Er det mer synd å velge bort barnet hvis mor er bare 37, eller 22?

Debatten om tidlig ultralyd har blusset opp på ny. Igjen dreier diskusjonen seg i hovedsak om Downs, og hvor stor faren er for at gratis, tidlig ultralyd for alle vil «utrydde» - eller i det minste sterkt redusere antallet Downsbarn som fødes i Norge.

Les også: Det har blitt status å føde små barn

Skremt av Danmark

I Danmark får alle gravide tidlig ultralyd på statens regning. Der ble antallet fødte barn med Downs halvert etter at tilbudet ble innført. Disse tallene brukes nå som hovedargument mot å innføre det samme tilbudet i Norge.

Test deg selv: Hva kan du om barnesykdommer?

De over 38 får velge

I dag får kun gravide over 38 år gratis tilbud om tidlig ultralyd i Norge. Dette er fordi risikoen for kromosomfeil stiger med mors alder.

Staten mener altså at kvinner med forhøyet risiko bør få vite om barnet deres har Downs syndrom, eller eventuelt andre diagnoser, så tidlig som mulig.

Dette regelverket er det få som hisser seg opp over. Men når det diskuteres å tilby alle gravide tidlig ultralyd, setter mange seg på bakbena, inkludert flere politiske partier.

Hvis det er slik at staten vil beskytte levedyktige fostre med Downs fra å bli valgt bort på grunn av sin kromosomfeil, blir ikke tilbudet for gravide over 38 år fryktelig umoralsk?

Hvorfor skal ikke disse fostrene beskyttes? Og, er det mer synd å velge bort barnet hvis mor er bare 37, eller 22?

ENDELIG: -Jeg kjenner jeg fylles av takknemlighet for at det finnes mødre som Jennifer Senior. Mødre som tør å si at de ikke har noen planer om å konstruere små verdensmestere av barna.

ENDELIG: -Jeg kjenner jeg fylles av takknemlighet for at det finnes mødre som Jennifer Senior. Mødre som tør å si at de ikke har noen planer om å konstruere små verdensmestere av barna. © Bjørn Inge Karlsen

Jona Runarsdottir

Alder: 28

Barn: Fire barn under syv år.

Arbeid: Selvstendig næringsdrivende skribent og blogger. Tidligere lærer.

Aktuell med: Bidrag i boka Mammarådet, har bloggen Mammalivet og fast spaltist hos Foreldre.no

Selvvalgt abort er en mulighet for alle

Likeens smuldrer argumentene mot tidlig abort i mine øyne når jeg tenker over det faktum at alle gravide i Norge har lovfestet rett til selvvalgt abort, helt uavhengig av fosterets helse.

Hvordan kan vi stå bak retten til selvbestemt abort, og samtidig fordømme foreldre som ønsker å vite om barnet er friskt?

Det handler ikke alltid bare om Downs eller abort. Mange av oss ønsker bare å vite om fosteret er levedyktig, i stedet for å vente fem lange måneder på svar.

Abort er ikke noe hyggelig tema uansett hvordan vi snur og vender på det. Jeg blir selv trist av tanken på en verden uten mennesker med Downs. Jeg har vært så heldig å bli kjent med flere mennesker med Downs, og du verden som de rocker det ekstra kromosomet!

Folket vil ha tilbudet

Likevel synes jeg det er vanskelig å svelge argumentene som brukes mot tidlig ultralyd. Så mange som 70 prosent av alle gravide, tar i dag privat ultralyd tidlig i svangerskapet, i følge tall fra St. Olavs Hospital. De fleste av disse betaler fra egen lomme, men det har ikke alle råd til. Noen får tidlig ultralyd gratis på grunn av bekymringer eller unøyaktig termin. Det finnes altså mange smutthull, og de aller fleste gravide ønsker seg dette tilbudet. Likevel mener flertallet av politikerne våre at vi ikke bør ha krav på det.

70 prosent av alle gravide, tar i dag privat ultralyd tidlig i svangerskapet.

Tidlig ultralyd kan ikke bare avdekke Downs, men også andre, mer alvorlige tilstander som ikke er forenelig med liv.

Er det riktig at kun de som har råd eller er over 38 år, skal få muligheten til å velge om de vil bære frem barnet, i tilfeller der det ikke er friskt?

Les også:

Fjern hagesoppen før ungene spiser den

11 tips for en avkoblet hverdag

Roping kan være skadelig for barna

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!