TIL DEN NYFØDTE: Body fra Polo Ralph Lauren. Koster 495 svenske kroner hos harmonibarn-butik.nu. © FOTO: Produsenten

TIL LILLESØSTER: Rosa lue fra Dior. Koster 55 engelske pund, altså ca 531 norske kroner, hos childrensalon.com. © FOTO: Produsenten

Hva med å iføre junior Armani-vesten på bildet over neste gang han som skal i barnebursdag? Blir den ødelagt av ketsjup eller grønske, er det kun en tusenlapp tapt ...

Har du en datter, vil en av Dior-kjolene garantert gi henne rikelig oppmerksomhet i selskapet.

Les mer: Penger i barneklær

Vi får barn sent

Ragnhild Brusdal, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), mener det er tydelig at det har vokst frem et marked for eksklusive baby- og barnekolleksjoner. Vi har rett og slett fått mye penger mellom hendene.

- Mange får barn sent, og barna er som oftest planlagte. I tillegg er det få som får store barneflokker. Barna markerer at man har gått fra å være ung voksen til å bli etablert. Det er det viktig å vise frem for andre, sier Brusdal.

Små voksne

"Mini-me" er blitt et begrep i motebransjen. Barna kles opp som kopier av foreldrene og blir en del av foreldrenes egen stil. Også mange besteforeldre ønsker å kjøpe slike klær til barnebarna.

I SIFO-rapporten Barndommens små voksne fra 2006 konkluderte Elin Borg med at barneklærne begynte å likne mer på voksenklær. Borg hadde da studert barneklær i H&M-katalogene gjennom flere år.

VINTERBARN: Den hvite vinterjakke koster 139.97 engelske pund, altså ca 1351 norske kroner (har kostet 199,95 engelske pund). Utedressen koster 216 engelske pund, altså 2086 norske kroner. Begge er fra Dior og hentet fra childrensalon.com. © FOTO: Produsentene

Uttrykker familiens identitet

Ifølge Ragnhild Brusdal tilhører de kjøpesterke foreldrene ulike kategorier. Noen er tilhengere av kjente og eksklusive merkenavn som Ralph Lauren, Lacoste, Burberry og Armani, mens andre sverger til økologi og ren ull, for eksempel fra Nøstebarn. Det er altså ikke bare "Gucci-babyene" som er dyre i drift.

Brusdal mener barna i større grad enn tidligere blir individualiserte.

- Babyen er ikke bare en baby. Den skal uttrykke litt av familiens identitet.

Les mer: Kjøper brukt til ungene

Ikke sikkert barna vil

- Hva gjør dette med barna på sikt?

- Det er et interessant spørsmål. Barna blir jo vant til at klær er viktig, men det er ikke gitt at ungene vil gå med disse klærne når de blir eldre, sier Brusdal.

Og kanskje vil 4-åringen heller ha på seg billige prinsesseklær med rosa tyll enn en koksgrå genser i kasjmir?

TIL BABYEN: Kjolen til venstre er fra Dior og koster 120 engelske pund, altså ca 1159 norske kroner, hos childrensalon.com. Den rosa kjolen er fra D&G og koster 107,50 amerikanske dollar, altså ca 674 norske kroner (egentlig har den kostet det dobbelte) hos shopcelebritykids.com. © FOTO: Produsentene

Ikke synlige merker

Camilla Smith er klesagent for barneklær og selger blant annet ekslusiv barnemote. Ifølge henne ønsker kundene kvalitet, men ikke nødvendigvis med så store merkenavn på.

- Noen er nok opptatt av å vise via barna at de er vellykkede, men trenden er at merkene skal være mindre synlige, sier Smith.

Trendanalytiker Lisbeth Larsen tror også tiden med prangende logoer er på hell.

Praktisk og pent

Hun synes generelt det har vært vanskelig i Norge å finne praktiske barneklær som samtidig er pene. Hun mener det ofte er gode grunner til at noen klær kan koste litt ekstra.

- Foreldrene vil kanskje kjøpe en spesiell kjole som datteren kan bruke både på skolen og i bursdag. En kjole av god kvalitet kan arves, og den kan brukes som tunika før den blir for liten.

- Mange billige plagg kan til sammen utgjøre en stor sum, og kanskje blir mye av det bare liggende i skapet.

Dyre kjoler - billige sokker

Selv er klesagent Camilla Smith mamma til Filippa (6) og Felix (12), og de har nok mer innholdsrike garderober enn de fleste andre barn. Sånn er det når mamma lever av å selge klær.

- Kjoler, ytterjakker og et behagelig kosesett velger jeg å legge litt penger i, men basisklær som tights, singleter, undertøy og sokker kjøper jeg billig. Jeans bruker jeg heller ikke så mye penger på. Til sønnen min legger jeg kanskje litt ekstra i noen kule t-skjorter, sier Smith.

TIL BABYEN: Kjoler fra Dior. Den til venstre koster 191,20 dollar, altså 1199 norske kroner (har kostet 239 dollar) hos Lavishkids.com. Den blå kjolen koster 131 engelske pund, altså ca 1265 norske kroner (har kostet 186,95 pund) hos childrensalon.com. © FOTO: Produsentene

- Ikke tving barna

Hun er bevisst på utseendet også når hun kjøper praktiske klær og sko.

- Trenger datteren min gummistøvler, kjøper jeg gjerne svarte, slike at de passer til alt.

Hun understreker imidlertid at det aller viktigste er med barneklær er at de er behagelige å gå i.

- Det er viktig å lytte til hva barna vil gå i. Jeg har selv kommet hjem med nydelige, hvite bluser som datteren min ikke vil gå i. Ta med barna på innkjøp. Du kan ikke tvinge barna i gå i noe bare fordi du selv synes det er fint.

Les mer: Stor test av regntøy

Fair trade

- Trenger egentlig en baby en body til flere hundre kroner?

- Nei, det gjør den ikke, men er du opptatt av fair trade eller stoff av særlig god kvalitet, er det klart at det blir litt dyrere.

Les mer: De beste shoppingtipsene på nett

Klærne som er avbildet i denne artikkelen er hentet fra de utenlandske nettbutikkene Celebritykids, Lavishkids, Childrensalon og Harmonibarn.

Barna på Hjørnet i Oslo er blant de norske butikkene som selger barneklær av kjente og eksklusive merker.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!