seg selv og begynner å finne grunner til hvorfor de spontanaborterer, forteller hun til Foreldre.no

Hun forteller at det er mulig å slite med å få barn selv etter at man har fått barn.

- Jeg har to fine, friske barn og derfor tenker jeg at det er viktig å gjøre folk klar over at det ofte går bra. Men spontanabort er noe som skjer med folk oftere enn man tror, sier hun.

Vil du vite mer om habituell abort? Da kan du lese mer her.

Stor overraskelse

Da Susanne fant ut at hun var gravid for tredje gang følte hun en glede ved å bli gravid igjen. Hun syntes det var utrolig koselig og begynte å planlegge når hun skulle ha fødselspermisjon.

- Det var en stor overraskelse, og veldig trist, da jeg våknet en morgen med blod over alt. Jeg dro på legevakta, men fikk beskjed om at de ikke kunne gjøre noe særlig. Jeg fikk grått meg til en ultralydundersøkelse, sier hun.

Hun fikk konstantert at babyen var død og at kroppen skulle ordne opp i det. Hun fikk etter hvert fødselssmerter, noe som var veldig smertefullt.

- Man tenker jo at "jaja, jeg har to barn jeg kan trøste meg med", men det er fortsatt et tap og en stor sorg. Jeg gikk gravid i tre måneder og hadde gravid-symptomer, sier hun.

Susanne ble gravid rett etterpå, men mistet igjen. I vår ble hun gravid på nytt.

Fikk fin oppfølgning

Sjansen for å spontanabortere tre ganger på rad er én prosent, så sjansen for at hun skulle miste en gang til var veldig liten.

Fakta om habituell abort

  • En kvinne får diagnosen habituell abort når hun har hatt tre eller flere påfølgende ufrivillige aborter i klinisk erkjente svangerskap med samme partner.
  • Omtrent 1 % av alle gravide kvinner opplever tre eller flere ufrivillige aborter på rad. (Omtrent 5 % opplever to ufrivillige aborter på rad.)
  • Av disse kvinner/par er mer enn 1/3 «friske», fordi risikoen for tre påfølgende ufrivillige aborter er 0,34% (15 % x 15 % x 15 %).
  • Omtrent 500 norske kvinner får diagnosen habituell abort årlig.
  • Omtrent 2/3 av kvinner med habituell abort har (overveiende) hatt 1. trimester-aborter, dvs. t.o.m. svangerskapsuke 12. 1/3 opplever (overveiende) 2. trimester-aborter.
  • Omtrent 2/3 av kvinner med habituell abort har det vi kaller primær habituell abort, dvs. ingen tidligere fødsler (inkludert dødfødsler) før abortene. 1/3 har sekundær habituell abort.
  • I omtrent halvparten av tilfellene kan det ikke påvises noen «sikker» årsak til abortene.
  • Hele 50-70 % av alle kvinner med habituell abort lykkes på det fjerde svangerskapsforsøket.

Kilde: Habituellabort.com

Susanne mistet dessverre den lille denne gangen også.

- Jeg fikk en veldig tett og fin oppfølgning og jeg fikk ultralyd tidlig. Denne gangen fikk jeg tilbud om utskrapning. Det var tøft, og det høres jo helt grusomt ut. Men det gikk veldig bra. Det var veldig deilig å bli ferdig med det. Dagen etter var jeg ikke kvalm, trøtt og gravid lenger, forteller hun.

Hun forteller at hun har det bedre enn mange andre, men at hun var veldig lei seg når det skjedde. Hun tror sorgen kanskje gikk raskere over fordi hun har to fine barn å konsentrere seg om.

- Sorgen var størst første gangen. Ikke visste jeg hva jeg gikk til, jeg var ikke forberedt på det, på smertene. De andre gangene mistet jeg tidligere. Jeg tror jeg hadde hardnet hjertet mitt litt, sier hun.

Til tross for at Susanne og familien har gjennomgått flere tøffe perioder så velger hun å ikke begrave seg i det. Hun velger å se fremover.

- Jeg savner jo et tredje barn. Det er jo litt sårt. Barna spør hele tiden om de ikke kan få søsken, men de vet godt at man ikke kan bestemme over sånt. Men vi kan håpe, sier hun.

Det kan være godt å prate med noen og dele erfaringer. Har du opplevd habituell abort så kan du dele dine erfaringer og din historie i vårt forum.

Skjer ikke så ofte

Jordmor Lena Milling ved Familie-Klinikken forteller at om man har kromosomavvik og arvelige sykdommer - så kan risikoen for habituell abort øke.

- Vi vet ikke alle faktorer som spiller inn i en spontanabort, men det kan være et utviklingsavvik. Man kan også ha vært utsatt for skadelige kjemikalier eller virus og bakterier, sier hun til Foreldre.no

Hun forteller at eldre kvinner også har en økt risiko.

Hun opplever derimot at habituell abort er uvanlig.

- Det kommer kvinner til meg på ultralyd som har opplevd dette og som er veldig engstelige for at det skal skje igjen. Men habituell abort skjer ikke så ofte, forteller hun.

Akupunktur for å styrke livmor

Noen av kvinnene Milling møter som har vært igjennom en spontanabort tidligere, ønsker å ta klassisk kinesisk akupunktur.

- Dette er for å styrke livmor og underliv, men også for å minske anspentheten som de opplever både før de blir gravide igjen, og under graviditeten, sier hun.

Hun fortsetter med å si at hun møter disse kvinnene med empati og prøver å få dem til å forstå at de ikke har noen skyld i at dette har skjedd.

Snakk om det

Jordmor Katrine Lysne som driver sin egen private klinikk, "Jordmor Katrine", råder kvinner som opplever en slik spontanabort om å snakke om det.

- For noen kan det å miste tidlig være trist, men sett på som naturens gang. For andre kan det være følelser knyttet til sorg, tap og krisereaksjoner, forteller hun til Foreldre.no.

Hun forteller at det selvsagt kommer an på om man er gravid for første gang, eller om man har prøvd lenge å bli gravid.

- Jeg tror det er viktig at man bruker litt tid på å ta inn over seg egne følelser og bryr seg mindre om hvordan omgivelsene forventer at man skal reagere. Jeg tror det beste rådet jeg kan gi er å huske at vi tåler det vi må tåle, selv om det føles umulig i blant, sier hun.

Lysne råder til å bruke partneren og nære venner for å lufte følelsene, men også snakke med en jordmor som har truffet mange kvinner og menn med liknende erfaringer.

- Jordmors utdannelse favner dette området uansett hvor langt i svangerskapet man har kommet, forteller hun.

Les også:

- 1 av 5 svangerskap ender i abort

Abort er fortsatt tabu: - Jeg følte at sykepleierne dømte meg

- Spontanabort er gravides panikk

- Da søsteren min fortalte at hun var gravid, var det som å få ti kniver i magen

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også