Etter to måneder føles det som det skjer det noe i hjernen, da blir man avhengig av fysisk aktivitet

Danske Ninka-Bernadette Mauritson og familien hennes bestemte seg for noen år siden å legge om livet sitt totalt.

Ninka, og ektemannen Morten har sammen med barna sagt farvel til store mengder godteri, usunn fastfood og stillesittende kvelder i sofaen.

Store endringer i kosthold og treningsvaner har gitt hele familien overskudd og et lettere liv. Ninka og Morten har gått ned flere titalls kilo til sammen.

Barneleker

Ninka ble inspirert til å skrive boka "Kjernesunn familie", som har skapt stor diskusjon, men som har også vært til inspirasjon for andre som vil bli sunnere.

Familien har bestemt seg for å trene mer sammen, og ha det gøy mens de er i bevegelse.

- Også lek teller i treningsregnskapet. Finn fram igjen de gamle barnelekene, sier Ninka til klikk.no når vi møter henne og ektemannen Morten.

Sekkeveddeløp og ballonger

- Vi kan ha sekkeveddeløp eller leke trillebår med sønnene våre. Overrask gjerne barna, de synes det er gøy at voksne blir med i leken, sier Morten, som tidligere var løper på elitenivå.

Familien leker også med ballonger, hopper på trampoline, går på rulleskøyter eller skrur opp musikken og hopper og danser i stua.

- Den ene sønnen vår, Bertram, kan løpe en time, men for vår minste sønn er det fortsatt lek som gjelder. Det kan for eksempel være fangelek der vi bytter på å gå og løpe ute, sier Morten.

Les også:

Slik unngår du bilsyke barn

Slik lager du et sunnere påskeegg

Foreldres frykt gjør barna fete

Stress gir barn hodepine

Belønn familien med en feiring når dere har nådd mål og delmål, det er motiverende

TOK AV KILOSVIS: Morten og Ninka har gått ned flere titalls kilo til sammen, har fått tilbake sexlysten og har masse energi til å leke med barna.

Gode råd til familietrening

  • Myk start er viktig. Ikke gå fort hardt ut i begynnelsen.
  • Rutine er drepende. Løp nye ruter eller finn andre aktiviteter å variere med.
  • Bli inspirert av dårlig vær. Sølepytter er til for å hoppe i, snø knirker, storm rusker i kinnene. Ikke la det holde deg hjemme.
  • Dårlig tid er ingen unnskyldning. Selv statsminister og presidenter har tid til å løpe. Kan ikke finnes ikke, si vil i stedet.
  • Ikke vær for rask i avtrekkeren. Ikke meld dere på maraton den første uka. Begynner man for hardt, sier kroppen ifra. Svært overvektige mennesker bør ikke løpe før de har slanket seg!
  • Bruk riktig utstyr. Gode sko er det viktigste.

Kilde: Kjernesunn familie

- Sett dere mål

Morten og Ninka sier at det ikke er noe i veien for å trene sammen, selv om man er på forskjellig nivå.

- Noen kan sykle, mens de andre løper ved siden av.

For å komme i gang anbefaler paret å sette seg et mål om å holde på med aktivitet flere dager i uka i to måneder.

- Etter to måneder føles det som det skjer det noe i hjernen, da blir man avhengig av fysisk aktivitet, og det blir mye lettere. Belønn familien med en feiring når dere har nådd mål og delmål, det er motiverende, sier Ninka.

Treningskalender

Morten anbefaler også å lage en familiekalender der man skriver inn treningstidene uke for uke, men sier at det er viktig ikke å sette for høye mål i begynnelsen.

- Hvis dere har lyst til å løpe med barna, men ikke har trent mye før, må dere begynne med å gå. Øk sakte, men sikkert lengden på turen, og løp korte strekninger av gåturen, før dere etter hvert kan springe sammenhengende.

- Men det viktigste er ikke å sette seg som mål at man skal løpe, men at man skal få mer energi som følge av treningen. Det er også viktig å variere lek og trening, slik at det ikke bare blir kjedelig rutine, sier Morten.

Har fått tilbake sexlysten

Sammen med sønnene Melvin og Bertram lagde foreldrene en kollasj av ord og bilder som viste hva familen kan få ut av å trene litt hver dag.

- Det kan være bilde av en sportsutøver som inspirerer oss, bilder som symboliserer farger, musikk, overskudd og at vi får leve sammen lenger.

Men også de voksne skal få tid til trening. Morten og Ninka bytter på å trene etter at barna har lagt seg, eller løper før frokost.

Foreldrene røper også at de har fått tilbake sexlysten etter at de begynte å trene mer.

- Vi blir også mer positive. Når vi omgir oss med positivitet, blir alt mye lettere for kroppen, sier Ninka.

HYGGELIG RAMME: - For barn er det viktig med en hyggelig ramme, og at barna mestrer aktiviteten man holder på med, sier idrettlege Thor-Øistein Endsjø.

Det viktigste er at barna merker at de mestrer aktiviteten og at det er hyggelig og god stemning sammen med foreldrene

- Bra for barna

Idrettslege og tidligere landslagslege i friidrett Thor-Øistein Endsjø synes det er flott at familier trener sammen, og mener det er bra for barn, både fysisk og mentalt, å være i aktivitet nesten hver dag.

- Særlig for de minste barna er det gøy at man gjør noe sammen. Men for barn mellom tre og seks-sju år er det veldig viktig at aktiviteten er lystbetont og preget av lek, sier Endsjø.

Han anbefaler aktiviteter som å leke med ball, gå turer i skog og mark, klatre i trær, ake, gå litt på ski eller løpe litt opp og ned i bakker.

Hyggelig ramme

- Lag en hyggelig og morsom ramme rundt aktiviteten. Det motiverer barna til å gjenta aktiviteten en annen gang. Lag bål, se etter dyr i skogen og ta med dere en god matpakke, sier idrettslegen.

Hvis familien og barna har vært lite aktive før anbefaler Endsjø at barna tar regien på hvilke aktiviteter man skal holde på med.

- Det viktigste er at barna merker at de mestrer aktiviteten og at det er hyggelig og god stemning sammen med foreldrene, sier Thor-Øistein Endsjø.

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Trening

Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!