Gravid symptomer

17 tegn på at du er gravid

Her er symptomene på at du er gravid.

GRAVID SYMPTOMER? Det finnes mange symptomer på at du er gravid. Kvalme, uteblitt menstruasjon og trøtthet er bare noen av dem. Men sikker kan du allikevel ikke være før du står med den positive testen i hånda. Gratulerer, du skal bli mor!

GRAVID SYMPTOMER? Det finnes mange symptomer på at du er gravid. Kvalme, uteblitt menstruasjon og trøtthet er bare noen av dem. Men sikker kan du allikevel ikke være før du står med den positive testen i hånda. Gratulerer, du skal bli mor! Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Jeg føler meg så varm, også er jeg kvalm. Er det noe jeg har spist? Er det influensa? Eller?

For noen kommer graviditeten uventet, mens den for andre er nøye planlagt, og de går og venter på symptomene på at de er gravide. Men hvordan vet jeg at jeg er gravid, lurer du kanskje på?

Her har du en oversikt.

Metallsmak i munnen

- For mange er uteblitt menstruasjon det første tegnet på at man kan være gravid, sier jordmor Marit Karlstrøm.

Hun jobber på Sykehuset Sørlandet i Arendal og er i tillegg knyttet nettstedet lommelegen.no som fagperson på temaene svangerskap, fødsel og barseltid.

Men for noen er kvalme, trøtthet og hovne bryster de første tegnene på at man har en liten spire i magen.

- Hvis du har uregelmessig menstruasjonssyklus, kan det hende at kroppslige tegn kommer før mensen. Og kommer den ikke, er det som regel gjort. Da bør du ta en graviditetstest, oppfordrer Karlstrøm.

- Mindre vanlige symptomer du kan få som gravid, er metallsmak i munnen og en ekstrem kvalme som fører til en medisinsk diagnose, sier hun.

Veldig varm

Det er hormonendringene som er årsak til symptomene, forklarer Erja Lilja Perera. Hun har jobbet som jordmor i over 20 år. Den finske kvinnen er utdannet i Norge, og har praktisert både her til lands og flere afrikanske land som Røde Kors-medarbeider. I dag er hun leder for organisasjonen Fødsel i fokus og sitter i Helsedirektoratets fagråd for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.

- Mange kvinner er veldig varme under svangerskapet. Det er fordi vi er som en fabrikk når vi er gravide. Vi skal puste og leve for to personer. Noen ganger går det så fort at pipene ryker, sier Perera.

Bedre luktesans

17 tegn på graviditet

 1. Fortere andpusten. Fosteret trenger oksygen, du har mer blod i kroppen og blodtrykket faller.
 2. Ømme bryst. Får du såre og tunge bryst, samtidig som brystknoppen og området rundt større og mørkere, og mer synlige blodårer, kan det være et av de første gravidsymptomene.
 3. Trøtthet. Blir du plutselig utslitt, kan det være et symptom på en hormonøkning i kroppen.
 4. Kvalme. De fleste gravide kvinner føler kvalme og ubehag fra uke seks.
 5. Hyppige tissepauser. Gjennom graviditeten vil kroppen produsere ekstra mye væske.
 6. Hodepine. Et annet tidlig tegn på graviditet er hodepine. Må du ta smertestillende piller, bør du velge produkter som inneholde paracetamol og ikke ibuprofen eller naproksen.
 7. Ryggsmerter. Er du øm i korsryggen? Hvis du normalt ikke plages med ryggen, kan det være ligamentene som blir «løsere».
 8. Magesmerter/kramper i lysken. Hvis du har kramper i lysken, kan det være livmoren som vokser og strekker seg for å gjøre seg klar for en baby.
 9. Lyster - pica. Får eller mister du plutselig matvaner du ikke har hatt tidligere, kan det være kroppen din som forteller deg at du er gravid.
 10. Forstoppelse og oppblåst mage. Ekstra hormoner kan gjøre fordøyelsessystemet tregere.
 11. Humørsvingninger. Hvis du føler deg hormonell, er det kanskje fordi kroppen prøver å tilpasse seg sin nye hverdag og nye hormoner.
 12. Høy kroppstemperatur.
 13. Sterk luktesans.
 14. Svimmelhet og besvimelse. Lavt blodsukker eller høyt blodtrykk kan føre til svimmelhet.
 15. Små blødninger. Er det mensen? Hvis den er mye lysere enn normalt, og kommer noen dager tidligere enn ventet, så kan det hende at de er det befruktede egget som har festet seg til livmorveggen. Det anbefales å ta kontakt med lege eller jordmor, hvis du oppdager blødninger i svangerskapet.
 16. Forsinket menstruasjon. Det mest avslørende tegnet kan være uteblitt menstruasjon.
 17. Positiv graviditetstest. Du kan ikke være sikker før du tar en graviditetstest. Hvis den er negativ, men mensen fremdeles uteblir, kan det hende at du har tatt testen for tidlig. Vent noen dager og prøv igjen. Hvis den er positiv - gratulerer!

Kilde: parenting.com

Hvilke plager gravide utsettes for og hvor lenge, er svært individuelt. Men hvorfor får noen symptomer som ekstrem luktesans, kvalme og ekstrem trøtthet?

- Jeg tror mange av tegnene er der for å beskytte deg som gravid, og at det stammer fra da vi var huleboere. Vi får for eksempel skjerpet luktesans så vi ikke skal spise fordervet eller giftig mat, sier Perera.

Gravidplagene forsvinner

Også Karlstrøm mener det er en naturlig årsak bak de til tider plagsomme tegnene.

- Det at du blir trøtt og nedstemt, og vil være mest mulig hjemme, kan være kroppens måte å unngå smitte. Det gjør at du omgås mindre folk og dermed blir mindre utsatt, sier jordmoren.

Mange har de største plagene de første tolv ukene. Og det er i den perioden mange vitale organer utvikles. Så det er et signal om at man skal ta det med ro.

- Mange og sterke tegn kan være et signal om at hormonnivået er høyt. Det er bra. Sjansen for tidlig abort er sjeldnere når verdiene er høye, sier Perera.

- Dessuten forsvinner plagene etter hvert.

10 tips til å overleve gravidplagene

1. Mot kvalme kan man prøve apotekets armbånd mot reisesyke eller ingefærkapsler.

2. En kald vaskeklut mot halsen, ikke nakken, kan også hjelpe mot kvalme.

3. Akupunktur og akupressur kan lindre noen av graviditetsplagene.

4. Blir du varmere i kroppen under svangerskapet, kle deg deretter.

5. Er du mye trøtt, ro ned tempoet og sitt med beina høyt. En graviditet varer kun en kort periode av det totale livet. Det er fint med frisk luft også, ta en spasertur.

6. Spis og drikk regelmessig og balansert. Gjerne små og hyppige måltider med et par timers mellomrom.

Drikk gjerne mellom måltidene, og ikke til måltidene. Hold deg unna sterk mat, fet mat og sterkt krydret mat.

7. Er du mye kvalm kan det hjelpe å ha en salt kjeks eller knekkebrød på nattbordet. Ta noen bit før du står opp. Da har du litt magen før dagen begynner. Også lurt å ha noen salte kjeks i veska hvis en trenger noe akutt i løpet av dagen.

8. Styr unna usunne mellommåltider. Det er lett å ty til lettvinte metoder når du er sulten støtt. Planlegg måltidene dine. Vektøkning hos mor og baby kan være risikofylt.

9. Bruk en BH-størrelse større eller en støttende topp, spesielt om natta, hvis brystene verker.

10. Det er ikke bare kroppen som må venne seg til graviditeten. Det kan lønne seg å forberede seg følelsesmessig på det som skal skje. Sitt ned, gå i deg selv og ta det med ro.

Kilde: Jordmor Marit Karlstrøm og jordmor Erja Lilja Perera.

Les også:

Sextips til nybakte foreldre

Tips mot kvalme i svangerskapet

Stress kan avgjøre kjønnet på babyen

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag